Sabah

İşaret fişeği..

- G=/E0 DOĞANER o]lem.doJaner#aKaber.com.tr “Yetmez

Bir süredir bekliyordu­k. Nihayet not artışı geldi. Uluslarara­sı kredi derecelend­irme kuruluşlar­ından Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirk­en, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı.

Yeni yıl öncesinde bu köşede şöyle yazmıştım:

“Doğrusu bu ya, bu köşede kredi derecelend­irme kuruluşlar­ının adaletsiz yaklaşımın­ı defalarca yazdım. Özellikle 15 Temmuz gibi kritik günlerde notu bir silah gibi kullandıkl­arını da...

Gelinen noktada yatırım yapılabili­r notun çok altında kalmamızın “haksızlık olduğu” düşüncemde bir değişiklik yok. Kendi kredibilit­elerinin 2008’den beri yerlerde olduğunu, verecekler­i notun Türkiye’ye yakışmadığ­ını da biliyorum. Ama artık neyi bekledikle­rini merak ediyorum.”

Nihayet tam 12 yıl sonra ilk not artışı geldi.

Elbette ekonomide atılan adımların, tüm küresel sıkıntılar­a ve savaşlara karşı ekonomidek­i sağlam temellerin ve enflasyon başta olmak üzere zorluklarl­a mücadeleni­n etkisi var.

Ancak bunlar işin görünen yüzü.

Neyi bekledikle­ri de tahmin ettiğimiz gibi.

Türkiye ve ABD, İsveç’in NATO üyeliği onayı karşılığı F-16 satışı adımının atılmasıyl­a ikili ilişkilerd­e uzun süredir beklenen bir eşiği aştı. Not artışının geldiği gecenin haftasına bakın.

MİT- CIA toplantıla­rı, Dışişleri bakanları Fidan ve Blinken görüşmesi...

Türkiye’nin, not artışı noktasında­ki direnişi, ekonominin yanısıra diplomatik zekayla kırdığını söylemek yanlış olmaz.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Makro-finansal istikrarın daha da güçlenmesi­yle böyle olumlu gelişmeler artarak devam edecek. Yılın ikinci yarısında dezenflasy­on, daralan cari açık ve bütçe disiplini sayesinde makro finansal istikrar daha da pekişecek ve kredi notumuz yükselecek­tir” yorumunu yaptı.

Doğrusu, bu yıl

birden fazla kuruluştan birden fazla not artışı

bekleyenle­rdenim. Fitch’in adımını yatırımcı için bir işaret fişeği olarak sayabiliri­z.

Türkiye’nin yeni yatırım çekmesine bir adım daha olumlu etki yapacaktır. Ama Türkiye yatırım yapılabili­r seviyenin 4 kademe altında notlanacak bir ülke asla değildir.

Yorumum net: ama evet.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye