Sabah

.RQ\D TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLACAK

KonyaBüyükşehirBelediyesi,ASELSAN’labirlikte hazırladığ­ıvizyonprojelerin­iduyurdu.2030’akadar tamamlanma­sıplanlanan142farklıprojeile Konya,Türkiye’ninteknolojiüssüolacak

-

Konya Büyükşehir Belediyesi ve ASELSAN iş birliğiyle, Konya’nın 2030 vizyonunu ortaya koyan “Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası Tanıtım Programı” düzenlendi. Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleşt­irilen programda, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Altay, projeyi kamuoyuna tanıttı.

Akıllı Şehir konusunda bugüne kadar 200 farklı projeyi hayata geçiren Konya Büyükşehir Belediyesi’nin “Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası’ projesi 20 ana başlıktan oluşurken, proje kapsamında çevre alanında 17, ulaşımda 23, bilişimde 15, yönetimde 20, yaşanabili­rlikte 22 ve diğer birçok alanda olmak üzere toplamda 142 proje hayata geçirilece­k.

11 etap halinde yaklaşık 1 yıl süren çalışma sonunda belirlenen projelerin içinde şehrin teknolojik altyapısın­ın güçlendiri­lmesi, yaşam standartla­rını ileri seviyeye taşınması, “Akıllı Şehir” kültürünü yaygınlaşt­ırarak bu alandaki kapasiteni­n sürdürüleb­ilir olması hedefleniy­or.

2030 Akıllı Şehirler Vizyonu Projesi’nin ASELSAN iş birliğiyle hayata geçireceği­ni belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın Ulusal Akıllı Şehir Endeksi’nde 4 yıldır zirvede yer aldığını, proje ile birlikte Konya’yı teknoloji üreten bir şehir haline getirme hedefine daha da yaklaşacak­larını söyledi.

Akıllı şehircilik uygulamala­rının

hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek teşkil ettiğini kaydeden Başkan Altay, 2030’a kadar tamamlanma­sı planlanan projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

YA3AY ZEKA META9ERSE

Çalışmalar­ımızın tümünde çeşitli üniversite­lerden öğretim üyelerinin bulunduğu bir danışma kurulu görev aldı. Bu danışma kurulunun yönlendirm­esi doğrultusu­nda ASELSAN ve Konya Büyükşehir Belediyesi uzman ve

mühendisle­rinden oluşan çalışma ekibi tüm süreçleri yürüttü.

Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası çalışmalar­ında yerli, milli ve multi disipliner bir yaklaşım sergileyer­ek, bu alanda yetişmiş insan kaynağı oluşturulm­asına katkı sağlamış olduk.

Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritamızl­a, inşallah 2030 yılına kadar hep birlikte 142 projemizi hizmete sunacak ve “2030 Akıllı Şehir Konya”sını inşa etmiş olacağız. Söz konusu projeler; yapay zeka, blokzincir, metaverse, web3, veri analitiği, görüntü işleme ve diğer yeni teknoloji ve teknikleri içeriyor.

TEKNOLOJİ EKOSİSTEMİ

Yazılımlar­ın ve donanımlar­ın üretilmesi ile ilgili Konya’da ve Türkiye’de bir ekosistem oluşturmay­ı arzu ediyoruz. Bu ekosistemd­e ortaya çıkacak ürünleri Konya’da geliştirer­ek; Türk Dünyası Belediyele­r Birliği aracılığıy­la Türk dünyasına, Dünya Belediyele­r Birliği aracılığıy­la dünya şehirlerin­e pazarlayar­ak ülkemize ekonomik anlamda katkı sağlamayı amaçlıyoru­z. Akıllı Şehir teknolojil­eri de tıpkı savunma

sanayi gibi ülkemizin bundan sonra en önemli sektörleri­nden birisi haline gelecek. Bizler de bu sektöre Konya olarak önemli bir katkı sunmayı ve Akıllı Şehir teknolojil­eri üreten bir şehir olmayı murad ediyoruz.

“AKILLI ŞEHİR KURULU”

Bu hedefe ulaşmak için Konya Yerel Akıllı Şehir Kurulu oluşturulm­ası çalışmalar­ımızı da ilk defa burada sizlerle paylaşıyor­um. Konya’daki kamu kurumlarım­ız, üniversite­lerimiz, STK’larımız ve özel sektör temsilcile­rimizden oluşacak olan Akıllı Şehir Kurulumuz sayesinde; şehrimizin mevcut durumu ve ihtiyaçlar­ı, belirli bir strateji kapsamında izlenerek, ihtiyaçlar­ın çözümüne yönelik gerekli girişimler­in ilgili paydaşlarl­a birlikte alınmasını sağlayacağ­ız.

TÜRKİYE YÜZYILI’NA KATKI

Bizler de bu kadim şehre, en iyi şekilde hizmet etmek için durmaksızı­n ve yorulmaksı­zın gayret etmeyi sürdüreceğ­iz inşallah. Yapacağımı­z tüm çalışmalar­la; Konya olarak Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin yükselişin­e en büyük katkılarda­n birini sunacağız.

Konya’mıza olan sevgisini her fırsatta ifade eden ve bizlerden desteğini hiçbir zaman esirgemeye­n Cumhurbaşk­anımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranları­mı sunuyorum.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Konya Büyükşehir Bele diyesi ve ASELSAN işbirli ğinde “Konya Akıllı Şehir
Stratejisi ve Yol Harita sı Tanıtım Programı” Sel
çuklu Kongre Merke zi’nde gerçekleşt­irildi.
Konya Büyükşehir Bele diyesi ve ASELSAN işbirli ğinde “Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Harita sı Tanıtım Programı” Sel çuklu Kongre Merke zi’nde gerçekleşt­irildi.
 ?? ?? Uğur İbrahim
Altay
Uğur İbrahim Altay
 ?? KONYA ?? Tolga YANIK
KONYA Tolga YANIK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye