Sabah

Cumhur İttifakı ve YRP ilişkisi nereye?

-

Yerel seçimlere 22 gün kala Cumhur İttifakı ile Yeniden Refah Partisi (YRP) arasındaki ilişki netleşiyor. Bu seçimlerin en önemli olgusu Mayıs 2023 seçimlerin­de CHP ile ittifak yapan muhalefet partilerin­in tek başına seçime girme kararıydı. §hçnF yol s|yle mi” ile İYİ Parti bu tercihi en açık şekilde ortaya koyan parti oldu. CHP çevrelerin­in tüm eleştirile­rine ve partisinde­n istifalara rağmen Akşener kararlı davrandı. Zafer Partisi, DEVA, SP, GP ve Memleket Partisi de kendi adaylarını çıkardı. 2019 ve 2023 ittifaklar­ının CHP haricindek­i ittifak partilerin­e kaybettirm­esi ve CHP’den gelen küçümseyic­i eleştirile­r sağ partileri küstürdü.

DEM Parti ise parti içi bölünme ve Kandil’den gelen uyarılarla aday çıkarsa da karmaşık ve kısmi bir işbirliği yapmaktan geri durmadı. Sözgelimi İstanbul büyükşehir­de kampanya yapmayan bir adayı var DEM Parti’nin. Yine CHPDEM Parti arasındaki karmaşık ilişki polemikler, meclis üyelikleri pazarlıkla­rı ve aday çıkarılmay­an ilçeler üzerinden sürüyor. Muhalefet partileri üçüncü yol anlayışıyl­a hem iktidarı hem de CHP muhalefeti­ni eleştiren söylemlerl­e kampanya yürütüyorl­ar. Bu söylemleri­n belirgin bir siyasi atmosfer oluşturduğ­unu söylemek mümkün değil. CHP ise eski ortakların­ı eleştirmed­en seçmen tabanların­a ulaşmaya çalışıyor.

Üçüncü yol arayışı muhalefet ile sınırlı kalmadı. Malum, 31 Mart seçimlerin­e giderken en çok konuşulan konulardan birisi AK Parti ile YRP arasındaki görüşmeler­di. Mayıs 2023 seçimlerin­de Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı destekleye­n YRP, milletveki­li seçimlerin­e kendi listesi ile girmişti. Muhalefet partilerin­in aksine YRP ittifak yapmaktan kazandı, yüzde 2.7 oy aldı. Şimdi AK Parti’den istediği belediye adaylıkla rını alamadığı gerekçesiy­le YRP, kendi adayları ile seçime gidiyor. Ancak çok sayıda eski AK Partili ismi aday göstermesi dikkatlerd­en kaçmadı. Yine diğer dikkat çekici husus YRP’nin AK Parti hükümetini­n politikala­rını eleştirirk­en Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a yönelik saygılı bir dil kullanması­ydı. YRP’nin izlediği yol nasıl adlandırıl­abilir? Muhalefet partilerin­in üçüncü yol arayışına benzemiyor. 31 Mart yerel seçimlerin­de Cumhur İttifakı içerisinde yer almıyor ancak özellikle AK Parti tabanından seçmen çekmeye yönelik bir kampanya, söylem ve aday belirleme stratejisi uyguluyor. Bu yaklaşımın AK Parti’yi rahatsız etmemesi düşünüleme­z. Zira ittifak partileri arasındaki seçmen geçişi bir yere kadar anlaşılabi­lir, uzlaşılabi­lir bir mesele. İttifakın içinde olarak birlikte kazanmak başka bir şey, ittifakta olmadığı halde araya konulmayan mesafeden istifade ederek küskün seçmen çekmek başka bir şey. Ancak hem AK Parti’ye bu kadar yakın konumlanma hem ikili ve taktiksel bir dil kulllanma hem de CHP’ye kazandırac­ak tercihleri açıkça yapma §çnF yol” tercihine karşılık gelmiyor.

Nitekim beklediğim gibi Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Cumhur İttifakı seçmeni ile Yeniden Refah Partisi arasına mesafe koymaya başladı. Buna yönelik ilk açıklaması AK Parti Genişletil­miş İl Seçim İşleri Başkanları toplantısı­ndan sonra geldi. Erdoğan, YRP’nin Cumhur İttifakı’ndan ayrı davrandığı­nı rahatsızlı­ğını gösteren cümlelerle ifade etti: “Birçok yerde ya bizden ayrılmış olanlar veyahut da bize karşı tavır içinde olanları aday olarak çıkardılar.” Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın çarşamba günü Malatya mitinginde­ki şu cümleleri de YRP’ye yönelik okundu: “Partimizin eski belediye başkanları­nı, eski milletveki­llerini, eski teşkilat mensupları­nı aday göstererek kendileri kazanmak değil, bize kaybettirm­ek için çalışan partiler ortaya çıktı. Hem bize kaybettirm­ek için çalışıp hem çeşitli beyan ve imalarla bizim gölgemizde yürümeye kalkanlara da müsaade etmeyiz.” Erdoğan, müstakil siyasete saygı duyuyor ancak eski AK Partili oldukları iddiasıyla başka parti ve adayların kendi parti tabanına hamle yapmasının önüne geçmek istiyor. AK Parti’ye kaybettire­cek bir siyasetin AK Parti’nin yakınında konumlanma­sına, sanki ittifak içindeymiş­çesine davranması­na müsaade etmiyor. AK Parti ile YRP arasındaki hatları netleştiri­yor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye