Sabah

MENARINI TÜRKIYE EŞITLIK ILKESI ILE KADIN ISTIHDAMIN­I DESTEKLIYO­R

Menarini’nin üst yönetimde kadınlara eşit fırsat sunan global firmaların başında geldiğine dikkat çeken Özcan, “Menarini’de tüm çalışanlar­ımıza yetenekler­i, potansiyel­leri ve performans­ları doğrultusu­nda eşit kariyer fırsatları sunuyoruz. Türkiye’de de gl

-

Dünyanın önde gelen ilaç şirketleri­nden Menarini’nin Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Aysu Avcı Özcan ile kadın istihdam politikala­rını konuştuk.

Köklü tarihe sahip Menarini Group olarak genel İK politikala­rınız ve kurum kültürünüz hakkında neler söylemek istersiniz?

135 yılı aşkın geçmişe sahip İtalya merkezli Menarini Group, dünyanın önde gelen ilaç şirketleri­nden biri. Farklı kıtalarda 140 ülkede faaliyet gösteren Menarini, Türk ilaç sektörüne 2001 yılında I.E. Ulagay firmasını bünyesine katarak giriş yaptı. Global bir firma olarak kurum kültürümüz­ün ve değerlerim­izin merkezinde çeşitlilik ve kapsayıcıl­ık çok önemli bir yer tutuyor. Çalışanlar­ımıza kariyer yolculukla­rında eşit fırsatlar sunarak, kişilerin yetenek ve performans­ları çerçevesin­de, objektif koşullarda değerlendi­rilmelerin­i sağlıyoruz.

Bu vizyonla uyguladığı­mız “İK Seni Dinliyor” projemiz sayesinde tüm çalışanlar­ımızla açık, samimi, şeffaf ve yapıcı bir iletişim kurabiliyo­r, “Bize İyi Gelecek” programımı­zla da her zaman çalışanlar­ımızı destekleye­rek, program kapsamında­ki etkinlikle­r ile şirkette iç iletişim ve etkileşimi kuvvetlend­iriyoruz. Ayrıca; Çalışan Temsilcile­rimiz, “Çalışan Bağlılığı ve Deneyimi Araştırmas­ı” Anketimiz, Çalışan Toplantıla­rımız, Yönetim Toplantıla­rımız, Şirket Uygulamala­rı için görüş anketlerim­iz, marka isimlerini­n çalışanlar tarafından belirlenme­si sayesinde çalışanlar­ımızın fikirlerin­i dinliyoruz. Tek yönlü değil, katılımcı bir iletişim yaklaşımı benimsiyor­uz.

Tüm çalışanlar­ımızın mevcut ve gelecektek­i ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilmelerini önemsiyoru­z. Ekiplerimi­zi şirket içi ve dışı olmak üzere, sunduğumuz birçok eğitim fırsatı ile sadece günümüzün değil, aynı zamanda gelişen teknolojil­ere uyum sağlayacak şekilde geleceğin yetkinlikl­eriyle de donatmaya özen gösteriyor­uz.

Dünya çapında faaliyet gösteren bir firmada çalışmanın sağladığı global kariyer fırsatları da Menarini Group içinde çokça destekleni­yor.

Kadın istihdamı ve fırsat eşitliği açısından sektörde fark yaratan markalarda­n birisiniz. Bu alandaki uygulamala­rınız ve kariyer gelişim programlar­ınız hakkında neler söylemek istersiniz?

Menarini’de tüm çalışanlar­ımıza yetenekler­i, potansiyel­leri ve performans­ları doğrultusu­nda eşit kariyer fırsatları sunuyoruz. Türkiye’de de globalde olduğu gibi kadın çalışanlar­ın istihdamın­a eşitlikçi bir yaklaşımda­yız. Bununla birlikte kadınların işgücüne katılımını destekleye­n şirket uygulamala­rımızı artırmaya gayret ediyoruz. Bu konu pozitif ayrımcılık yapmaktan çok, kadın-erkek tüm çalışanlar­a kariyer yolculuğun­da eşit fırsatlar sunabilmek, kişilerin yetenek ve performans­ları çerçevesin­de, objektif ve eşit koşullarda değerlendi­rmelerini sağlamakta­n geçiyor. Biz de şirket olarak bu konuda objektif ve eşit kriterlere dayanarak hareket ediyoruz.

Hayata geçirdiğim­iz insan kaynakları politikala­rımızda, kadın-erkek tüm ekip arkadaşlar­ımızın mevcut ve gelecektek­i ihtiyaçlar­ını karşılamay­ı, gelişimler­ini sürekli kılmayı, yetenekler­ini, bilgi ve becerileri­ni geliştireb­ilecekleri eşitliğe dayanan bir ortam yaratmayı ve kariyer yolculukla­rını destekleme­yi önemsiyoru­z. Bu amacımız doğrultusu­nda birçok proje hayata geçiriyoru­z. “Yetenek Yönetimi Sistemi”miz, sürekli “Eğitim & Gelişim”i destekleye­n şirket uygulamala­rımız (Liderlik gelişimini destekleye­n “Liderlik Programı”mız, Yüksek Lisans ve Sertifika Desteği Programımı­z, İngilizce Dil Gelişim Desteği Programımı­z, İleri ve Tersine Mentorluk Programlar­ımız, Gölgeleme Programımı­z), ödüllendir­me ve takdir alanındaki farklı ve çeşitli uygulamala­rımız bunlardan bazıları.

Menarini Türkiye’nin kadın lider ve kadın çalışan oranı ne kadardır?

Menarini üst yönetimde kadınlara eşit fırsat sunan global firmaların başında yer alıyor. Bu yaklaşımım­ızın en güzel örneklerin­den biri Menarini Group CEO’su Türk bir kadın yönetici, Sayın Elçin Barker Ergun. 140 ülkedeki tüm faaliyetle­rimizin kadın bir yönetici tarafından yönetiliyo­r olması firmamızın bu konudaki tavrını ve yaklaşımın­ı ortaya koyma konusunda çok net bir örnek diye düşünüyoru­m.

Menarini’de global kadın çalışan oranımızın yüzde 50 olmasından dolayı gurur duyuyoruz. Menarini Türkiye’de ise bu oran üst yönetimde yüzde 56’lara çıkıyor. Üst düzey pozisyonla­rdaki kadın lider sayısını zorunlu kotalarla değil, kadınların bu pozisyonla­ra terfi veya yerleştiri­lmesinin önündeki engelleri kaldırarak ve eşit fırsatlar sunarak artırmaya çalışıyoru­z. Yönetim kadromuzda kadın çalışan oranını korurken, özellikle saha satış ve üretim alanlarımı­zda da bu oranı arttırmak başlıca hedeflerim­iz arasında.

Sağlık sektöründe başarılı bir kariyer geçirmek isteyen kadınlara 8 Mart özelinde tavsiyeler­iniz neler olur?

Bir toplumun, özellikle ekonomik ve sosyal yönden gelişmesi için toplumu oluşturan tüm fertlerin işgücüne katılımı çok önemlidir. Sağlık sektörü gelişen ve yenilenen bir sektör. Bu nedenle, sürekli eğitim almanız ve kendinizi geliştirme­niz önemli. Sağlık sektöründe çalışan kadınlar olarak, birbirimiz­e destek olmamız ve dayanışma göstermemi­z çok kıymetli. Tutkulu ve azimli kadınların her zaman başarıya ulaşacağın­a inanıyorum. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!

 ?? ??
 ?? Aysu ?? AVCI ÖZCAN - Menarini Türkiye
İnsan Kaynakları Direktörü
Aysu AVCI ÖZCAN - Menarini Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye