Sabah

TÜRK KADIN SUBAYLAR SOMALILI GENÇLERIN IDOLÜ OLDU

Türkiye’nin yaklaşık 7 yıl önce Somali’de kurduğu Türk Görev Kuvveti Komutanlığ­ı’nda görevli kadın subaylar, asker olup ülkelerine hizmet etmek isteyen Somalili kadınların idolü haline geldi. Kadın subaylar, yaptıkları görevden gurur duyuyor. Öğrenciler­i

-

Türkiye, siyasi ve sosyal alanlardak­i işbirliğin­in yanı sıra askeri alanda da Somali’nin yanında yer alıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Somali’nin başkenti Mogadişu’da Eylül 2017’de kurulan Somali Türk Görev Kuvvet Komutanlığ­ı da bu işbirliğin­in en önemli göstergele­rinden biri. Türkiye ile Somali arasındaki Askeri Eğitim ve İşbirliği Anlaşması kapsamında Harp Okulu ve Astsubay Okulu öğrenciler­inin eğitimleri­nin yapıldığı merkezde görevli kadın subaylar ve öğrenciler SABAH’a konuştu.

21 KADIN ÖĞRENCİ VAR

Somali Türk Görev Kuvveti’nin yer aldığı Anadolu Kışlası’ndaki Astsubay Okulu’na, 2022’den bu yana kadın öğrenci de kabul edilmeye başlandı. Anadolu Kışlası’nda 21 Somalili genç kadın kara, hava ve deniz eğitiminin yanı sıra Türkçe eğitimi de alıyor. TSK’da görevli kadın eğitmenler, asker olup ülkelerine faydalı bireyler olmak isteyen Somalili öğrenciler­in idolü haline geldi.

BARIŞIN VE GÜVENİN SİMGESİ

Türkiye’de çeşitli sahalarda 6 yıl bölük komutanlığ­ı yapmasının ardından şimdi de 5 aydır Somali Türk Görev Kuvveti Komutanlığ­ı’nda görev yapan kadın yüzbaşı, yaptıkları eğitim çalışmalar­ına ilişkin şunları anlattı: “Burada görev yapmaktan gurur duyuyorum. ‘Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü Türkiye’ anlayışıyl­a 22. yüzyılda da şartlar ne olursa olsun görevimizi­n başındayız. Türk milletinin sevgisini ve gücünü her zaman arkamızda hissediyor­uz. Dünyanın her neresinde olursa olsun Türk Ordusu barışın ve güvenin simgesi olmuştur ve olmaya devam edecektir. Biz burada Somali Silahlı Kuvvetleri için personel yetiştirme­kteyiz. Onlara burada planlar dahilinde atış, spor ve diğer temel askeri eğitimleri vermekteyi­z. Dün öğrenciler­imizi mezun ettik. Bundan dolayı da çok mutluyuz” dedi.

KADINLAR GÜNÜ MESAJI

Kadınlar Günü’nü de kutlayan yüzbaşı, “Bizim buraya geliş amacımız her ne kadar asker yetiştirme­k, öğrenci yetiştirme­k olsa da buradaki kadın öğrenciler­e, kadın personele örnek oluyoruz. Onlar da bizim gibi davranmaya çalışıyorl­ar. Bizim gibi spor yapmaya, bizim gibi olmaya çalışıyorl­ar. Biz onlara bir kadının aslında nasıl olması gerektiğin­i, ikinci planda kalmaması, ikinci-üçüncü eş olup sadece çocuk doğurmamas­ı, aynı zamanda bizim gibi öğretmen, doktor, asker olarak erkeklerle omuz omuza görev yapabilece­klerini öğretmeye çalışıyoru­z” diye konuştu. Merkezde görevli kadın üsteğmen ise, “3 aydır burada Türkçe öğretmeni olarak görevliyim. Burada Somalili kadınlara örnek olmak büyük mutluluk. Geleneği geleceğe taşıyan, koruyan herkese kol kanat olan tüm kadınlarım­ızın Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun” dedi.

 ?? ?? Somali’deki Anadolu Kışlası’nda Harp Okulu, Astsubay Okulu ve Birlik Eğitim Grup Komutanlığ­ı bünyesinde kara, hava ve deniz kuvvetleri personelin­e eğitim veriliyor.
Somali’deki Anadolu Kışlası’nda Harp Okulu, Astsubay Okulu ve Birlik Eğitim Grup Komutanlığ­ı bünyesinde kara, hava ve deniz kuvvetleri personelin­e eğitim veriliyor.
 ?? ?? Arkadaşımı­z Hanife Akliman kadın subaylarla bir araya geldi.
Arkadaşımı­z Hanife Akliman kadın subaylarla bir araya geldi.
 ?? MOGADİŞU ?? +AniIH AKLİMAN
MOGADİŞU +AniIH AKLİMAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye