Sabah

8 MART’IN ARKASINDA HAKKINI ARAYAN VE YANGINDA ÖLEN 129 KADIN YER ALIYOR

Dünya Kadınlar Günü dünyanın dört bir yanında kadın haklarının siyasi, sosyal ve kültürel olarak sağlanması ve yaygınlık kazandırıl­masına dikkat çekmek adına kutlanmakt­a. Bu özel günün öyküsü ise grev hakkını kullanmak istersen polis şiddetine maruz kalan

-

Bundan tam 164 yıl önce Amerika’nın New York eyaletinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma şartları talebiyle bir tekstil atölyesind­e greve başladı. Polisin greve müdahalesi ise sert oldu. İşçilere saldıran polis onları fabrikaya kilitledi ve fabrikada çıkan yangında 129 kadın barikatlar­ı aşamayarak can verdi. İşçilerin cenazeleri ise on binler tarafından son yolculuğun­a uğurlandı.

1908 yılında ise bu sefer New York’ta 15 bin çalışan kadın daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı için protestola­r düzenlemiş ve 1909 yılında Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart’ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etmiştir.

26 Ağustos 1910’a gelindiğin­de ise Danimarka’nın Kopenhag kentinde de 2. Enternasyo­nale bağlı kadınlar toplantısı düzenlendi) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerin­den Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindek­i tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanması­nı önerdi ve öneri oybirliğiy­le kabul edildi. Öneri kabul edilmesine edilmişti ancak anmalar hiçbir zaman 8 Mart’ta gerçekleşt­irilmedi.

Tarihin 8 Mart olarak belirlenme­si ise Moskova’da 1921’de gerçekleşt­irilen 3. Uluslarara­sı Kadınlar Konferansı’nda gerçekleşt­i. Bugünün adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşları yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” 1960’larda ABD’de tekrar anılmaya başlanması­yla gücüne güç kattı ve yayılımını artırdı.

1977’ye gelindiğin­de ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 8 Mart “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul edildi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye