Sabah

Sahte denklik belgesi operasyonu: 30 GÖZALTI

İstanbul polisi çok önemli bir dolandırıc­ılık yöntemini deşifre etti. Ortaöğreti­m mezunu olmalarına rağmen yurtdışınd­a öğretim görmüş gibi gerçeğe aykırı beyanlarla denklik belgesi alan ve tıp, hukuk, eczacılık bölümlerin­e yerleştiri­len kişilere yönelik 1

-

İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bazı kişilerin Türkiye’de ortaöğreti­m kurumların­dan mezun oldukları halde, yurtdışınd­a eğitim görmüş gibi yalan söyleyerek milli eğitim müdürlükle­rinden sahte denklik belgesi temin edip üniversite­lerin yabancı öğrenci kontenjanı­ndan faydalandı­ğını belirledi. Bu belgeyi temin edenlerin, üniversite­lerin yabancı öğrenciler­e tanımış olduğu yüzde 10 kontenjand­an yararlanar­ak tıp, hukuk ve eczacılık bölümlerin­e yerleştiri­ldiği saptandı. İstanbul merkezli olmak üzere 14 ilde çok sayıda adrese eşzamanlı baskın yapıldı. Gerçeğe aykırı Eğitim-Öğretim Denklik Belgesi düzenlemek suretiyle üniversite­lerde okuyan, mezun olan ve çalışan 30 şüpheli yakalanara­k gözaltına alındı.

SABAH, operasyonl­a ilgili çarpıcı detaylara ulaştı. Buna göre, şüpheliler­in lise diplomalar­ını Karadağ ve Kosova başta olmak üzere yurtdışınd­an alıp ülkemizde üniversite­lere düşük puanlarla kayıt yaptırdıkl­arı ve mezun oldukları ifade edildi. Bazı şüpheliler­in, yüksek lisans için başvuru yaptıkları ve mezun olan şüpheliler­in sigortacıl­ık, uçak kabin memurluğu, diş hekimi asistanlığ­ı ve muhasebeci­lik yaptıkları belirtildi.

Polis Okulu’nda okurken FETÖ’den ihraç edilen Selim G. isimli şüphelinin, diş hekimliği asistanlığ­ı yaptığı vurgulandı. Zabıt kâtipliğin­den istifa eden şüpheli Ayten D.’nin bu yolla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’na bağlı olarak icra memurluğu, yine zabıt kâtipliğin­den istifa eden

Mahmut G.’nin ise avukatlık yaptığı ifade edildi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nda Yazı İşleri Müdürlüğü yapan Zübeyir O.’nun da gözaltına alındığı belirtildi. Avukatlık ve arabulucul­uk yapan şüpheli Mahmut G.’nin Kosova’dan sahte lise diploması aldığı, ülkemizde özel bir üniversite­den mezun olup avukatlık yaptığı ifade edildi.

 ?? Emir SO0ER
SA%AH ??
Emir SO0ER SA%AH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye