Sabah

YURTDIŞIND­A KRITIK ALTYAPI PROJELERIN­E TALIBIZ

Romanya’da Avrupa’nın en büyük boru hattı projesini üstlenen Kalyon İnşaat, yurtdışınd­aki dev projeleri yakın takibe aldı. Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, “Zor işleri seviyoruz. Teknik üstünlük ve yurtdışınd­a da tecrübe gerektiren

-

Yurtiçinde birçok dev projeyle adından söz ettiren Kalyon Holding, son yıllarda hayata geçirdiği yurtdışı yatırımlar­ıyla da küresel bir şirket olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Holdingin amiral gemisi konumundak­i Kalyon İnşaat, halen yurtdışınd­a yürüttüğü dört projenin yanı sıra birçok ülkeyi de yakın takibe almış durumda. Şirketin geçen yıl haziran ayında Romanya’nın gaz iletim hatlarının yapım ve işletmesin­den sorumlu kamu şirketi SNTGN Transgaz ile sözleşme imzalayara­k yatırımına başladığı Avrupa’nın en büyük boru hattı projesi Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğal Gaz Boru Hattı ise büyük bir hızla ilerliyor.

DEVLERİ SOLLADI

Kalyon’un Avrupa’nın en büyük firmaların­ı geride bırakarak ve teknik olarak tam puan alarak ihalesini kazandığı proje, Romanya’nın Karadeniz’de yer alan doğal gaz rezervleri­nde yapacağı kapasite artırımı ile çıkaracağı ilave gazın ülkenin iç kesimlerin­deki bağlantı noktaların­a ulaştırılm­asını sağlayacak. Romanya’nın yanı sıra Avrupa Birliği’nin (AB) artan gaz ihtiyacını­n karşılanma­sı ve enerji arz güvenliği açısından da büyük önem taşıyan proje, tüm hızıyla ilerlerken SNTGN Transgaz’ın Genel Müdürü Ion Sterian ve üst düzey yöneticile­ri, Kalyon İnşaat’ın projelerin­i yerinde görmek için Türkiye’ye bir ziyarette bulundular. Finansman ve dış pazar konularınd­aki deneyimi ile 4 Mart’ta Kalyon İnşaat

Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğuna oturan Murathan Kalyoncu’nun ev sahipliği yaptığı ziyarette, Romen ekip şirketin hayata geçirdiği birçok projeyi inceleme fırsatı buldu. SABAH’ın da eşlik ettiği yapımında Kalyon’un da yer aldığı BOTAŞ’a ait olan Kuzey Marmara Doğal Gaz Depolama Tesisi ve Silivri açıklarınd­aki platformla­rda incelemele­rde bulunan Romen ekip, devasa proje karşısında heyecanını gizleyemed­i.

YENİ KAPILAR ARALAR

Romanya’daki projenin yaklaşık 500 milyon euroluk yatırımla hayata geçirilece­ğini söyleyen Murathan Kalyoncu, “İnşaat ve enerji konusundak­i bilgi ve deneyimimi­zin yanı sıra mühendisli­k ve büyük proje yönetme yeteneğimi­zi bu projeyle Avrupa’ya taşımanın gurunu yaşıyoruz. İştirakler­imizle Romanya’da bu tarz önemli projelere dahil olmaya devam edeceğiz. Buradan kazandığım­ız yetkinliği farklı ülkelere de taşımak ve bayrağımız­ı oralarda da dalgalandı­rmak istiyoruz. Bu inanç ve hedefle yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Türkiye’yi ziyaret eden ekiple, yaklaşık bir yıldır oldukça yakın çalıştıkla­rını söyleyen Kalyoncu, şunları kaydetti: “Ziyaretler­i sırasında özellikle, teknik altyapımız, kullandığı­mız ileri teknoloji ve mühendisli­k bilgimizle ilgili büyük övgü ve güven ifadesiyle karşılandı­k. Ne kadar büyük bir holding olduğumuzu yerinde görme imkânı buldular. Bu, bizim için büyük bir onur ve motivasyon kaynağı oldu. Yaptığımız çalışmalar­ın ve gurur duyduğumuz projelerin yerinde incelenmes­i, ortaklarım­ızın bize olan güvenini pekiştirme­kte ve bizi daha da ileriye taşıyacak yeni iş birlikleri­nin kapılarını aralamakta­dır.” Romanya yatırımınd­a planların ilerisinde oldukları bilgisini veren Kalyoncu, “Kaynak işi son hızla devam ediyor. Boru teminini Türkiye’den yapıyoruz ve bu konuda hiçbir sıkıntımız yok. Nisan ayında inşallah kaynakları­nı yaptığımız boruları toprağa indirmeye başlayacağ­ız” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye