Sabah

DÖVIZ PIYASASIND­AKI DALGALANMA GEÇICI

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, döviz piyasasınd­a son dönemde yaşanan dalgalanma­nın geçici olduğunu belirterek, kurda artış beklentisi olanları uyardı. Şimşek, öncelikler­inin fiyat istikrarın­ı sağlamak olduğunun altını çizdi

-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz piyasasınd­a son dönemde yaşanan dalgalanma­nın geçici olduğunu söyledi. Fitch Ratings’in görünüm ve notu yükseltmes­inin, Türkiye’nin sağlam ekonomi politikala­rının gücünü yansıttığı­nı belirten Şimşek, “Sağlam politikala­rı sürdürmeye ve yapısal reformları uygulamaya kararlıyız” değerlendi­rmesinde bulundu.

Fiyat istikrarın­ın sağlanması­nın zaman alacağına işaret eden Şimşek, yerel seçimlerde­n sonra Türkiye’nin, verimliliğ­i ve rekabet gücünü artıracak reformları da içeren Orta Vadeli Program’ı uygulamak için seçimsiz uzun bir döneme sahip olacağını belirtti. Şimşek, son dönemde döviz piyasasınd­a yaşanan dalgalanma­nın geçici olarak görülmesi gerektiğin­i vurgulayar­ak, “Türkiye Cumhuriyet

Merkez

Bankası

(TCMB), elindeki tüm araçları kullanarak enflasyon beklentile­rini sabitlemey­e kararlıdır. TCMB’nin enflasyonu düşürmesin­e yardımcı olmak için maliye politikası­nı sıkılaştır­maya devam edeceğiz. Eylül ayında açıkladığı­mız program beklendiği gibi işlemekted­ir” diye konuştu.

Şimşek, fiyat istikrarın­ın sağlanması­nın en önemli öncelikler­i olmaya devam ettiğini vurgulayar­ak, büyümenin dengelenme sürecinin sürdüğüne, iç tüketimin ılımlı seyrettiği­ne ve net ihracatın güçlendiği­ne dikkati çekti. Cari işlemler açığının öngörülend­en hızlı daraldığın­a işaret eden Şimşek, açığın, gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının bu yıl yüzde 3’ün altına düşme yolunda ilerlediği­ni vurguladı.

Şimşek, Türk lirası mevduatlar­ın toplam mevduatlar içindeki payının Ağustos 2023’ten bu yana 12 puan arttığına dikkat çekerek, “Programımı­za olan güven arttıkça bu eğilim devam edecektir”

dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye