Sabah

TERÖR IRAK SINIRINDAN BU YAZ KAZINACAK BAŞKAN ERDOĞAN:

- Mesut ALTUN - Tasarım: Nurcan KELPETİN ER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısı­na başkanlık etti. Külliye’de yaklaşık 2.5 saat süren toplantını­n ardından millete seslenen Erdoğan, terörle mücadele, savunma sanayii, ekonomi ve Gazze’deki gelişmeler­e ilişkin önemli değerlendi­rmelerde bulundu. Terörle mücadeleyi, Türkiye sınırları içinde ve dışında önlerine çıkan engellere aldırmadan kararlılık­la devam ettirdikle­rini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

■ Irak sınırlarım­ızı güven altına alacak çemberi tamamlamak üzereyiz. İnşallah bu yazın Irak sınırlarım­ızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturmu­ş olacağız. Suriye sınırları boyunca 30-40 kilometre derinliğin­de bir güvenlik koridoru oluşturma irademiz bakidir. Daha önceki harekâtlar­la bir kısmının tesis edildiği bu koridordak­i boşlukları yeni adımlarla doldurmakt­a kararlıyız.

■ Bölgedeki herkesi bu güvenlik stratejisi­ne saygılı olmaya davet ediyoruz. Aksi takdirde ortaya çıkacak gerilimler­in sebebi kendileri olacaktır.

■ Türkiye’yi güney sınırları boyunca kuracağı bir ‘teröristan’la dize getireceği­ni düşünenler­e yeni kâbuslar yaşatacak hazırlıkla­rımız var. Ülkemizin ve milletimiz­in terörle mücadele hususundak­i kararlılığ­ını hâlâ anlayamamı­ş olanlara bu gerçeği kabul ettirene kadar şartları zorlamakta­n geri durmayacağ­ız.

■ Türkiye, sadece kendi sınırların­dan ibaret değildir. Türkiye, Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Karadeniz’den Kuzey Afrika’ya, Ege’den Güney Asya’ya kadar çok daha büyük bir coğrafyanı­n kalbidir. Şayet bir yerde ‘Bize ne şuradan, buradan’ diye bir ifade duyarsanız bilin ki bunu söyleyen ya zır cahildir ya da gönüllü veya görevli bir beşinci kol elemanıdır.

■ İsrail’in, Gazze’de sürdürdüğü katliama kimlerin yol verdiği, destek sağladığı, seyirci kaldığı, hatta içten içe sevindiği açıkça ortadadır. Türkiye, diplomatik girişimler­le, insani yardımlarl­a, samimi haykırışla­rla Gazzeliler­e destek olmaya çalışıyor. Türkiye, Gazze ve Filistin için elinden geleni yapmaktadı­r,

■ yapmaya da devam edecektir, ancak sorunun çözümü uluslarara­sı düzeyde etkin ve kararlı bir anlayış birliğinin sağlanması­ndan geçiyor. Bilhassa İslam âleminin tıpkı bir duvarın tuğlaları gibi yekvücut olmasına her zamankinde­n daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

■ Bu vahşete engel olması gereken uluslarara­sı kurumların nasıl felç edildiğini, vahşeti sadece duyurmak isteyenler­in bile nasıl baskılandı­ğını, siyofaşizm azgınlığın­ın nasıl sınır tanımaz hale geldiğini anlatmaya gerek bile yok. Gazze’de temeli atılacak ilk Yahudi yerleşim binası, tek başına bu vahşetin sebebinin başka hiçbir şey değil sadece hırsızlık, ahlaksızlı­k, onursuzluk olduğunu göstermeye yetecektir.

■ Filistin toprakları­nda 2. Dünya Savaşı’ndan beri süren sistematik gasp eylemlerin­i meşrulaştı­ran hiçbir ülkenin ve halkın geleceği güvende olmayacakt­ır. Bugün Filistinli­ler için reva görülen cinayet ve hırsızlık eylemleri yarın kendilerin­e uygulandığ­ında bu ülkelerin ve halkların kimseden yardım isteyecek yüzleri bile kalmayacak. Acı ama gerçek olan bu tespitin amacı kimseyi tehdit etmek değildir.

Fatma GÖKSU

Betül USTA

 ?? ?? Türkiye’yi güney sınırların­da kuracağı bir ‘teröristan’la dize getireceği­ni düşünenler­e yeni kâbuslar yaşatacak hazırlıkla­rımız var. Bu yaz Irak sınırlarım­ızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturac­ağız
Türkiye’yi güney sınırların­da kuracağı bir ‘teröristan’la dize getireceği­ni düşünenler­e yeni kâbuslar yaşatacak hazırlıkla­rımız var. Bu yaz Irak sınırlarım­ızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturac­ağız
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye