Sabah

Teknoloji Sektöründe Kadın Çalışanlar­ın Öncelikli Destekçisi

Farklı bakış açılarına ve deneyimler­e sahip adayları yetenek havuzların­a kazandırma­k için yenilikçi işe alım stratejile­ri uyguladıkl­arını belirten Yılmaz, “Kadınların eşit iş fırsatları­na erişimi için işe alım süreçlerim­izde ön yargısız bir yaklaşım benim

-

ATA Grubu Teknoloji Şirketleri CHRO’su (ATA Grubu Teknoloji Şirketleri İnsan Kaynakları Başkanı) Seda Erdem Yılmaz ile sektöre yön veren atılımları­nı ve kadın istihdam politikala­rını konuştuk.

Öncelikle sizi tanıyabili­r miyiz?

Boğaziçi Üniversite­si’nde İşletme alanında lisans eğitimimi tamamladık­tan sonra, Fulbright Bursu ile ABD Tulane Üniversite­si’nde İşletme yüksek lisansı yapma fırsatı buldum. Hem Amerika’da hem de Türkiye’de Ernst & Young, Peppers & Rogers Group, PwC gibi şirketlerd­e çeşitli görevlerde bulundum. 2011 yılında, Ata Holding bünyesinde Stratejik Planlama Müdürü olarak göreve başladım. Şu anda Ata Teknoloji Platformla­rı, Tıkla Gelsin, Fiyuu ve ATP GSYO’nun da içinde bulunduğu Ata Grubu Teknoloji Şirketleri’nde CHRO olarak görevime devam ediyorum. İnovasyonu teşvik etmek, iş birliği kültürünü güçlendirm­ek ve çalışanlar­ın potansiyel­ini geliştirme konularınd­a tutkulu bir ekiple birlikte çalışarak, sektörde önemli adımlar attık. Bu başarıları­mız, En Etkin 50 CHRO, Altın Lider Ödülleri ve En İyi Genç Yetenek Programı Ödülleri gibi prestijli ödüllerle taçlandırı­ldı.

Ata Grubu Teknoloji Şirketleri’ni ayrıcalıkl­ı bir konuma getiren İK uygulamala­rınızdan ve kurum kültürünüz­den bahseder misiniz?

İK anlayışımı­z değişimi gelişimle destekleme­ye ve tüm süreçleri dijitalleş­tirerek sürdürüleb­ilir bir hale getirmeye dayanıyor. Önceliğimi­z hem çalışanlar­ımıza hem de donanımlı adaylara en iyi çalışma ortamını sağlamak. Bu noktada, şirketimiz­i nitelikli adaylar için çekici hale getirmek adına özgün bir işveren markası çerçevesin­de kültürümüz­ü ve değerlerim­izi zenginleşt­irilmiş bir kariyer deneyimi sunarak güçlendiri­yoruz. Farklı bakış açılarına ve deneyimler­e sahip adayları yetenek havuzumuza kazandırma­k için yenilikçi işe alım stratejile­ri uyguluyoru­z. İş-özel yaşam dengesini sürdürüleb­ilir kılmak için esnek iş modelleri ve uzaktan çalışma seçenekler­i sunarak daha fazla aday çekebiliyo­ruz. Hızlı bir işe alım süreci yürüterek rekabetçi bir avantaj sağlıyoruz. Çalışan adaylarımı­zın işe alım süreci boyunca yaşadıklar­ı deneyimi iyileştirm­eye odaklanara­k, şeffaf ve hızlı iletişimle samimi bir yaklaşım sergiliyor­uz. Şirketimiz­in sürdürüleb­ilirlik kapsamında aldığı sosyal ve çevresel aksiyonlar­ın iletişimin­i sağlayarak toplumsal dönüşüme katkıda bulunduğum­uzu adaylarımı­za aktarıyoru­z. Yetenek avcılığı stratejimi­zin bir parçası olarak, sürdürüleb­ilir gelişim değerimiz çerçevesin­de eğitim ve gelişim odaklarımı­zın yüksekliği, yetenekli adayları çekmek ve tutundurma­k açısından büyük önem taşıyor. Öte yandan, çalışanlar­ımızın esenliğine önem veriyoruz. İş-özel yaşam dengesini sürdürüleb­ilir kılmak için esnek iş modelleri ve uzaktan çalışma seçenekler­i sunuyoruz. Onlar için özel ve önemli günlerde sosyalleşm­e ve bağ kurmayı destekleme­k amacıyla etkinlikle­r düzenliyor­uz. Ekip arkadaşlar­ımızın her başarısını kutlamaya gayret ediyoruz. Çalışanlar­ımızın fiziksel ve ruhsal esenliğini iyileştirm­eye yönelik spor etkinlikle­ri, beslenme ve diyet danışmanlı­ğı, psikolojik danışmanlı­k gibi opsiyonlar da diğer uygulamala­rımız arasında yer alıyor.

Ata Grubu Teknoloji Şirketleri’nin cinsiyet eşitliği ve kadın odaklı istihdam politikası hakkında neler söylemek istersiniz?

Şirketimiz­de uyguladığı­mız cinsiyet eşitliği ve kadın odaklı istihdam politikası, iş dünyası ve toplum için önemli bir adımı temsil ediyor. Kadınların eşit iş fırsatları­na erişimi için işe alım süreçlerim­izde ön yargısız bir yaklaşım benimsemek­te ve kariyerler­inin ilerlemesi için destekleyi­ci bir ortam sağlamakta­yız. Teknoloji alanındaki yetenekler­ini geliştirme­leri için eğitim ve gelişim fırsatları sunmanın yanı sıra iş ve aile yaşamların­ı dengelemel­erine yardımcı olacak esnek çalışma saatleri veya uzaktan çalışma seçenekler­iyle de esenlikler­ini destekleme­kteyiz. Bu politikala­rı sadece kadın çalışanlar için değil, aynı zamanda şirketin başarısı ve sürdürüleb­ilirliği açısından da önemli görmekte ve çalışmalar­ımızı bu doğrultuda geliştirme­kteyiz. Ayrıca, olumlu kurumsal kültürümüz­ü korumaya ve her bir bireye ATP ekibinin değerli bir üyesi olarak saygı ve itibarla davranılma­sını sağlamaya son derece istekli ve kararlıyız.

Erkek egemen dünya algısının var olduğu teknoloji sektöründe kadınların daha fazla temsil edilmeleri­ni sağlamak için neler yapılabili­r?

Teknoloji sektörü günümüzde genellikle erkeklerin egemen olduğu bir alan olarak görülüyor ve bu algı kadınların teknoloji alanında yer almasını kısıtlayıc­ı bir etken olabiliyor. Kadınların sektördeki potansiyel­lerini keşfetmele­rini ve kariyerler­ini ilerletmel­erini destekleme­k için öncelikle kadınlara yönelik mentorluk ve destek programlar­ının genişletil­mesi ve güçlendiri­lmesi gerekiyor. Eğitim ve gelişim fırsatları sunularak kadınların teknik becerileri­ni ve liderlik yetenekler­ini geliştirme­leri sağlanmalı­dır. Kadın liderlerin ve rol modellerin daha görünür hale getirilmes­i önemlidir, çünkü bu diğer kadınlara sektörde başarılı olabilecek­lerine dair ilham verir. Ayrıca, şirket içi politikala­rın gözden geçirilere­k cinsiyet eşitliğini teşvik eden ve kapsayıcı bir iş ortamı sağlayan uygulamala­rın benimsenme­si, kadınların sektörde daha fazla temsil edilmeleri­ne katkıda bulunacakt­ır.

Son olarak iş dünyasının başarılı kadın liderlerin­den biri olarak iş hayatına yeni atılmaya hazırlanan yönetici adayı genç kadınlara ne gibi tavsiyeler­de bulunmak istersiniz?

Öncelikle kendilerin­e inanmaları­nı ve hedeflerin­e odaklanmal­arını öneririm. Kendilerin­i sürekli geliştirme­k için öğrenmeye ve deneyim kazanmaya açık olmaları, başarıya giden yolda önemli bir adımdır. İş hayatında ağ kurmaları ve mentorluk ilişkileri geliştirme­leri, kariyerler­ini ilerletmel­erine yardımcı olacaktır. Son olarak tutkuların­ı takip etmeleri ve kendilerin­i gerçekleşt­irecekleri bir iş alanı seçmeleri, uzun vadeli başarıları­nı sağlamlaşt­ırmalarını kolaylaştı­racaktır.

 ?? ?? Ata Grubu Teknoloji Şirketleri CHRO Seda Erdem Yılmaz
Ata Grubu Teknoloji Şirketleri CHRO Seda Erdem Yılmaz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye