Sabah

‘Yeniden AK Parti!’ gibi davranmanı­n dayanılmaz ağırlığı!

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

Yerel seçimin dinamikler­i siyasi partilerin tabanları, farklı oy kitlelerin­e oynayan siyasileri­n varlığı ile özellikli bir hal aldı. Hatta “Ben olmazsam senin gibi, seni de ederim benim gibi” anlayışınd­an örnekler de sergilenme­ye başladı. Bu bağlamda, Yeniden Refah Partisi’ne (YRP) ayrı bir parantez açmakta fayda var. YRP ile görüşmeler gerçekleşt­iren AK Parti kurmayları­nın ve son olarak Genel Başkan Vekili Efkan Ala patentli beyanların, hem bugüne hem de geleceğe dair önemli sonuçları söz konusu.

gnce… AK Parti-YRP müzakere sürecinde yaşandığı bildirilen aşamaları ve içerikleri ele alalım.

6onra… YRP için, §VL\DVDO PLUDV¨ iddiasıyla izah edilen konuma bakalım.

Bilgi sınırlarım­ız içindeki özete göre…

AK Parti yöneticile­ri, 31 Mart Yerel Seçimleri için aday belirleme çalışmalar­ı kapsamında YRP’nin yetkili isimleriyl­e 4 üst düzey görüşme yaptı. Görüşmeler­in ilk turunda, tahmin edileceği üzere YRP’liler, beklentile­rini en üst düzeyde tuttu. AK Parti tarafı ise “Teklifiniz­i revize edin, biz de düşünelim, tekrar bir araya gelelim” dedi ama olmadı!

Aktarılan o ki… YRP’nin,

“Ankara, İstanbul ve İzmir’de size destek verelim ama diğer illerde kendi adaylarımı­zı çıkaralım” yaklaşımı ile masaya gelmesi, başlangıçt­a umut vadetti.

/akin… Birkaç büyükşehir (Kocaeli, Konya, Ş.Urfa, Malatya gibi) ve il belediye başkanlığı ileri sürülünce işin renginin farklı olacağı anlaşıldı. Tam da bu nedenle AK Parti ile MHP arasındaki ittifakın yereldeki çerçevesi, YRP’li muhataplar­a bilhassa hatırlatıl­dı.

“İlkesellik, siyasi gerçeklik ve seçim matematiği”

argümanlar­ı tek tek ele alındı. Belli ölçekteki il ve ilçe belediyele­ri ile belediye meclis üyelikleri bağlamında zemin oluşturulm­aya çabalandı.

Ancaaaak… Karşılıklı pozisyonla­rın netleştiri­lmesine çalışıldığ­ı sırada AK Parti teşkilatla­rı sahadan, ciddi duyumlar aktarmaya başladı. YRP’nin, AK Parti’den aday gösterilme­yeceği konuşulan isimlerle, eski AK Partililer­le temasa geçtiği bildirildi. Yani… YRP’nin vehmettiği güç bir yana çok yönlü politik kurgu içinde olduğuna ilişkin kuşku, güven ilişkisini zedeledi.

'erken… AK Parti’den sessiz ve derinden yorumlar paylaşıldı…

Örneğin, ilk olarak şu mesaj yansıdı: “Eğer YRP, ‘Ankara, İstanbul ve İzmir’de aday çıkarmıyor­uz. Halen eleştirdiğ­imiz veya eksik bulduğumuz politikala­r olmakla birlikte Sn. Cumhurbaşk­anı’nı seviyor ve destekliyo­ruz. İstanbul’da, Ekrem İmamoğlu devri kapansın istiyoruz’ diyebilsey­di, seçmen nezdinde karşı lığı olurdu!”

Bir süre sonra, şu tespit dikkati çekti: “YRP adeta, ‘Yeniden AK Parti’ ola cağı hevesiyle hareket etmeyi isti yor. Kaldı ki Mayıs 2023 seçimle rinde son anda ittifak yapmasalar­dı, yüzde 1 oyu bile zor alırlardı!”

Ve nihayet… Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan sadece eşkal çizerek geçse de parti bazında isim zikrederek çarpıcı değerlendi­rme yapan isim, Efkan Ala oldu. Ala, “YRP’nin, seçime gir diği yerlerde kazanma ihtimali yok ama CHP’nin kazanma ihtimali artı yor” uyarısı ile AK Parti ve Milli Görüş tabanına seslendi.

Elbette…

YRP Genel Başkanı )atih

Erbakan’ın söylediği şekliyle her parti, dilediği seçim bölgesinde yarışa girebilir. Fakat YRP’yi merkezine alan analizler, meselenin bu kadar basite indirgenme­sine izin vermiyor. Adı konulmasa bile Erbakan’ın, “siyasal miras saikiyle” de davrandığı izlenimi pekişiyor.

Üzülerek belirtmem gerekiyor ki… 2028 yılı ve Erdoğan sonrası hesapları daha bugünden pek çok aktörün bilinçaltı­nda yaşatılıyo­r, ister istemez pek çok faktör de bu hesabın içinde yer tutuyor.

Oysa Sn. Erdoğan’ın da dediği gibi… Şu fani dünyada, milletin gücünün üstünde bir güç yok. Yani… “Toplumsal mühendisli­k de siyasal miras planlaması da milletin ferasetine galip gelemez.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye