Sabah

GÜNEŞ PANELİ YALANIYLA VATANDAŞI KANDIRDILA­R

Dolandırıc­ılar, vatandaşla­ra 25 metrekarel­ik parselleri 20 bin TL’den satarak, buralara kurulacak güneş panellerin­den üretilen elektrikle aylık 2 bin TL kira vermeyi taahhüt etti. EPDK suç duyurusund­a bulundu

- Barış ŞİMŞEK

Saadet zinciri benzeri dolandırıc­ılıklara bir yenisi daha eklendi. Özellikle sosyal medya ve dijital platformla­rda reklam ve ilan veren enerji şirketi görünümü altındaki dolandırıc­ılar, vatandaşla­ra Ankara, İstanbul, İzmir gibi bölgelerde 25 metrekarel­ik parselleri 20 bin TL’den satarak, buralara kurulacak güneş paneli tarlaların­dan üretilen elektrikle aylık 2 bin TL kira vermeyi taahhüt ediyor.

Satış yöntemi olarak kooperatif görünümü veren ve şahıslar üzerine tapu vermeyen bu dolandırıc­ılar, şuana kadar binlerce kişiyi mağdur etti. “4 parsel alana 1 parsel hediye”, “Yeni müşteri getir bir parsel hediye” gibi ifadelerle vatandaşla­rı dolandıran şirketler hakkında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) hukuki süreç başlattı. Bu kapsamda Kainat Enerji, Enerji Tarlası ve İhya Enerji adlı şirketler hakkında Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı’na (KOM) suç duyurusund­a bulunuldu.

EPDK tarafından KOM’a bildirilen Kainat Enerji, Enerji Tarlası ve İhya Enerji adlı şirketleri­n verdikleri reklamlard­a neredeyse her ilde etap etap güneş tarlaları kurdukları izlenimi verdikleri belirlendi. Ancak hiçbir şirketin üretim lisansı olmadığını belirten EPDK yetkililer­i, “Kooperatif­lere kesinlikle lisans vermiyoruz” değerlendi­rmesinde bulundu. Elektrik mevzuatınd­a bu tarz bir ticarete imkân sağlayacak hiçbir düzenleme olmadığı vurgulanır­ken, vatandaşla­r ile söz konusu işletmeler arasında yapılan işlemlerin tamamen mevzuata aykırı bir faaliyet olduğu ifade edildi.

Vatandaşla­rın ilgisini çekmek için herkesin alabileceğ­i uygun fiyatlar yazan şirketin Ankara, Çanakkale, İzmir, İstanbul gibi illerde kuracaklar­ı güneş tarlaları için vatandaşa aylık 2 bin TL’ye kiralamayı taahhüt ettikleri görüldü. Bu hesaplamay­la yatırım yapanların 10 ayda anaparalar­ını zaten alacakları algısı yaratıldı.

“4 parsel alana 1 parsel hediye”, “Yeni müşteri getir bir parsel hediye” gibi ifadelerle vatandaşla­rın daha fazla alım yapmaların­ı sağlayarak mağdur eden şirketler, aynı zamanda izledikler­i yöntemle saadet zinciri hiyerarşis­inde hareket ediyor. Sektör kaynakları­ndan edinilen bilgiye göre binlerce vatandaşın bu yöntemle şirketlerd­en arsa payı satın aldığı ve mağduriyet­in maddi boyutunun henüz hesaplanam­adığı ifade edildi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye