Sabah

NÖROM, Türkiye’nin beyin merkezi olacak

7ürkiye·nin ilk çok diViplinli 1|robilim Ye 1|roteknoloM­i Mükemmeliy­et 2rtak 8ygulama Ye Araştırma Merkezi faaliyetle­rine başladı. Beyin araştırmal­arı yapılacak merkezin müdürü Prof. Dr. Belen “Burada ileride beyin araştırmal­arına katılacak gençleri de ye

-

Gazi, Ankara, Orta Doğu Teknik üniversite­lerinin güç birliğiyle Türkiye’nin ilk çok disiplinli, Nörobilim ve Nöroteknol­oji Mükemmeliy­et Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROM) faaliyetle­rine başladı. Merkezde beyin araştırmal­arı yapılıp, nörolojik hastalıkla­ra ilişkin yeni tedavi yöntemleri bulunacak.

NÖROM Müdürü Prof.

Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, “Merkezimiz­de kadın araştırmac­ılar yoğunlukta olduğundan farklı bakış açıları gelişiyor. Her katta, farklı laboratuva­rlar yer alıyor. Geleceğe yönelik beyin araştırmal­arına katılabile­cek gençleri de yetiştirec­eğiz. Eğitim, dil-tarihcoğra­fya, beden eğitimi, mimarlık bölümlerin­den öğrenciler­imiz var. Beyinle ilgili her türlü çalışma için altyapımız mevcut” dedi. Devam eden projelere ilişkin bilgi veren Belen, “Şu an migrenle ilgili iki tane AR-GE projem bulunuyor. İltihaba ilişkin belirteç arıyoruz. Bunu kontrol edebilirse­k hastalar geleneksel yöntemlerl­e tedaviye daha kolay cevap verebilir. MR ile ilgili çalışma yürütüyoru­z. Yüzdeki ifadeden ağrıyı nesnel şekilde tanımlamay­ı hedefliyor­uz. Beyin görüntülem­elerinde, ağrıya ait yüz ifadelerin­de hangi alanların belirleyic­i olduğuna bakmak adına yapay zekâyı kullanıyor­uz” ifadesini kullandı.

Klasik tedavilere cevap vermeyen epilepsi hastaların­a yönelik geliştiril­en proje üzerine yoğunlaştı­klarını da dile getiren Belen, “İnme sonrası işlev kaybı olan uzuvların işlevlerin­i yerine getirmek için nöroroboti­k rehabilita­syon yapan ekibimiz söz konusu. 10 yıl içinde keşfettiği­miz tedavileri ortaya koymak ve yaygınlaşt­ırmak istiyoruz. Daha kalıcı çözümler getirebile­cek yöntemleri­n peşindeyiz” açıklaması­nı yaptı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? %XUFX ŞEN ?? $N.$5$
%XUFX ŞEN $N.$5$

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye