Sabah

KALITELI UYKU IÇIN 6 TAVSIYE

Sağlıklı yaşam için düzenli ve yeterli uyku oldukça önemli. Kaliteli bir uykunun zihinsel ve fiziksel sağlık ile hayat kalitesini korumaya destek olduğunu belirten uzmanlar bunun için altın değerinde tavsiyeler sıralıyor

- DIŞ HABERLER

Bilim dünyası, sık sık uykunun kalp sağlığında­n beyin sağlığına kadar çok önemli olduğu konusunda uyarıyor. Solve Our Sleep’in kurucusu klinik psikolog ve yazar Whitney Roban, yetişkinle­rin uzun süreli değil, kaliteli uykuya da ihtiyaçlar­ı olduğunu söylüyor. Bu, kişiyi sadece onarıp şarj etmekle kalmıyor, aynı zamanda fiziksel ve zihinsel sağlığa da fayda sağlıyor. Build Better Sleep’in kurucusu uyku bilimi koçu Jason Piper ise uygun ve yüksek kalitede uyumanın bağışıklık sistemini güçlendird­iğini, stresle daha iyi başa çıkmayı, ruh halini iyileştird­iğini belirtiyor. İşte uzmanların iyi bir uyku için tavsiyeler­i;

■ TELEFONU BİR KENARA BIRAKIN: Telefonla sürekli temas hem gün içinde üretkenliğ­inizi hem de geceleri uyku kalitenizi engelliyor. Uzmanlar, uyurken telefonu farklı bir odada şarj etmeyi öneriyor.

■ ESNEME EGZERSİZLE­Rİ YAPIN: Kaslar gergin olduğunda uykuya dalmanın zor olduğunu belirten uzmanlar 15-20 dakikalık esneme egzersizle­ri öneriyor.

■ GÖZ MASKESİ, KULAK TIKACI EDİNİN: Tamamen karanlık bir odada uyumak maksimum melatonin üretimine yardımcı oluyor.

■ MAVİ IŞIĞA DİKKAT EDİN: Ekranlarda­n gelen mavi ışık uyku hormonu olan melatonini baskılıyor. Bu nedenle mavi ışığı engelleyen gözlük takmak, yatmadan önceki akşam melatonin üretimini teşvik ediyor.

■ BİR RUTİNİNİZ OLSUN: Her gün aynı saatte yatmak ve uyanmak sağlıklı bir uykuyu destekliyo­r. Yatmadan önce sizi rahatlatac­ak yoga esnemeleri, derin nefes alma ve kitap okuma gibi alışkanlık­lar vücuda uyku sinyalleri veriyor.

■ YAŞADIĞINI­Z GÜNE ŞÜKREDİN: 400 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmay­a göre minnettarl­ık, uykuya dalma süresini azaltıyor ve uyku süresini uzatıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye