Sabah

Biden-Netanyahu atışması ne gösteriyor?

- BURHANETTİ­N '85$1

Bu yıl rama zan ayı ne yazık ki Gazze’de ateş kes olmadan baş ladı. Tüm insan lık yeni bir sınav ile karşı karşıya. Ramazanda ateş kes ve insani yar dım mı yoksa yeni katliamlar mı yaşana cak Gazze’de? ABD Başkanı Biden hâlâ 6 haftalık acil ateş kes için çalıştıkla­rını ve Refah’a saldırının kırmızı çizgi olduğu nu söylerken İsrail Başbakanı Netanyahu, Refah’ta operas yon yapma kararlılığ­ını tekrar lıyor.

. MILYON )ILISTINLIN­IN AçLıKLA BOğUşTUğU REFAH’TA İSRAIL ORDUSUNUN HEM DE RAMAZAN AYıNDA KATLIAMLAR­A DEVAM ETMESI TüM DüNYA VE MüSLüMAN ÂLEMI IçIN YENI BIR BüYüK UTANç KAYNAğı OLACAK. İsrail üzerinde en etkili ülke nin ABD olması sebebiy le gözler ister istemez Biden yönetimini­n ne yapıp yapma dığına dönüyor.

★★★

Kasım seçimlerin­e giderken sürekli “SOYKıRıMA DESTEğE SON VER” temalı protestola­rla karşılaşan Başkan Biden, ateş kese bile ulaştırmay­an ikili stra tejisini sürdürüyor.

Bir yandan ateşkes için çalıştığın­ı, yardım ulaştırılm­a sı için geçici liman kurulacağı­nı ve iki devletli çözümden yana olduğunu açıklıyor, diğer yan dan İsrail’e verdiği askeri yar dımdan hiç geri durmadığı gibi Netanyahu üzerinde katliamlar­ı durduracak bir baskı kurmuyor.

Netanyahu’nun “KURNAZ VE AYAKTA KALMAYı BAşA RABILEN” bir siyasetçi oldu ğu söylenebil­ir ancak yine de ABD’nin İsrail’i Refah’a sal dırmaktan vazgeçirem­eyecek bir yerde olduğu fikrini kimse kabul etmiyor.

Aksine ABD’nin İsrail’e koşulsuz desteği, askeri yardı mı ve uçak gemileri ile sağladı ğı koruma Biden’ın “6IYONIST¨ olduğunu söylemesi ile birlikte akıllara geliyor.

Yine Biden’ın Gazze’deki 30 bini aşkın Filistinli­nin öldü rülmesine dair eleştiri getire rek Netanyahu’nun “İSRAIL’E ARTıK FAYDADAN çOK ZARAR VERDIğINI” belirtmesi de ikna edici gelmiyor.

Kaldı ki zaten Biden, Refah’a İsrail saldırısın­ı kırmı zı çizgi olarak belirttiği cümlede şöyle devam ediyor: “BU BIR KıRMıZı çIZGIDIR ANCAK ASLA İSRAIL’I TERK ETMEYECEğI­M, İSRAIL’IN SAVUNMASı HALEN

KRITIK öNEMDE.”

Yani silah yardımını hiçbir şekilde kesmeyi düşünmüyor. Bu yaklaşımın Netanyahu gibi kurt bir siyasetçiy­i vazgeçirme­si beklenemez.

★★★

Netanyahu, Biden’a verdiği cevapta çok önemli bir noktaya işaret ediyor. İsrail’in çıkarların­a zarar verme eleştirisi­ni şu cümle ile karşılıyor:

“EğER İSRAIL HALKıNıN çOğUNLUğUN­A KARşı BIR POLI TIKA IZLEDIğIMI VE BUNUN İSRAIL’IN çıKARLARıN­A ZARAR VERDIğINI KASTEDIYOR­SA YANı LıYOR DEMEKTIR. BU BENIM KENDI POLITIKAM DEğIL. BU, İSRAILLILE­RIN BüYüK çOğUN LUğUNUN DESTEKLEDI­ğI BIR POLITIKA.”

Böylece Netanyahu Hamas’ı yok etme iddiasıy la sivilleri katletmeyi İsrail milli çıkarı olarak ilan ediyor.

Hatta savaş sonrası için terörü destekledi­kleri suçlama sı ile Filistin yönetimine bile bırakmayac­ağını belirtiyor. İşte meselenin en zor yeri burası.

Hadi Netanyahu katliamla rı iktidarda kalmak için sürdü rüyor, peki diğer İsrailli siyaset çiler neden onu durdurmuyo­r? Bunu sadece İsrail siyasetini­n aşırı sağa kayması ile açıklaya bilir miyiz?

★★★

Katliamlar­a Batılı toplumlar dan gelen tepkinin benzeri İsrail halkından gelmiyor. Batılı mes lektaşları­mla Gazze’yi konuş tuğumuzda bu çatışmanın bit mesi için İSRAIL HALKıNıN IKNA EDILMESINI­N GEREKTIğIN­I söy lüyorlar. Peki ya Netanyahu haklıysa ve İsrail halkının çoğu bu politikayı benimsiyor­sa?

Kim İsrail halkını bundan vaz geçirebili­r? İsrail’in maliyet öde meden durmayacağ­ı yaygın kanaate döndü.

Refah’ta İsrail’in katli am yapması sadece İsrail’in değil ABD’nin de algısına ve çıkarların­a geri dönülemeye cek ölçüde çok zarar verecek. Bunu engelleyem­eyen tüm Müslüman ülkeler de bu büyük utançtan gerekli payı alacak.

1OT Gazze’de ateşkes, insani yardım ve iki devlet li çözüme giden yolun açılması dileğiyle ramazan ayınızı buruk duygularla tebrik ederim.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye