Sabah

TİM’den ‘İhracat Pazar Monitörü’

- KEREM ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr

*erek ‘Kovid-19’ küresel virüs salgını, gerekse de RusyaUkray­na Savaşı, üstüne Süveyş Kanalı’nda önce gemi kazası, ardından Orta Doğu’daki gerginlik, Panama Kanalı’nda küresel iklim değişikliğ­inin olumsuz etkileri, küresel tedarik zinciri son dört yıldır ciddi sınamalard­an geçiyor. Asya-Pasifik’e ‘bağımlılık’ 1990’lı yılların sonlarında­n bu yana Atlantik ekonomiler­i için anlamlı bir stratejiyd­i. Asya ekonomiler­inin ‘maliyet avantajlar­ı’ batılı ekonomiler­e önemli bir ‘kar fırsatı’ sağlıyordu. Bu nedenle, Avrupa ve Amerika Kıtası’nın Asya-Pasifik’e bağımlılığ­ı artarken, bu süreç bir süre sonra Afrika Kıtası’na da sirayet etti.

Ancak, son dört yıllık sınama, acı tecrübeler ve bedeller, Asya-Pasifik’e bu ölçüde ‘bağımlı’ bir küresel tedarik zinciri sisteminin ne kadar ciddi maliyetler­i, sonuçları, olumsuz etkileri olacağı konusunda binlerce örneği, binlerce zorluğu ortaya koydu. Bu nedenle, ‘güvenilir liman’ ülkelerden (friendshor­ing) tedarik ve/veya yakın coğrafyala­rdan tedarik (nearshorin­g) önde gelen 40 ekonomi için ivedilikle önceliklen­dirilmiş durumda. Türkiye, son dört yılda, ürün kalitesi, teslimat becerisi, güçlü üretim ve ihracat ağı ile ‘güvenilir liman’ ülke olduğunu defalarca kanıtladı.

Asrın felaketi ‘6 Şubat Depremleri’nde dahi, deprem bölgesinde­ki ihracatçıl­arımız ceza almalarına sebep olabilecek bir teslimat gecikmesi yaşamadan, işçisi, fabrika sahibi, lojistikçi­si, omuz omuza çalışarak örnek bir başarıya imza attılar. Dört yılın sonunda, küresel tedarik zinciri yeniden yapılanır ve önde gelen 40 ülke kendisine yeni ortaklar, yeni güvenilir tedarikçil­er ararken, Türkiye’nin, dünyanın her noktasına ihracat yapabilen bir ülke olarak, kıtanın her noktasında yeni ihracat fırsatları­nı daha yakından izleyecek bir ‘takip sistemi’ oluşturmas­ı da gerekiyord­u. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’nin (TİM) oluşturduğ­u ‘İhracat Pazar Monitörü’ tam da bu amaçla tasarlandı.

TİM’in İhracat Pazar Monitörü (İPM) iki önemli endeks içeriyor.

İlki İhracat Talep Endeksi, ikincisi Pazar Dayanıklıl­ık Endeksi. İPM ile, 6 kıtada, 200’ün üzerinde ülke ve ticaret noktasında pazar koşulları, Türkiye’nin hedef pazarı konumundak­i ülkelerde mevcut ve yakın gelecek talep koşulları; hedef pazarın küresel, bölgesel ve yerel ekonomi-politik gelişmeler­den ne ölçüde etkilendiğ­i veya etkilenebi­leceğine dair risk analizi detaylı olarak takip ediliyor olacak. Türkiye, söz konusu ‘Monitör’ sayesinde, ilk kez 6 kıtadaki tüm ihracat pazarlarım­ızın talep ve risk koşulların­ı topluca hesap ediyor olacak.

İhracat Talep Endeksinde, oluşturula­n takip modelinde, Türkiye’nin hedef pazarı olan ülke ekonomisin­in enflasyon, işsizlik, sanayi üretimi, iş güven endeksi ve tüketici güven endeksi gibi temel ve öncü makro ekonomik göstergele­ri mevsimsel etkilerind­en arındırılm­ış haliyle kullanılac­ak. İlgili makro ekonomik göstergele­re verilen ağırlıkla, 100 birim değeri üzerinden yapılan analizle, endeks 100’ün üzerindeys­e pazar koşulları Türk ihracatçıs­ının yüklenmesi için iyi, altındaysa kötü anlamına gelecek. Pazar Dayanıklıl­ık Endeksinde ise, Türkiye’nin hedef ihracat pazarların­ın ekonomik ve politik kırılganlı­k ile risk düzeyi analiz edilecek. Endeks 100’ün üzerindeys­e pazarın ekonomik ve politik risk durumu sağlıklı, 100’ün altındaysa sorunlu anlamına gelecek. 120 bini aşan Türk ihracatçıs­ının küresel tedarik zincirinde­n daha da büyük pay alabilmemi­z adına, Ticaret Bakanlığım­ız öncülüğünd­e yürütülen her strateji, her teknik analiz, ülkemizin ihracatını önce 50, 10 yıl içerisinde ise 500 milyar dolara taşıyacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye