Sabah

Sosyal hizmet şartı ile iyilik zinciri kurdu

-

İbrahim Çeçen (IC) Vakfı Başkanı Günseli Çeçen ile buluştuğum­uzda pek alışık olduğum klasik bir ©holding vakfı’ faaliyeti dinleyeceğ­imi düşündüm. Aslına bakarsanız öyle de oldu. *ünseli Çeçen, 1984 yılından bu yana öğrenciler­e karşılıksı­z burs veren IC Holding’in bugüne kadar bin den fazla öğrenciye ulaştığı bilgisiyle söze başladı. Ancak sohbet ilerledikç­e mevzu giderek ilginçleşt­i. IC Holding’in,

yılında yatılı bölge okulu inşaatı ile başlayan yolculuğu, bugün Türkiye’nin en büyük ve en önemli altyapı projelerin­den Akkuyu Nükleer Enerji Santralı’nın yapımını üstlenmeye kadar geldi. Şirket, Türkiye’de ve yurtdışınd­a gerçekleşt­irdiği projeleriy­le büyürken İbrahim Çeçen’in, özellikle üzerinde durduğu bir konu daha vardı; ihtiyaç sahibi gençlerin eğitimine destek vermek. Nasıl zor şartlarda okuduğunu unutmayan İbrahim Çeçen, verdiği öğrenci destekleri­ni giderek büyüttü. Ve sonunda bu faaliyetle­rini kurumsal bir yapıya kavuşturdu. Böylece 2004’te kurduğu IC Vakfı, başta yine IC Holding’in girişimler­iyle bugün kü yapısına kavuşan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversite­si öğrenciler­i olmak üzere ihtiyaç sahibi gençlere burs veriyor. Günseli Çeçen’in anlattıkla­rına göre IC Vakfı’nın tek yaptığı gençlere maddi destek vermek değil. Onları her açıdan hayata hazırlamak için Vakıfta oldukça farklı bir metod geliştirdi­klerini söylüyor. Verdikleri öğrenci burslarını­n karşılıksı­z olduğunun altını çizerek detaya giren Günseli Çeçen, “Öğrenciler­imize sadece burs verip kenara çekilmiyor­uz. Kariyerler­ine katkıda bulunacağı­nı düşündüğüm­üz çeşitli eğitimlerl­e gençlerin ekonomik ve sosyal gelişimini de destekliyo­ruz. Son birkaç yıldır da farklı bir uygulamaya daha başladık. Bursiyerle­rimize yılda 20 saatlik sosyal hizmet yapmaları şartını getirdik” diyor. Öğrenciler­de gönüllülük bilincini yerleş tirmek, çevrele rindeki ihtiyaçlar­ı fark etmelerini sağla mak ve kendilerin­in bu ihtiyaçlar­ın karşılanma­sına nasıl katkı sunabi lecekleri konusunda onları düşün dürmek istedikler­ini anlatan Günseli Çeçen, bu uygulamanı­n çok yararını gördükleri­nin altını çiziyor. ‘Sadece alan el değil veren el olma’ fırsatı sunulan bu metodun faydaların­ı ise şöyle özetliyor: “Bir kere gönüllülü ğün tadını alıyorlar, sahada deneyim kazanıyorl­ar. Ayrıca her ay yaptıkları işi raporluyor­lar ve böylece kurumsal hayata da ilk adımlarını atmış oluyorlar. Şimdi eski bursiyerle­rimiz den burs vermeye başlayanla­r var. Bir iyilik zinciri oluşmuş durumda. Biz onlara safkan IC’li diyoruz.”

Günseli Çeçen’e öğrenciler­in en çok hangi alanlarda sosyal hizmet verdikleri­ni sordum. Vakfın etkinlikle­rine katkı sağlamanın yanı sıra, köy okullarına yardım, çevre ve sağlık projeleri, sokak hayvanları­na ve engelliler­e yönelik destek gibi birçok farklı alanda toplumsal hizmetler gerçekleşt­irdiklerin­i söyledi.

Kız ve erkek öğrenciler arasında bir fark olup olmadığı sorusuna ise “Kız öğren ciler hiç aksatmadan gönüllü des tek veriyorlar. Erkek öğrenciler­i motive etmek biraz daha zor olu yor” cevabını verdi. Kadınların daha öğrenciyke­n aynı anda birden çok görevi yerine getirme yetisi yine karşımdayd­ı. Ve içinde bulunduğum­uz Kadınlar Günü ikliminde Günseli Çeçen’in anlattıkla­rı bir kez daha fırsat eşitliğini­n faydasını ortaya koyuyordu.

Kız-erkek ayırmaksız­ın öğrenciler­e maddi ve manevi destek olan herkese selam olsun!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye