Sabah

Nükleer caydırıcıl­ık şart

- SALİH TU1A

Sizi bilmem ama ben seçimlerde­n artık usandım. Biri bitiyor diğeri başlıyor. Arada plebisit falan da oldu malumunuz.

Bunca seçim belki demokrasi bakımından iyidir ama muhalefeti­mizi de memnun edemiyoruz ki.

Tamam, eskiden olduğu gibi “+iWler de seoimle ikWidara Jeldi” demiyorlar; lakin, seçim yapıldıkça “Türkiye’de demokrasi kalmadı” söylemini azaltmak yerine daha da artırıyorl­ar.

Esas sorun şu: Seçimler doğası itibarıyla popülizme neden olunca, temel meseleler ötelenmiş oluyor.

Halbuki, bölgedeki koşullar nkle er caydırıcıl­ık seviyesine behemehâl ulaşmamız gerektiğin­i icbar ediyor.

Bu konuda 5Xsya’nın her türlü desteği vereceği muhakkak. Yeter ki bedel ödemeyi göze alalım.

Bu bedel, İran’ın maruz kaldığında­n çok fazla olabilir. Ambargo yüzünden ilaç dâhil birçok temel ihtiyaç maddesine ulaşmakta çok büyük zorluklara göğüs germek zorunda kalabiliri­z. Ayrıca 1$72’dan da ihraç edilebilir­iz. (İyi de olur, bahsi diğer.)

Mademki Arz-ı Mevud hedefleri içinde ülkemizin toprakları­nın da yer aldığı İsrail nükleer silahlara sahip, biz de sahip olmak zorundayız.

ABD’nin yaptırımla­rdan sonuç alamazsa

Bakınız, neo-realizmin kurucuları­ndan .enneWK :alW] vaktiyle kaleme aldığı bir makalede, İran’ın nükleer silah geliştirme­sinin sanılanın aksine dünya için olumlu sonuçları olacağını savunmuştu.

Sunduğu gerekçe de nükleer silahların caydırıcıl­ık yönüyle ülkeler arası dengeyi sağlamasıy­dı.

:alW]’a göre bölgedeki istikrarsı­zlığın temel sebebi, güç dengesizli­ğiydi. İsrail’in nükleer kapasitesi de bu dengesizli­ğin en önemli nedeni. Şayet İran’ın nükleer silahları olsaydı, İsrail’in fiştekleme­siyle ABD her fırsatta İran’ı savaşla tehdit edemezdi. En azından Waltz ve onun gibi birçok saygın uluslarara­sı ilişkiler uzmanının görüşü bu yönde.

ABD ve İngiltere, 6addam’ın “kitle imha silahları” (Türk matbuatı bunu “Kıyamet topu” olarak servis etmişti) geliştirdi­ğini bahane ederek ,rak’ı işgal etmemiş miydi? Artık herkesin malumu olduğu üzere, iddia edilen silahların olmadığı kanıtlandı. Şayet dedikleri gibi olsaydı ABD ve İngiltere, Irak’ı işgal etmeye kalkışamaz­dı. Aynı durum .addaIi’nin Libya’sı için de geçerliydi.

Bir başka etkili uluslarara­sı ilişkiler uzmanı -oKn 0earsKeime­r de benzer şeyler söylemişti.

Elbette ne Waltz ne de Mearsheime­r, nükleer caydırıcıl­ığın mutlak bir caydırıcıl­ık olduğunu savlamıyor.

Gelgelelim...

5Xsya geçen gün nükleer kartını net bir şekilde açmasaydı, 0acron yüzünden dünya savaşının fitili çoktan ateşlenmiş­ti.

Macron’un, Ukrayna’ya NATO birlikleri­nin gönderilme­sinden söz etmesi üzerine 3XWin, bunun nükleer savaşa davetiye çıkaracağı­nı söyledi. Almanya Şansölyesi 2laI 6cKol], Macron’un açıklamala­rından hemen sonra, $lmanya’nın ve Alman askerlerin­in asla savaşın bir parçası olmayacağı­nı dile getirdi. Ardından da Ukrayna savaşının baştan beri en ateşli savunucusu olan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı 9icWoria 1Xland istifa etti. En son olarak da Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı .irEy Ukrayna’ya asker göndermeye­ceklerini açıkladı... Bütün bunlar, ABD’nin Ukrayna politikası­nda değişikliğ­e gidileceği­nin açık işareti.

O değil de, Zelenski ve Victoria Nuland’ı “günah keçisi” ilan ederlerse hiç şaşmam.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye