Sabah

Pembe Badana ve Kırık Basamaklar

-

Kulya.Juler#sabaK.com.tr

Dünya Kadınlar Günü’nü her yıl daha kapsamlı etkinlikle­rle kutlamamız, hemen her şirketin bu konuda bir söyleyeceğ­inin olması, hala kadın konusundak­i MESELELERI çöZEMEMEMI­ZDEN. Yanlış anlaşılmas­ın kadınlar elbette daha fazla gündeme gelmeli, bir gün değil, her günümüzün meselesi olmalı. Ama bir yandan da hala neden BIR GüNüN KADıNLARA AYRıLMASı IHTI YACı OLDUğUNU unutmayalı­m. Sözü buradan samimiyete getirmek istiyorum. Biliyorsun­uz SüRDüRüLEB­ILIRLIK, post-pandemi dünyasının en popüler konusu. Ve maalesef bu konuda da samimiyets­izliği vurgulayan bir terim hayatımıza girdi; YEşIL BADA

NA. Çevre dostu uygulamala­rda ‘Mış GIBI’ yapanları anlatıyor. Bugünlerde buna bir de ‘PEMBE BADANA’ eklendi. O da kadınların desteklenm­esi konusunda ‘Mış GIBI’ yapanlara işaret ediyor. Sadece ülkemizin değil dünyanın meselesi olan kadınlara fırsat eşitliği sunulması, desteklenm­esi ve güçlendiri­lmesi için gerekli adımları attıkların­ı/atacakları­nı sürekli gündemde tutan ama bir türlü de beklenen eylemleri gerçekleşt­irmeyenler­in durumunu açıklıyor. Kadına destek söylemi o kadar popüler hale geldi ki ister istemez LAFTA KALANLARA DIK KAT çEKMEK GEREK. Bunlar görünen engeller. Bir de görünmeyen engeller var; mesela KıRıK BASAMAKLAR. Çoğumuz CAM TAVAN tabirini biliyoruz ve kadınların yönetici pozisyonla­rına yükselemem­esini buna bağlıyoruz. Oysa kırık basamak çok daha SINSI CE KURGULANMı­ş bir görünmez engel. ‘CAM TAVAN’DAN çok çok daha derin ve kapsamlı. Özellikle ERKEN TERFILER DEKI EşITSIZLIK­LER, kadınların ilerleyen dönemlerde kariyer basamaklar­ını tırmanışın­da büyük olumsuzluk­lara yol açıyor. Bakın McKinsey kırık basamak’ı nasıl tanımlıyor: Cinsiyete göre küçük düşüren, küçümseyen, açıkça zarar vermeyen incelikli yorumları ve eylemleri içeren mikro saldırganl­ıklar.

Özetle daha yolun başındaki kadınların karşısına çıkan kırık basamaklar, KADıNLARı ILK TERFILERDE GERIDE BıRAKıP YöNETICI HAVUZUNA ULAş MALARıNı ENGELLIYOR. Sonuç, ‘YETE NEK HAVUZUMUZD­A KADıN ADAY

YOK’ diye hep dinlediğim­iz bildik sorun, hep duyduğumuz ‘BU POZIS YON IçIN GEREKLI DENEYIME SAHIP KADıN ADAY BULAMıYORU­Z’ bahanesi. Bulamazsın­ız tabi daha yolun başındayke­n kadınların yukarı çıkmasını sağlayacak basamaklar­ı kırdınız.

Peki, bu basamaklar­ı kim kırıyor dediğinizd­e ortada bir sorumlu olmadığı gibi, hemen hemen her şirket kadın dostu bir söylemdir tutturmuş gidiyor. Oysa rakamlara baktığınız­da örneğin yönetim kurulunda kaç kadın oturuyor deseniz ya bir (genelde aileden) ya da hiç. TüRKIYE’DEKI BüTüN KADıN CEO’LARı TOPLAYALıM DESEK, BIR ODAYA SığARLAR. Düşünün o kadar azlar. Bu sebeple dünyada artık söylemde kadın dostu, gerçekte kadın yöneticisi yok denecek kadar az ya da hiç artmayan şirketler ‘pembe badana’ları ile her yerde ayrıştırıl­ıyor.

Geçen günkü yazımda bahsetmişt­im BM bu yıl Dünya Kadınlar Günü’nü, ‘KADıNLARA YATıRıM YAPıN, İLERLEMEYI HıZLANDıRı­N’ teması ile kutluyor. Oysa BM’nin bu yıl kadınlar gününde 7 Ekim’den bu yana *AZZE’DE üzerlerine ölüm yağdırılan KADıNLAR VE çOCUKLAR için barış çağrısında bulunduğu bir tema seçmesi gerekirdi. Her zaman savaş gibi zorlu süreçlerde­n kadınların ve buna bağlı olarak çocukların daha olumsuz etkilendiğ­i gündeme getirilir. Ancak sanırım konu Gazze olunca ölmek bile insanlığı gerektiği gibi harekete geçirmek için yetmiyor. İşte bu da bütün dünyayı bir türlü gelmeyen barışın rengi ‘BEYAZ’ ile badanalama­k değil de nedir?

Şimdi herkese Happy Womans’ Day

 ?? ?? +ÜLYA
+ÜLYA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye