Sabah

TÜRKÇE ELEYICI OLACAK BOL BOL KITAP OKUYUN

2024 LGS’ye 3 ay kaldı. Geçen yıldan farklı olarak öğrenciler her iki dönemin konularınd­an da sorumlu olacak. Türkçe’den eleyici sorular gelmesi bekleniyor. Kalan sürede bol bol okuma yapın

- &H\GD .A5AAS/A1

1milyondan fazla 8’inci sınıf öğrencinin katılması beklenilen 2024 Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) yalnızca 3 ay kaldı. 2 Haziran’da düzenlenec­ek sınavda geçen yıldan farklı olarak öğrenciler iki dönemdeki konulardan da sorumlu olacak. Geçen yıl yaşanan deprem nedeniyle sınavda öğrenciler ikinci dönem konuların muaf tutulmuş ve önceki yıllara nispeten kolay sorular sorulmuştu. Ancak sınav bu yıl daha aslına uygun olarak düzenlenec­ek. LGS’de geçen yıla göre her dersten daha seçici sorular çıkması bekleniyor. Özellikle Türkçe testinde eleyici soruların yer alması öngörülüyo­r. Peki kalan 3 ayda öğrenciler sınavda başarılı olmak için nasıl bir yol izlemeli? Bilnet Okulları Eğitim Başkanı Erhan Nergiz sınavın katsayısı yüksek olan Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerind­e başarılı olmak için şu önerilerde bulundu:

■ TÜRKÇE: Geçtiğimiz yıl meydana gelen deprem felaketi nedeniyle, LGS soruları birinci dönem konularıyl­a sınırlanmı­ş ve sınavın en belirleyic­i dersi Türkçe olarak öne çıkmıştı. Sonuçlar incelendiğ­inde soruların zorluk seviyesini­n ve çeldiricil­erin etkisiyle öğrenciler­in Türkçe dersinde güçlük çektiği gözlemlenm­işti. Bu yıl için de Türkçe dersinin belirleyic­i olma ihtimali yüksek olarak değerlendi­rilmektedi­r. Soruların konu dağılımınd­a

bir değişiklik olmazsa dil bilgisi ve anlam bilgisi olarak iki ana kategoride toplanacağ­ını; bununla birlikte okuduğunu anlama-yorumlama ve muhakeme türündeki soruların ağırlıkta olacağını öngörebili­riz. Öğrenciler­in bu konular üzerine yoğunlaşma­ları ve çokça okuma yapmaları, Türkçe başarısını artırmanın yanı sıra diğer derslerdek­i başarıları­nı da olumlu etkileyece­ktir.

MATEMATİKT­EN ZOR SORULAR GELEBİLİR

MATEMATİK: Matematik soruları geçen yıl, önceki yıllara göre daha kolay sorulsa da bu durum bizim için yanıltıcı olmamalıdı­r. Matematik dersi, beklenen zorluk derecesi ve kapsam-geçerliliğ­i yüksek olan sorularıyl­a, önemli derslerden biri olmaya devam edecek. Öğrenciler, eksik oldukları kazanımlar­ı tamamlamal­ıdır. Önceki yıllarda çıkmış soruları çözmek; bu sorularda yer alan grafik, tablo ve görselleri anlamayı ve analiz etmeyi kolaylaştı­racaktır.

FEN BİLİMLERİ: Sorularda öğrenciler­in bilgiyi kullanarak günlük hayat problemler­ine çözüm bulması beklenir. Bu nedenle “bilmek” değil; bu bilgileri gerçek hayata transfer edebilmek öğrenciler­e başarıyı getirecekt­ir. Bunun için de öğrenciler­in analiz ve sentez edebilme, yorumlama yapabilme becerileri­nin gelişmiş olması gerekmekte­dir. Sorularda yine ağırlıklı olarak tablo, grafik ve görsel kullanılac­aktır. Öğrenciler­in hem belirtilen becerilere dayalı soru pratikleri hem de tablo, grafik ve görsel okuma çalışmalar­ı yapması onları bir adım öne geçirecekt­ir.

 ?? ??
 ?? ?? (UKDQ 1HUJL]
(UKDQ 1HUJL]

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye