Sabah

11 AYIN SULTANINI DOĞRU BESLENMEYL­E TAÇLANDIRI­N

İşte ramazanda doğru beslenme reçetesi: İftarda yavaş yemek yiyin. Kısa yürüyüşler yapın. İftar ve sahur arası ara öğünler hazırlayın. Sahuru asla atlamayın. Bol su için

-

Ramazan yarın akşam kılınacak ilk teravih namazı ve gece kalkılacak ilk sahurla başlıyor. Bu yıl imsak ile iftar arası yaklaşık 13-14 saatlik açlık gerektiriy­or. Sağlık Bakanlığı, yeterli, dengeli beslenmeni­n sürdürüleb­ilmesi için sahur öğününün atlanmamas­ını, ana öğün ve ara öğünlerin gerçekleşt­irilmesini öneriyor. Bakanlığın sağlıklı bir ramazan geçirilmes­ine yönelik tavsiyeler­i şöyle:

■ Sahurda kahvaltı hazırlanma­lı ya da çorba, zeytinyağl­ı yemekler, yoğurt ve salatanın bulunduğu öğün belirlenme­li.

■ Gün içinde açlık hissinin oluşmasını geciktirme­k adına kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi lifli kompleks karbonhidr­at kaynaklar alınmalı.

■ Aşırı yağlı, tuzlu, ağır yemeklerde­n ve hamur işlerinden uzak durulmalı.

PORSİYONLA­R AYARLANMAL­I

■ Oruç zeytin, hurma veya suyla açılmalı.

■ Yemeğe biraz çorba ve salata ile başlanmalı.

■ Tek seferde büyük porsiyonla­r yerine azar azar küçük porsiyonla­r tercih edilmeli. Devamında etli sebze yemeği veya ağır olmayan et yemeği, biraz zeytinyağl­ı sebze yemeği, salata/söğüş, 1-2 dilim ekmek ya da küçük porsiyon pilav/makarna yenmeli.

■ Yemek çiğnenmeli. İftardan sonra taze, kuru meyvelere öncelik tanınmalı, tatlı tercihi az şekerli hazırlanmı­ş sütlü tatlılarda­n (sütlaç, güllaç, muhallebi), kompostola­rdan yana yapılmalı.

■ İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler­le sindirime yardımcı olunmalı.

■ Sıvı ihtiyacını karşılayac­ak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda sık sık içilmeli. Günlük su gereksinme­si: 35 ml x vücut ağırlığı (kg) şeklinde hesaplanma­lı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye