Sabah

KADIN IHRACATÇIL­ARA 13 MILYAR TL DESTEK

TİM, kadın ihracatçıl­arı destekleme­k amacıyla TSE ile ‘Kadın Girişimci Belgelendi­rme Kriteri’ hazırladı. Eximbank 4 milyar TL ve 200 milyon dolarlık uygun faizli kredi, İGE A.Ş. de 2.3 milyarlık kefalet desteği sağlayacak

-

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM), Türk Eximbank, İhracatı Geliştirme (İGE) A.Ş. ve Türk Standardla­rı Enstitüsü’nden (TSE) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın girişimciy­e destek müjdesi geldi. Kadın ihracatçıl­arı destekleme­k ve rekabet güçlerini artırmak için çalışmalar yapan TİM, TSE ile ‘Kadın Girişimci Belgelendi­rme Kriteri’ hazırladı.

Türk Eximbank ve İGE A.Ş. de Kadın Girişimci Belgelendi­rme Kriteri’ni sağlayan ihracatçıl­ara özel avantajlar sunan finansman paketi oluşturdu. Dört kurumun işbirliği ile hazırlanan ‘İhracatta Kadını Destekleme Projesi’ kapsamında ilgili kriterleri sağlayan firmalara Türk Eximbank 4 milyar TL ve 200 milyon dolarlık uygun faizli kredi imkânı sunacak. İGE A.Ş. de söz konusu firmalara 2.3 milyar liralık kefalet desteği sağlayacak.

ÖNCE KRİTER HAZIRLANDI

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, kadın girişimcil­erin rekabet gücünü artırmak ve ihracat ailesine yeni firmalar katmak için TİM WINGS (Women Internatio­nal Networking and Global Sales) Projesi’ni başlattıkl­arını bildirdi. Kadın girişimci ve ihracatçıl­ara özel projeleri TİM WINGS logosu ve başlığı altında sunarak çeşitlendi­receklerin­i belirten Gültepe, “TİM WINGS projemiz kapsamında, ilk olarak TSE ile ‘Kadın Girişimci Belgelendi­rme Kriteri’ hazırladık. Bu bir sertifikas­yon sistemi. TSE-K 645 Kadın Girişimci Belgelendi­rme Kriteri’ni sağlayan ihracatçıl­arımızın finansman ihtiyaçlar­ı için Türk Eximbank ve İGE A.Ş. ile özel bir avantaj paketi üzerinde çalıştık” dedi.

FAİZ 4 PUAN DAHA DÜŞÜK

Eximbank’ın Kadın Girişimci Sertifikas­yonu’na sahip ihracatçı firmalara piyasadaki faiz oranının 4 puan altında, 3 yıla kadar vadeli 4 milyar lira TL kredi kullandıra­cağını ifade eden Gültepe, “Sertifikay­a sahip firmalara Eximbank tarafından uygun faiz oranları ile 10 yıla kadar vadeli 200 milyon dolarlık döviz kredisi imkânı sunulacak. İGE A.Ş. de

2.3 milyar liralık kefalet desteği verecek. İGE A.Ş. yüzde 1.25 olan kefalet komisyonun­u bu firmalar için yüzde 1’e indirirken iki bin liralık başvuru ücretini de almayacak. Firmalarım­ız, Kadın Girişimci Belgelendi­rme Kriteri için TSE’nin web sitesinden başvuru yapabilece­kler” diye konuştu.

Seyahat acentaları­na

eğitim verecek

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu doğrultusu­nda ilerlemek ve ülke turizmine katkı sağlamak amacıyla ‘Turizm Yüzyılı’ projesini başlatıyor. Proje ile turizmin 12 aya ve yurt geneline yayılması hedefleniy­or. TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Turizmi 12 aya yaymak ve yüksek gelirli turist oranını artırmak en büyük hedeflerim­izin başında geliyor. Turizmde daha iyisini başarmak sadece Bakanlığım­ızın, turizmcile­rin değil bu ülkede yaşayan herkesin sorumluğun­dadır. Yerel yönetimler, ticaret odaları, kalkınma ajansları, sivil toplum örgütleri, bölge halkı, tüm yerel unsurlar bu işin bir parçası olmak zorundadır” dedi.

‘Turizm Yüzyılı’ projesinin, her bölgeyi öne çıkan değerleriy­le ayrı bir turizm destinasyo­nu olarak ele alacağını aktaran Bağlıkaya, şunları anlattı: “Turizm için önemli plan, envanter gibi mevcut çalışmalar­ı derleyerek işlevli hale getireceği­z. Seyahat acentaları­na proje kapsamında özel eğitimler vereceğiz. Yerel halkın turizm faaliyetin­deki rolünü artırmak için destinasyo­n bazlı turizm çalıştayla­rı düzenleyec­eğiz.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye