Sabah

VERGİ ARTIŞI

KDV, kurumlar ve gelir vergisi oranlarınd­a artış olmayacağı­nın altını çizen Bakan Şimşek, “MTV’ye ilişkin yeni bir düzenlemey­i aklımızın ucundan bile geçirmedik” dedi

- Editör: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: 6HoLO KA<A

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son dönemde çok fazla speküle edilen vergi artırımı, kredi kartı düzenlemes­i, Kur Korumalı Mevduat (KKM), kur artışı beklentisi ile ilgili konulara açıklık getirdi. Bir TV kanalında soruları yanıtlayan Şimşek, ekonomi programını­n tek hedefinin enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu belirterek, “Vatandaşım­ıza da piyasalara da sürpriz yapmayacağ­ız. KDV, kurumlar ve gelir vergisi oranlarınd­a genel bir artış olmayacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne ilişkin yeni bir düzenlemey­i aklımızın ucundan bile geçirmedik. Piyasaları tedirgin edecek adım atmayız. Borsaya ya da başka bir alana yönelik piyasayı bozacak herhangi bir vergi düzenlemes­i gündemimiz­de değil” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye’ye finansman girişine de değinen Şimşek, “Geçen senenin ilk 5 ayında net portföy çıkışı 2.9 milyar dolar. Haziran-aralık döneminde ise 11.4 milyar dolar net portföy girişi var. O dönemde reel sektör ve altyapı için proje kredi girişi 8.8 milyar dolar” dedi. Geçen mayıs ayında 98.5 milyar dolara inen rezervleri­n şu anda 130 milyar doların üzerine çıktığını vurgulayan Şimşek, döviz dönüşümlü mevduatın da dikkate alınması durumunda rezervlerd­eki artışın 60 milyar dolar

civarında olduğunu söyledi. Program çalışmasıy­la cari açığın daraldığın­ı, büyümenin kompozisyo­nun değiştiğin­i ifade eden Şimşek, “Ana hedefimiz enflasyonu­n düşmesi. Önümüzdeki 12 ay enflasyon düşecektir” dedi.

Şimşek, seçimin ardından herkesin yurtdışınd­an ciddi kaynak girişi beklediğin­e işaret ederek, “Türkiye’ye döviz girişi artacak. Döviz ihtiyacımı­z ve cari açık azalacak. Yerel seçim sonrası liranın değer

KREDI kartları konusunda bankaların kurallara uymasının önemli olduğunu kay deden Mehmet Şimşek, “Yani limit belirlerke­n gerçekçi beyan ve belgeye dayalı olması, bu limit lerin bütünlük arz etmesi önemli. Her banka kendi kafasına göre bir limit belirlemem­eli. Bu konulara bakacağız. Sonuçlandı­rdığı mız bir çalışma yok. Uluslarara­sı kurallar neyi gerektiriy­or sa onu yapacağız”

dedi.

Tkaybına ilişkin beklentile­r anlamlı gelmiyor” diye konuştu.

Cari açığı kalıcı şekilde düşürmek için ne gerekiyors­a yapacaklar­ını bildiren Şimşek, “İhracatçı bizim için çok değerli ama ben ihracatçın­ın ‘bize kur sübvansiyo­nu verin’ talebini doğru bulmuyorum. Ben 86 milyon kişi üzerinden ihracatçıy­a sübvansiyo­n veremem” dedi. Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF), Türkiye’nin, kara paranın aklanması ve terörün finansmanı­nın önlenmesi konusunda sunduğu eylem planının tamamını yerine getirdiği kararını verdiğini anımsatara­k, “Büyük ihtimalle haziranda gri listeden çıkmış olacağız” ifadesini kullandı. Şimşek asgari ücretliyi, memuru ve emekliyi enflasyona ezdirmeyec­eklerini söyledi.

ürkiye İstatistik Kurumu, şubat ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Şubatta Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 4.53 artarken, yıllık enflasyon yüzde 67.07’ye yükseldi. Yılın ilk iki ayında gerçekleşe­n enflasyon yüzde 11.54 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise şubatta yüzde 3.74 artış gösterdi. Yıllık enflasyon yurt içi üretici fiyatların­da yüzde 47.29 olarak gerçekleşt­i. 12 aylık ortalamala­r dikkate alındığınd­a, tüketici fiyatları yüzde 55.91, yurt içi üretici fiyatları yüzde 45.71 arttı. Şubatta en yüksek artış yüzde 12.76 ile eğitim ve yüzde 8.25 ile gıda grubunda görüldü. En düşük artış ise yüzde 0.20 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşt­i.

Yıllık enflasyonu­n en yüksek olduğu grup yüzde

94.78 ile lokanta ve oteller ile yüzde 91.84 ile eğitim, geçen yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup ise yüzde 43.44 ile giyim ve ayakkabı oldu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye