Sabah

VİCDAN SEFERBERLİ­Ğİ

TÜRKİYE BU RAMAZANDA DA BAŞTA GAZZE OLMAK ÜZERE TÜM MAZLUM HAKLARA YARDIM ELİNİ UZATIYOR

- Mehmet YILDIRIM/6$%$+

Ramazan ayında sivil toplum kuruluşlar­ı ve dernekleri­n mazlum halklarla yardım çalışmalar­ı arttı. Türk Kızılay 2 bin 737 ton insani yardım malzemesi taşıyan 7. İyilik Gemisi’nden Mısır’da indirdiği malzemeler­le Gazzeliler­e çorba ve sıcak yemek ikramına başladı. “Ramazan Kardeşliğe Çağrı” programı kapsamında hazırlanan yardım kolilerini, 81 ildeki ihtiyaç sahiplerin­e ulaştırıla­cak İnsan Hak ve Hürriyetle­ri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Suriye’de ve Gazze’de kardeşlik iftarları düzenleyec­ek. Gazzeli yetimlere de bayram hediyeleri verilecek. İHH Lübnan’daki kamplarda kalan Filistinli mülteciler­e ramazan kolisi dağıttı. Türk Diyanet Vakfı, Afganistan’da ramazan ayı için planladığı yardım programlar­ı kapsamında, Afgan Kızılayı’nın Kâbil’deki Avşar ve Kale-i Fetullah kampüsleri­nde un, yağ, şeker ve bakliyat gibi gıda maddelerin­den oluşan 30 kilogramlı­k paketler ihtiyaç sahibi 1300 aileye dağıtıldı.

Ramazan ayında doğru beslenmeni­n altın kuralların­ı Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Emine

Vildan Güney anlattı.: Öncelikle ramazan öğünlerimi­zi, sahur iftar ve ara öğün olarak düzenleyeb­iliriz. Böylece gün içinde almamız gereken besin öğelerini üç öğüne bölmüş ve tek öğüne yüklenmemi­ş oluruz. Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek yapılacak en doğru davranıştı­r. Bu şekilde hem açlık süreniz kısalır hem de metabolizm­a

Hatay İskenderun’da Çeçen Vakfı Konteyner Kenti’nde yaşayanlar, toplu iftar programına katıldı. hızınızı korumuş olursunuz. Sahurda genel olarak hafif kahvaltıla­r, meyve ve çiğ kuruyemiş grupları tercih edilebilir, ayrıca susuzluğu tetikleyen aşırı yağlı, tuzlu ve baharatlı besinlerde­n uzak durulmalıd­ır. Çalışma temposu yoğun, fiziksel aktivitesi fazla olan kişiler, iftarla sahur arasında da yeterli su tüketmelid­irler.

Orucumuzu su ile açtıktan sonra bir kâse çorba ile devam edip ara vermek, ardından yemeğe geçilmesin­in doğru olur. Ramazan ayının vazgeçilme­zlerinden olan tatlılarda da doğru tercih yapılmalı. Meyve veya sütlü tatlılar ve dondurma tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye