Sabah

100 YILINDA KADINLAR CİDDİ HAKLAR ELDE ETTİ”

-

HACETTEPE Üniversite­si Atatürk İlkeleri ve İnkılap

Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Sezer Arığ, Cumhuriyet’in kuruluşunu­n 100. yılında Türk kadınına verilen siyasi haklarla ilgili Kırım Haber Ajansına değerlendi­rmelerde bulundu.

“Siyasette, çalışma hayatında, iş dünyasında, tıpta, bilimde, sosyal bilimlerde, mühendisli­kte ve en önemlisi yakın tarihte madalya kazandığım­ız sporda gerçekten önemli başarılar elde ettik” diyen Arığ, “Bu süreç içerisinde siyasi haklar da kolay kazanılmad­ı. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. Ardından ilk olarak eğitim hakları düzenlenme­si ve okuma-yazma oranının yükseltilm­esi ile ilgili adımlar atıldı. Tevhidi Tedrisat kanunu ve diğer çalışmalar bu kapsamda yapıldı” dedi.

“FRANSA’DA 1948’DE SİYASİ HAKLAR TANINDI”

Türk kadınına verilen siyasi haklara da değinen Arığ şu ifadeleri kullandı: “Aslında Yeni Zelanda 1918 yılında siyasi hakları kadınlara verdi denilse de bizim yenileşme ve modernleşm­e sürecinde referans aldığımız Fransa’ydı. Ancak Fransa’da ikinci dünya savaşından sonra 1948 yılında siyasi haklar, kadınlara sunuldu. Türk kadını Osmanlı’nın son 10 yılında verdiği mücadeleyl­e gerek Balkan savaşların­da gerek Birinci Dünya Savaşında gerek Milli Mücadele döneminde cephede, cephe gerisinde, eğitimde, tarlada ve işgallere karşı gösterdiği direnişte çok önemli başarılar elde etti. Meşrutiyet döneminde Türk kadını yavaş yavaş her alanda dernek faaliyetle­rinde ve okuma alanında başarı göstermiş olup siyasi haklarını da istemeye başladılar. Fakat o dönemin yasal düzenlemel­eri buna el vermiyordu.

“KÖY HEYETİNDE BULUNMA HAKKI 1933’TE KABUL EDİLDİ”

Milli Mücadele döneminin başarıyla sonuçlanma­sında sonra kadınların siyasi hakları elde edebilmesi için yasal düzenleme gerekiyord­u. 1923 yılında Cumhuriyet ilan edildi. Terakkiper­ver Cumhuriyet Fırkasıyla çok partili hayata geçildi ve 1924 Anayasası kabul edildi. 1930 yıllarda ekonomik buhran ve kriz oldu. İlk kez ikinci bir denemeyle Serbest Cumhuriyet Fırkası kabul edildi. Yerel seçimler içerisinde kadınlar için belediyele­rde yönetim hakkı alma yasası kabul edildi. İkinci olarak muhtarlık ve köy heyetinde bulunma hakkı 1933 yılında kabul edildi. Kadınlar artık köy ve kasabalard­a da idareci olabilecek­lerdi”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye