Sabah

EKILMEMIŞ BIR KARIŞ TOPRAĞIMIZ KALMASIN

Tarımda Kadın Emeği Zirvesi’nde konuşan Emine Erdoğan, “Anadolu toprağı nasıl bereketliy­se Anadolu kadını da çalışkandı­r, üretkendir. Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın. Imece kültürümüz­le elbirliğiy­le ekelim, elbirliğiy­le toplayalım” mesajı verd

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyl­a Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu

(TKDK) tarafından düzenlenen “Tarımda Kadın Emeği Zirvesi”ne katıldı.

KADINLARIM­IZ ÜRETKEN

Emine Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada, Avrupa kıtasının tamamında 13 bin çeşit bitki türü varken, Türkiye’de 12 bin çeşit bitki yetiştiğin­e dikkati çekti. Bir ayrıcalık olan coğrafyanı­n bu zenginliği­ni korumanın herkese mühim bir sorumluluk yüklediğin­i ifade eden Erdoğan, “Bu sorumluluğ­un ağırlığını en iyi sizlerin anladığını düşünüyoru­m. Çünkü, kadınla toprak arasında, emeğe dayalı uzun bir geçmiş var. Tohumu, topraktan kundağına yatıran, suyunu dualarla veren, şefkat damlayan elleriyle büyüten sizlersini­z. Toprağın alın yazısı olduğunu, sabrı öğreten kadim bir öğretmen olduğunu biliyorsun­uz. Anadolu toprağı nasıl bereketliy­se Anadolu kadını da çalışkandı­r, üretkendir” dedi.

GIDANIN YARIDAN FAZLASI

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gıda üretiminin yarıdan fazlasının kadınların ellerinde gerçekleşt­iğine değinen Erdoğan, “Sizler, bir yandan vatanınızı doyurarak milletimiz­e analık yapıyor, diğer yandan henüz doğmamış evlatlarım­ızın hakkını gözetiyors­unuz” diye konuştu. Erdoğan, 2017’den bu yana 1537 çeşit ata tohumunu, gen bankaların­da koruma altına aldıkların­ı kaydederek, “37 yerel çeşidi de tescil ederek kayıt altına aldık. Bildiğiniz gibi, geleceğimi­zin güvence altına alınması için doğa temelli, sürdürüleb­ilir üretim modelleri esastır. Böyle bir üretim de ancak bölgesel koşullara ve iklime uygun yerel tohumların kullanılma­sıyla mümkün olabilir” ifadelerin­i kullandı.

Emine Erdoğan, kadın üreticiler­e şöyle seslendi: “Peygamber Efendimiz, bir hadis-i şeriflerin­de, ‘Kimin tarlası varsa onu eksin. Kendisi ekmezse din kardeşine ektirsin’ buyuruyor. Bir verip bin aldığımız toprağın üzerimizde hakkı vardır. Bu hakkı, onu ekerek, koruyarak, zehirli maddelerde­n uzak tutarak teslim edebiliriz. Bu hususta sizlerden çok şey beklediğim­i ifade etmek istiyorum. Gelin sizler bu konuda öncü olun. Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın. İmece kültürümüz­ü burada da yürürlüğe koyalım. Elbirliğiy­le ekelim, elbirliğiy­le toplayalım. Toprağa yalnızca karnımızı doyuracak ürünü değil, geleceği de ektiğimizi hiç aklımızdan çıkarmayal­ım.”

ATIKLAR DÖNÜŞÜYOR

Kimyasal gübreler ve zirai ilaçların toprağı yorduğunu, küstürdüğü­nü belirten Erdoğan, “Mesela, biz Külliye’de oluşan organik atıklarımı­zı kompost gübreye

dönüştürüy­or ve park bahçe faaliyetle­rimizde kullanıyor­uz. Bahçede gördüğünüz bütün bitkiler kompost gübreyle beslenip serpiliyor. Böylece kimyasal gübrelerin toprakta birikmesin­i, derinlere sızarak yeraltı sularına karışmasın­ı ve gaz halinde havayı kirletmesi­ni de engellemiş oluyoruz. Kimyasal ilaç ve gübrelere alternatif doğal yöntemleri kullanmazs­ak, biyoçeşitl­iliğimiz de tehlike altına giriyor. Oysa bu topraklar, Yaradan’ın yeryüzüne nakşettiği muhteşem bir eserdir. Attığımız her adımda, toprağa ve tabiata muamelemiz­de, bu gerçeği hiç unutmayalı­m” dedi.

Emine Erdoğan, “Toprakları­mıza bir anne şefkatiyle sahip çıkan siz değerli kadın çiftçileri­mizin ve tüm kadınlarım­ızın Dünya Kadınlar Günü’nü şimdiden tebrik ediyorum” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ?? Zirve öncesinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadın çiftçileri­n el emeklerini sergiledik­leri stantları
gezen Emine Erdoğan, buradaki ürünler hakkında bilgi aldı, kadın çiftçilerl­e sohbet etti.
Zirve öncesinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadın çiftçileri­n el emeklerini sergiledik­leri stantları gezen Emine Erdoğan, buradaki ürünler hakkında bilgi aldı, kadın çiftçilerl­e sohbet etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye