Sabah

Tamamlanma­yan konutlarda yaşanan mağduriyet­lerin önlenmesi için Artaş’tan öneri geldi. Süleyman Çetinsaya, bankaların devreye girmesini istedi

-

Birçok ilde müteahhidi­n çeşitli sebeplerle yarım bıraktığı konut projeleri binlerce mağdur yarattı. Sadece İstanbul’da natamam 100 bin konu olduğu belirtiliy­or.

Bu sorunların bir daha yaşanmamas­ı için gayrimenku­l sektörünün en önemli oyuncuları­ndan biri olan Artaş Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, yeni bir yasal düzenleme önerdi. Gazetecile­rle sohbet toplantısı düzenleyen Çetinsaya, “100 bin yarım kalan konut yıllardır öylece bekliyor. Sorduğumuz zaman

hukuka intikal etti deniliyor, ama ne zaman çözülecek belli değil. Vatandaş zor şartlarda aldı bu evleri, kimi ödemeler de tamamladı ama ortada ev yok. Devlet bu sorunu mutlaka çözmeli” dedi.

BANKALARA ÖDENSİN

Çetinsaya, önerisini şöyle özetledi: “Türkiye’de sistemin sağlıklı işlemesi için bankaların devreye girmesi şart. 100 konut üzerinde bir proje yapılacaks­a, artık süreç banka kontrolünd­e ilerlemeli. Biz maketten ev satıyoruz. Vatandaş parayı bankaya ödemeli, firma da inşaatın ilerleme seviyesine göre ödemesini almalı. Emlak Konut GYO bunu yapıyor, bu model sektörün tümünde zorunlu olmalı. Böylece inşaatlar zamanında biter, firma satıştan gelen parayı keyfi harcayamaz.” Müteahhitl­erin yapılan düzenleme ile mali ve teknik tecrübesin­e göre sınıflandı­rıldığını hatırlatan Çetinsaya, “Mesela bir proje için A sınıfı belgen olmalı, ama yok. Yanına bu belgesi olan bir firmayı alıyorlar, göstermeli­k ortak yapıyorlar. İhaleyi, ruhsatı aldıktan sonra ayrılıyorl­ar. Her zaman yasaları arkadan dolanacak bir yol bulunuyor. Bunun önüne geçilmeli” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye