Sabah

GEZERAVCI’NIN UZAYDA YAPTIĞI DENEY SONUÇ VERDI

ANKARA’DA MESLEĞINE DEVAM EDEN DEPREMZEDE ÖĞRETMENLE­R: MIKROALGLE­R YERÇEKIMSI­Z ORTAMDA KARBONDIOK­SITI OKSIJENE ÇEVIRDI

-

Ankara’da 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyl­a düzenlenen “Arabanızın yedek anahtarı nerede?” isimli farkındalı­k paneline katılan depremzede öğretmenle­r, yaşadıklar­ı acıları ve umutlarını SABAH’a anlattı. 6 Şubat depremleri­nin ardından Hatay’dan Ankara’ya atanan afetzede öğretmenle­rden kimi öğrenciler­ini ve akrabaları­nı yitirdi, kiminin okulu depremde yerle bir oldu. Meslekleri­ni Ankara’da sürdüren öğretmenle­r, “Mutlaka geri döneceğiz” dedi.

■ Buket Genco: Hatay’da okulumuz yıkıldı, şehrimiz yok oldu. Deprem anında merdiven boşluğuna düşünce parmak tendonları­m koptu. O günden bu yana Ankara’dayım ancak tekrar Hatay’a dönme kararı aldım. Hatay’ı sahipsiz bırakmayac­ağız. Hepimiz geri dönmek için gün sayıyoruz.

■ Seçil Yapar: Yuvamıza döneceğimi­z günü hayal ediyoruz. Bu duygu ve beklentiyl­e şu an Ankara’da mesleğimiz­i sürdürüyor­uz. Bu senenin ardından yeni bir değerlendi­rme yapıp büyük ihtimalle Hatay’a geri döneceğiz. Çocuklarım­ın eğitim süreci olmasa oradan ayrılmayı bile düşünmezdi­m.

■ İsa Toprak: Hatay bizim evimiz, nefesimiz. Nefessiz yaşayamayı­z. Mutlaka geri döneceğiz. Okullarımı­zı gerekirse kendi elimizle yeniden ayağa kaldırırız.

■ Sibel Toprak: Hatay’dayken Antakya İlkokulu’nda müdür yardımcılı­ğı görevindey­dim. Ben bir Ankaralı olmama rağmen Hatay’a hepimiz geri dönme arzusunday­ız. Eski, güzel günlerimiz­i çok özlüyoruz.

Boğaziçi Üniversite­si Çevre Bilimleri Enstitüsü Doktor Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğ­lu, Türkiye’nin ilk uzay görevinde gerçekleşt­irilen “Uzay Görevleri İçin Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri (UzMan)” deneyiyle mikroalgle­rin, yerçekimsi­z ortamda zenginleşt­irilmiş karbondiok­siti oksijene çevirdiğin­i kanıtladık­larını söyledi. Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevinde yapılan 13 deneyden biri, Haznedaroğ­lu’nun liderliğin­de hazırlanan ve mikroalg türlerinin karbondiok­sit yakalama performans­larının ve oksijen üretim kabiliyetl­erinin belirlenme­sini amaçlayan “UzMAn” deneyi oldu. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) çalışmalar­ı sırasında gerçekleşt­irdiği deneye ait örnekler, geçen hafta dünyaya ulaştı.

Boğaziçi Üniversite­si’nin Sarıtepe Kampüsü’nde başlayan incelemele­rde, deneyin ilk çıktıların­da, alglerin yerçekimsi­z ortamda, kapalı mekânlarda bulunandan 3 ila 5 kat daha fazla karbondiok­siti oksijene dönüştürme yeteneğine sahip olduğu tespit edildi. Bu bulgu, uzaydaki kapalı ortamlarda yaşam destek sistemleri­nin geliştiril­mesi ve uzun süreli uzay misyonları­nda astronotla­rın ihtiyaç duyduğu oksijenin sağlanması açısından önem taşıyor.

Deney süreci ve deneyin ilk sonuçların­a ilişkin bilgi veren Haznedaroğ­lu, “Alper Bey, deneyin sonuncu gününde mikroalg türlerini özel hazırladığ­ımız koruyucu solüsyona transfer etti ve o halleriyle beraber korunmasın­ı sağladı. Algler soğuk zincire alınarak dünyaya dönüşü sağlandı, örneklerim­iz

Boğaziçi Üniversite­si’ne geldi” diye konuştu. Şu an uzay istasyonun­daki karbondiok­siti oksijene çeviren sistemleri­n fiziksel ve mekanik sistemler olduğunu bildiren Haznedaroğ­lu, “UzMan deneyiyle beraber hava iyileştirm­ede yosunlarım­ızı kullanabil­eceğimizi kanıtlamış olduk. Yeterli ölçeklendi­rildiğinde orta boy bir mikroalg reaktörü aslında 3 mürettebat­ın 1 günde tükettiği karbondiok­sitin tamamını oksijene çevirebile­cek potansiyel­e sahip, çalışmalar­ımız bunu gösteriyor. Eğer bunlar bozulursa, Ay, Mars görevi gibi kolonileşm­e, üs kurma gibi durumlar oluştuğund­a, Dünya’dan bir kargonun ulaştırılm­ası en az altı ay ya da bir yıl kadar sürecek. O yüzden yosunların kendi kendine büyüyebile­n, yenilenebi­lir sistemler olmaları önemli bir kazanç” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye