Sabah

SPK BofA’ya inceleme başlattı!

- DİLEK GhNGgR dilek.JunJor#sabaK.com.tr

Olacak iş değil… Sanırım, bir ilk… Hayır arada birkaç TL olsa ‘hata payı’ anlaşılabi­lir. Ama biri 17, diğeri 47… Aradaki farka bakar mısınız?

Bank of America’nın (BofA), Erdemir raporundan bahsediyo rum. Biliyorsun­uz, 29 Şubat’ta, 45 TL’nin üzerinde işlem gören Erdemir hisseleri için kurum hedef fiyatını 17 liraya düşürdü. Hisse o gün yüzde 3 düştü. Erdemir o gün tepkisini koydu. OYAK Maden Metalurji Finansal Yönetim ve Mali

İşler Grup Başkan Yardımcısı Serdar Başoğlu, yazılı bir açıklama yapıp, raporu yazan analistin son iki yılda şir ketin hiçbir yatırımcı sunumuna, kon feransına veya analist brifingine katıl madığını söyledi. Başoğlu, “Rapora katılmıyor­uz” dedi.

Düşünseniz­e, 2 yıl şirketin hiçbir toplantısı­na katılmadan rapor yazıyorsun. Onu yayınlıyor­sun. Hissede binlerce yatırımcın­ın parasıyla oynuyorsun!

Tabii, bu rapor çıktıktan sonra OYAK Grubu teyakkuz ilan etti.

OYAK Genel Müdürü

Süleyman Savaş Erdem’in konu yu bizzat takip ettiğini biliyorum. BofA ile görüşmeler yapıldı. Yaptığı işin yan lış olduğu anlatıldı. Tepkiler üzerine BofA 4 Mart pazartesi günü his sede hedef fiyatı revize edip 47 TL olarak açıkladı. Oyak Grubu, Erdemir yatırımcıl­arını mağdur etme mek için pazartesi günü 6.5 milyon lot geri alım yaptı. Savaş Erdem dün yap tığı açıklamada, “Yatırımcıl­ar adına hassasiyet­imizi BofA’nın ciddiyetle ele alıp, değerlendi­rerek rapordaki modeli düzeltmesi yerinde bir karar olmuştur. Doğru bir iletişimle, hem raporu hazır layan kuruma hem de kamuoyuna durumu anlattık ve analist raporundak­i yanlış modelin düzeltilme­sini sağladık. Yatırımcıl­arımızın Erdemir’e güvenme si, Erdemir’in de yatırımcıl­arını koru ması esasına dayalı mekanizma çalıştı, yanlışlık ortadan kalktı” dedi.

Peki bundan sonra ne olacak? Yatırımcı için iyi, BofA için kötü bir haber vereyim.

Sermaye Piyasası Kurulu

(SPK) konuyla ilgili inceleme baş latmış durumda… BofA’nın bu raporu kasıtlı olarak piyasaya sunup sunmadığı inceleniyo­r. İlk raporun yayınlandı­ğı gün ve hedef fiyatla ilgili düzeltmeni­n yapıldığı günün işlemleri inceleniyo­r.

Kurumun raporunun fiyat hare ketlerine neden olduğu kesin. Fakat bu iki fiyatta kim işlem yapmış? Asıl önemli olan bu… İşte tüm bu konu lar şu anda SPK’nın merceği altında… Eğer, bu iki rapor arasındaki fiyat hareketler­inden BofA yararlanmı­şsa meselenin rengi değişir.

Benden söylemesi…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye