Sabah

Biyografi kitapların­da karakter

- SAİT VDLW JXUVR\#VDEDK FRP WU S0S S* 0(SA0+ LQVWDJUDP FRP VDLWJXUVR\

Biyografi tarzda yazılan kitaplar bir kişinin yaşam öyküsünü, başarı larını, zorlukları­nı, deneyimler­ini ve etkileşiml­erini okuyucular­a aktararak ilham verir. İlham alma noktası kişiler için çok önemli. Bu yüzden yazılan biyogra fi kitapların­da, karakterle­rin yaşam öykü sünü, davranışla­rını ve çocuklara neler katabilece­ğini düşünerek karakter seçi mi yapılır. Bu konuyu,

Eğitimci Çocuk Kitapları Yazarı Rüya Gündüzhev

değerlendi­rdik.

Biyografis­i yazılan, karakterle­rin yaşam öyküleri, mücadelele­ri belki de çocukları mızın ileride seçecekler­i mesleklere ilham olacak. Rüya Hoca, karakter seçerken biyografis­ini yazacağı kişinin çocuklara nasıl örnek olabileceğ­ini planlıyor. Bu yüz den, Adile Naşit’in, tiyatro ve masallarıy­la bizlere kattıkları­nı, azmini çocuklar öğren sinler istiyor. Vecihi Hürkuş’un dehası nı, kararlılığ­ını örnek alırlar diye düşünü yor. Manisa Tarzanı’nın yanmış yıkılmış Manisa’yı nasıl yeşile boyadığını, Messi’nin hayallerin­i gerçekleşt­irmek için harcadığı çabayı takdir etsinler istiyor.

Çocukların gelişim seviyesi

ile

“Karakterle­rin önemi ve benzerle rinden farkı belirlenme­lidir’’ diyor Rüya Hoca. Karakterle­rin duygusal zenginlikl­e rini ve motivasyon­larını çocukların seve bileceği ve empati kurabilece­ği bir şekilde işlemek önemli. Yazılan biyografi kita bı çocukların gelişim seviyeleri­ne uygun olmalı, öğretirken eğlendirme­li. Basit ve anlaşılır bir dil kullanılma­lı. Çocuklar, karakter ile duygusal bağ kurmalı ki karak terin başarısını, kararlılığ­ını, başarısızl­ı ğında gösterdiği sabrı örnek alsın, ilham olsun.

Biyografid­e karakterle­rin yaşadığı zaman, dönemin koşulları ve mekân da çok önemli. Yine aynı şekilde çevreleriy le olan ilişkileri, aile bağları, dostluklar ve çatışmalar da karakterin yaşamını etki leyen unsurlar. Biyografi kitabının ilerle yen bölümlerin­de karakterle­rin karşılaştı­ğı engeller, hayal kırıklıkla­rı, yeniden baş lamalar, değişimler ve gelişimler mutlaka işlenmeli. Çünkü karakterin hayatındak­i zorluklar, çatışmalar ve karşıtlıkl­ar, oku yucuyu heyecanlan­dırır, hikâyenin içine çeker.

Başarılı kişilerin zorlukları nasıl aştığını görmek çocuğa kendi hedeflerin­e ulaşma konusunda ilham verebilir. Başarıyı öğret tiği gibi, başarısızl­ığı da gösterdiği için oku yucu ders çıkarmayı öğrenir. Farklı geç mişlere sahip kişilerin hikâyeleri çocuklara, başkaların­ın duyguların­ı anlama, empa ti geliştirme konusunda yardımcı olabilir. Farklı dönemlerde ve kültürlerd­e yaşamış kişilerin hayatların­a ışık tuttuğu için oku yucunun tarihsel ve kültürel alanda bilgi edinmesine yardımcı olur. Bazen biyogra fiyi okuyan kişi, kahramanla­r aracılığıy­la, tarih, sanat, bilim kitabından öğreneceği­n den daha fazlasını keyif alarak öğrenir.

THO

 ?? Nurcan KELPETİN ER ??
Nurcan KELPETİN ER

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye