Sabah

CENTURION’DA LiDERLER YETENEKLER­iNi KEŞFEDiYOR

Centurion yönetim kurulunun yüzde 75’inin, icra kurulunun yüzde 56’sının, yöneticile­rin yüzde 51’inin kadın çalışanlar­dan oluştuğunu belirten Çakar, “İş gücümüzün çeşitliliğ­ini artırmak ve kadın liderlerin iş yaşamında daha fazla söz sahibi olmalarını sa

-

Türk tıbbına sunduğu hizmetler ve tamamen yerli oluşuyla adından söz ettiren Centurion İlaç’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Güniz Çakar ile kadın istihdam politikala­rını konuştuk.

■ Öncelikle sizi ve Centurion İlaç’ı tanıyabili­r miyiz?

Cumhuriyet döneminden itibaren İstanbul’a yerleşmiş göçmen bir ailenin kızı olarak Şişli Terakki Lisesinden ve Marmara Üniversite­si Eczacılık Fakültesin­den mezun oldum. Kısa bir dönem eczacılık alanında çeşitli çalışmalar­da bulundum. Akabinde aile şirketimiz YeniŞark Ecza deposunda çok farklı pozisyonla­rda aktif görevler aldım. Şirketimiz bünyesine kattığımız Centurion İlaç’ın gerek kurulum süreci gerekse de büyüme dönemlerin­de pazarlama, satış, ruhsatland­ırma ve kurum ilişkileri alanlarınd­a çalışma şansını elde ettim.

Centurion İlaç’ın Ankara ilinde yer alan ilaç fabrikamız ve Ar-Ge merkezimiz­in kurulmasın­da ve faaliyete geçmesinde özellikle son on yıl içerisinde çok aktif olarak yer aldım. Halen Centurion İlaç bünyesinde hem şirket ortağı hem de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak keyifle çalışmaya devam etmekteyim.

Centurion İlaç, tamamen yerli bir ilaç firması olup özellikle aşılar, kan (plazma) ürünleri, nadir hastalıkla­r ve hastanede yatan hastaların tedavisind­e damar yolundan veya kas içi kullanılan ürünleri geliştirme­kte, üretmekte ve Türk tıbbının hizmetine sunmaktadı­r. Ankara ilinde yer alan fabrikamız biyolojik ürünler alanında ülkemizin en modern tesislerin­den biridir. Sağlık Bakanlığım­ızın iznine ek olarak Avrupa İlaç Ajansı üretim iznimiz mevcut olup Türkiye pazarına ek olarak otuzdan fazla ülkeye ilaç tedariği sağlamakta­yız.

Hedefimiz özellikle aşılar, kan(plazma) ürünleri ve kronik hastalıkla­r alanında, Türkiye, Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar, Türki Cumhuriyet­leri ve Kuzey Afrika’da lider ilaç firmaları içerisinde yer almaktır.

Centurion İlaç olarak pek çok şirkette hedeflenen cinsiyet eşitliği dengesini uzun süredir yakalamış durumdasın­ız. Bu konudaki vizyonunuz ve başarıları­nıza olan yansımalar­ından bahseder misiniz?

Bir ülke ve toplumun gelişmesin­de tarihsel,sosyolojik ve ekonomik açılardan bakıldığın­da, kadınların hayatın her alanında aktif olarak yer alması ve cinsiyet eşitliği ile dengesinin sağlanması çok önemli ve yüksek derecelerd­e katkı sağlamakta­dır.

Centurion İlaç olarak bizlerin temel bakışı cinsiyet eşitliği temelinde olup, bunu şirketimiz­in tüm yapısı içerisine yansıtmakt­ayız. Yönetim kurulu, icra kurulu, yönetici ve müdür pozisyonla­rımızda ve stratejik kadrolarım­ızda kadın ve erkek cinsiyet dağılımlar­ı incelendiğ­inde rakamlar bu alandaki başarımızı ortaya koymaktadı­r.

Şu anda yönetim kurulumuzu­n %75’i, icra kurulumuzu­n %56’sı, yöneticile­rimizin %51’i kadın çalışanlar­ımızdan oluşmaktad­ır.

Kadın liderlerin detaycı bir bakış açısına sahip olmaları, karar alırken çok yönlü analiz yapabilmel­eri ve hızlı kararlar alıp uygulayabi­lmeleri gibi özellikler, şirketimiz­in karar alma süreçlerin­i zenginleşt­iriyor ve daha etkili stratejile­r geliştirme­mize olanak sağlıyor. Ayrıca sağlık sektöründe duygusal bağlılık ve adanmışlık gerektiren bir alanda çalıştığım­ız için, kadınların bu alandaki doğal eğilimleri ve şifalandır­ma arzuları, şirketimiz­in hedeflerin­e ulaşmasını destekleye­n önemli bir faktör haline geliyor.

Bu nedenle, kadın liderlerin sağlık sektöründe­ki etkinlikle­ri ve başarıları hem şirketimiz­in performans­ına hem de toplum sağlığına olumlu bir şekilde yansıyor.

Sağlık sektörünün geleceğine yön verecek bugünün ve yarının kadın liderlerin­in başarıları­nı sürdürüleb­ilir kılmak için ne gibi faaliyetle­r yürütmekte­siniz.

Öncelikle, iş gücümüzün çeşitliliğ­ini artırmak ve kadın liderlerin iş yaşamında daha fazla söz sahibi olmalarını sağlamak için fırsat eşitliğini destekleye­n politikala­rı benimsiyor­uz. Kadın liderlerin inovatif projelerin­i hayata geçirebilm­eleri için onları destekliyo­r, eşit fırsatlar sunarak, yetenekler­ini ve potansiyel­lerini tam olarak ortaya çıkarmalar­ına olanak tanıyoruz. Böylece, sektördeki dönüşümü ve ilerlemeyi yönlendirm­e konusundak­i kapasitele­rini artırıyoru­z.

Tüm iş süreçlerim­izde çevresel ve sosyal etkileri azaltarak sürdürüleb­ilirlik ilkelerine uygun hareket ediyor, kaynakları daha verimli kullanıyor ve toplumla daha iyi ilişkiler kurmaya odaklanıyo­ruz. Bu sayede, kadın liderlerin başarıları­nı sürdürüleb­ilir kılarak hem toplumsal cinsiyet eşitliğine hem de işletme sürdürüleb­ilirliğine katkıda bulunmayı hedefliyor­uz.

Yakın zamanda cumhuriyet­imizin 100. Yılını kutladık. Bir cumhuriyet kadını olarak ülkemizin İlaç sektöründe bölgesel bir güç olması adına üretim ve Ar-Ge açısından hedeflerin­iz nelerdir?

Cumhuriyet­imizin 100. yılını geride bıraktığım­ız bu dönemde global düzeyde yaşanan bilgi ve bilişim devriminin etkilerini net bir şekilde gözlemleme­kteyiz. Özellikle bilgi ve teknoloji bazlı katma değeri yüksek ürünlerin pazar payı olarak belirgin yükseliş gösterdiği bu yüzyılda bu etkiler gerek tıp gerekse de ilaç sektöründe ciddi bir değişim yaratmakta­dır. Modern çağın yaşam stili ve yaşam süresinin uzaması ile kronik hastalıkla­r, alerjik hastalıkla­r, diyabet ve kanser görülme yüzdelerin­de ciddi artışlar olmuştur. Bu alanda moleküler biyoloji ve genetik bilim dallarında çığır açan yeni gelişmeler bu hastalıkla­rın tedavileri­nde pozitif yönde ciddi gelişmeler sağlamıştı­r ve tedavi kılavuzlar­ı katma değeri yüksek ilaçlar yönünde yenilenmek­tedir.

Centurion ilaç olarak on ve yirmi yıllık stratejik planlamamı­zda temel hedefimiz biyolojik, biyoteknol­ojik alanda yer alan ve katma değeri yüksek ürünlere odaklanmak ve yerli olarak geliştiril­mesi ve üretilmesi­ni sağlamaktı­r. Bu alanda şu anda üzerinde çalıştığım­ız beş farklı ana proje ve toplam onbeş adet ürün projesi yer almaktadır.

Bu projelerde temel hedefimiz hem ülkemizde hem de ihracat amaçlı aktif olarak yer aldığımız çok sayıda ülkede hızla pazara sunmak ve hastaların etkin ve modern tedavi alternatif­lerine ulaşmasını sağlamaktı­r. Çok değerli bulduğumuz bir diğer yönde ülkemizde yerli üretim, yerli ürün ve ek olarak ihracat bazlı katkı ile ülkemize ithalat ve ihracat dengesine pozitif katkı sağlamaktı­r.

 ?? ??
 ?? ?? Centurion İlaç’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ecz.
Güniz Çakar
Centurion İlaç’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Güniz Çakar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye