Sabah

SANAT AKADEMİLER­İ DAVET ETTİ ZEKİ MÜREN OKULUNDAN ‘Sanat güneşi’ DOĞDU

=EkI 0ürEn *üzEl 6AnAtlAr /IsEsI’nDE BIr sAnAt yEtEnEğI pArlADı. 11. sınıF müzIk öğrEnCIsI Kumru AnkAy, pIyAno pErFormAns­ıylA ABD’nIn En prEstIJlI IkI sAnAt okulu olAn IntErloCHE­n Art ACADEmy vE IDyllwIlD Arts’tAn kABul AlDı

- $1.$5$ &e\dD KARAASLAN (GLW|r: +DUXQ 6(.0(1 Tasarım: =H\QHS *g//h

Her sene on milyonlarc­a sanatsever­i ağırlayan Kültür Yolu Festivalle­ri için bir kez daha geri sayıma geçildi. Ramazan Bayramı bittikten 1 gün sonra Adana’da başlayacak olan büyük şölen, yıl boyu 16 ile yayılacak. 212 gün sürecek festivalle­r kapsamında 5 bine yakın etkinliğin yapılması, 30 bini aşkın sanatçının da katılımcıl­arla buluşması planlanıyo­r.

İlk olarak 13-21 Nisan tarihleri arasında Adana’da düzenlenec­ek olan Kültür Yolu Festivalle­ri, ardından sırasıyla Şanlıurfa, Bursa, Samsun, Trabzon, Van, Nevşehir, Erzurum, Çanakkale, Gaziantep, Ankara, Konya, İstanbul, Diyarbakır, İzmir ve Antalya’da organize edilecek.

Sanat atölyeleri­nden konserlere, edebiyat panellerin­den gastronomi söyleşiler­ine kadar geniş bir yelpazede katılımcıl­arla buluşacak olan festivalle­r, bölge ekonomiler­inin hareketlil­iğine de ivme kazandırac­ak.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında 100 gün boyunca süren festivalle­r 11 ile yayılmıştı. Bu yıl ise sayı 16’ya çıkarıldı. Geçen yıl 100’üncü yıl marşları ve Cumhuriyet coşkusu eşliğinde tamamlanan festivalle­rde Alişan, Ferhat Göçer, Fatma Turgut ve Yavuz Bingöl gibi ünlü sanatçılar boy göstermişt­i. Bu yıl 16 ilde hangi sanatçılar­ın konser vereceği ise kamuoyu ile paylaşılac­ak.

Müziğe kemençe çalarak başlayan 19 yaşındaki doğuştan görme engelli Esenay Duru Köse, okuldaki azmi sayesinde flüt, piyano, bağlama ve klarnet çalmayı öğrendi. İstanbul’da okula gittiği öğrenci servisinde dinlediği şarkılarda­n ilham alarak 13 yaşında kendi çabasıyla kemençe çalmayı öğrenen Trabzonlu Köse, ailesinin desteğiyle yetenek sınavına girdi. Köse, sınavı kazanıp 2020’de eğitime başladığı Bingöl Güzel Sanatlar Lisesi’ndeki kaydını aynı yıl Mersin Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi’ne aldırdı. Müzik bölümündek­i azmiyle arkadaşlar­ına örnek olan 12. sınıf öğrencisi Köse, flüt, piyona, bağlama ve klarnet çalmayı da öğrendi. 12. sınıf öğrencisi Esenay Duru Köse, “Hayalim müzik öğretmenli­ği yapmak. Çocukluğum­dan beri sahneye çıkmayı istiyorum” dedi.

Resmi olarak 34 yıl önce açılan ancak Türkiye’nin Sanat Güneşi Zeki Müren’in mirasıyla 2003’te bugünkü modern eğitim binasına kavuşan Bursa’daki devlet okulu Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi’nde bir müzik dehası yetişti.

11. sınıf müzik öğrencisi Kumru Ankay, gösterdiği piyano performans­ıyla ABD’nin en prestijli iki sanat okulu olan Interloche­n Art Academy ve Idyllwild Arts’tan kabul aldı. Kumru, 12. sınıf müzik eğitimini tam burslu olarak Interloche­n Art Academy’de okuyacak. Kumru, bir devlet okulundan bu sanat akademiler­ine kabul alan nadir isimlerden biri olarak da tarihe geçecek.

Dünyanın en iyi konservatu­varı olarak tanınan New York’taki Juilliard Müzik Okulu’na öğrenci hazırlayan Interloche­n Art Academy’nin mezunları arasında birçok ünlü isim var. ABD’nin en iyi orkestra müzisyenle­rinin yüzde 13’ü bu okuldan mezun. Mezunlar arasında 7 Grammy ödülü bulunan Hint asıllı piyanist, söz yazarı ve şarkıcı Norah Jones da bulunuyor.

Kumru, ortaokulda okurken Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi’ni kazanmak için ders almaya başladı. SABAH’a konuşan Kumru’nun piyano öğretmeni Cem Sinan Kiriş, “Kumru’yla 3 yıl önce tanıştık. Güzel Sanatlar Lisesi’ne girmek istiyordu. Önce elektrogit­arla başladı. Sonra piyanoyu sevdi. Özel Yetenek Sınavı’yla okulumuzu kazandı. Sıfırdan başladığı piyano performans­ı bugün dünyanın en iyi sanat liselerind­e hayranlık uyandırdı. İki okuldan birden tam burslu kabul aldı” ifadelerin­i kullandı.

Anne ve babasının Zeki Müren’i çok sevdikleri­ni ve küçük yaşlarda müzikle tanıştığın­ı anlatan Kumru Ankay, Türkiye’nin dünyaca ünlü piyanisti İdil Biret’e hayran olduğunu söyledi.

SABAH’a konuşan Kumru, “Okula kabul sürecim 2 ay sürdü. Online mülakatlar­a girdim. Beethoven, Bach gibi müzisyenle­rden, neredeyse her döneme ait piyano performans­larımı video kayıtla okula gönderdik. Ben hayallerim­in peşinden gittim ve başardım. Bütün hayatım boyunca mutlu olacağıma inandığım bir iş yapmak istedim. Konser piyanisti olmak istiyorum” dedi.

 ?? ??
 ?? ?? SA%A+
SA%A+
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye