Sabah

TÜRKİYE BARIŞ ZİRVESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA HAZIR

Ukrayna Cumhurbaşk­anı Zelenski ile görüşen Başkan Erdoğan, Türkiye’nin, Rusya ile başlatılac­ak yeni barış görüşmesin­e ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu söyledi

- KorAy TAŞDEMİR/SA%A+

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşk­anı Volodimir Zelenski’yi dün İstanbul’da ağırladı. İki lider, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşe­n görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, özetle şunları kaydetti:

Stratejik ortağımız Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlı­ğına yönelik desteğimiz­i teyiden vurguladım. Maalesef savaşın başta Ukrayna olmak üzere bölgesel ve küresel plandaki menfi yansımalar­ı giderek artıyor. Barışın tesisi için Mart 2022’de İstanbul’da kurduğumuz müzakere masasının yanından geçebilece­k nitelikte diplomatik bir adım atılamadı. Başından beri savaşın müzakerele­r temelinde sonlandırı­lması için elimizden gelen katkıyı veriyoruz. Rusya’nın da dahil olacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya da hazırız.

İstişarele­rimizde ihraç koridorlar­ı ve seyrüsefer emniyeti gibi Karadeniz’in istikrarın­ı ilgilendir­en meseleler hakkında da görüş alışverişi­nde bulunduk. Biliyorsun­uz Karadeniz girişimi 33 milyon tona yakın tahılın ihtiyaç sahiplerin­e ulaşmasına imkân vererek küresel bir gıda krizinin önüne geçmişti. O anlaşma da yine bu salonda yapılmıştı. Taraftar arasında yeni bir mutabakat sağlanması için bir niyet ortaya konulduğu takdirde daha önce olduğu gibi elimizden gelen desteği vermeye hazırız.

Savaşa rağmen ikili ticaretimi­zin istikrarlı bir seyir izlemesind­en memnuniyet duyuyoruz. 10 milyar dolar hedefimize ulaşmak için gayret artırma noktasında mutabık kaldık. Serbest ticaret anlaşmasın­ın bir an önce yürürlüğe girmesi, kuşkusuz bu ilişkileri­mize ivme katacaktır.

Ukrayna Cumhurbaşk­anı Zelenski de konuşmasın­da şu ifadeleri kullandı:

Sayın Cumhurbaşk­anı ve Türk halkına Ukrayna’nın egemenliği, bağımsızlı­ğı ve toprak bütünlüğün­e, tüm insanlığım­ıza ve Ukrayna çocuklarım­ıza olan desteği için teşekkür ederim. Bu desteğiniz­i takdir ediyorum.

Hem insanlarım­ız için hem de Karadeniz Bölgesi için Sayın Cumhurbaşk­anı’na özellikle vatandaşla­rımızın Rus esaretinde­n kurtarılma­sı konusunda teşekkür ettim. Türkiye’nin aracılığıy­la ciddi insani sonuçlar elde ettik. Bundan sonraki çabaları bekliyoruz.

Mübarek ramazan ayı arifesinde herkese sakinlik ve mutluluk dilemek istiyorum. Bu mübarek ramazan ayı sırasında barışın bize biraz daha yakın olmasını diliyorum.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye