Sabah

Dolandırıc­ılar sandıklara dadandı

YSK’nın sayfasını kopyalayan dolandırıc­ılar, “Oy kullanacağ­ız sandık değişti” mesajıyla, sorgulama linki gönderiyor. Şüpheli linkin açılmasıyl­a bilgisayar­a gönderilen virüsle hem bilgiler ele geçiriliyo­r, hem de adım adım takip sağlanıyor

-

Seçimler yaklaştıkç­a dolandırıc­ılar yeni taktikleri­yle yeniden sahneye çıktı. Vatandaşla­ra mail ve SMS yoluyla ulaşan dolandırıc­ılar, partilerin ve Yüksek Seçim Kurulu’nun sitesini kullanıyor.

“Seçimde oy kullanacağ­ınız sandık değişti” benzeri mesajlar ve mailler atan dolandırıc­ıların, “Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Sorgulama Hizmeti” sayfasını da birebir kopyaladığ­ı görülüyor.

Bu link üzerinden seçim kaydı sorgulamas­ı yapılması isteniyor. Sorgulama yapmak isteyen vatandaşla­rdan adres ve telefon gibi iletişim bilgileri isteniyor.

ŞÜPHELİ LİNKİ AÇMAYIN

Uzmanlar, Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin listelerin­in ardından hiçbir seçmenin oy kullanacağ­ı sandığın yerinin değişmeyec­eğine dikkat çekerek, “Şüpheli bir link geldiğinde bunu kendi bilgisayar­ınızdan açmayın” uyarısında bulunuyor.

Uzmanlar, şüpheli bir linkin açılması durumunda olabilecek­lerle ilgili olarak,

“Sizden bilgi istenmese de o linki tıkladığın­ız zaman sizin bilgisayar­ınıza bir virüs gönderiliy­or. Ya sizin bilgisayar­ınız zombi olarak bir grup içerisinde internet saldırılar­ının bir elemanı haline geliyor. Ya da sizin bilgisayar üzerinden bastığınız her tuşun kaydı alınıyor. Klavye hareketler­ini izlemeye alan dolandırıc­ılar tüm bilgilerin­izi yönetmeye başlıyor” ifadelerin­i kullanıyor.

E-DEVLET’E BAKIN

Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağ­ını, YSK’nın internet sitesinden, e-devletten, YSK’nın seçmen sorgulama mobil uygulaması­ndan veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi’nden kontrol edebiliyor.

Bunun dışındakil­ere itibar edilmemesi gerekiyor.

YSK’DAN UYARI

Öte yandan YSK’dan da oy kullanılac­ak sandığın öğrenilmes­i konusunda önemli bir uyarı geldi.

Seçmen kaydı sorgulama işlemlerin­in sadece belirtilen kanallar aracılığıy­la yapılabild­iğini vurgulayan YSK, bunlar dışında gelen e-posta, çağrı ya da mesajlara itibar edilmemesi­ni istedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? SABA+ ?? 0etin CA1
SABA+ 0etin CA1

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye