Sabah

ÇİFT KOLDAN YARDIM KORİDORU

- Betül USTA/

Dİsrail’in Filistin’de yarattığı insani drama seyirci kalmayan Türkiye 37 bin tonu aşan insani yardım malzemesi gönderdi. Ankara hem Mısır hem Ürdün üzerinden insani yardımları­nı ulaştırmay­a devam ediyor. Gazze’deki ihtiyaç sahiplerin­e yönelik hazırlanan sağlık malzemeler­i A400M tipi uçakla Ürdün’e ulaştı. İhtiyaçlar nakli duruma göre planlanara­k Mısır ve Ürdün üzerinden gönderilme­ye devam edecek. iyanet İşleri Başkanlığı, kafaları karıştıran 5 soruya cevap verdi:

■ RAMAZAN AYINDA LOKANTA İŞLETMEK CAİZ MİDİR?

Mazereti sebebiyle oruç tutamayanl­arın yeme-içme ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilmeleri için ramazan ayında lokanta vb. yerlerin açık olmasında dinen bir sakınca bulunmamak­tadır. Lokanta sahipleri oruç tutanlara saygı için aleni yerde yemek yenmemesi için gerekli tedbirleri almalıdır.

■ AĞIZ KOKUSU İÇİN AĞIZ SPREYİ KULLANMAK ORUCA ZARAR VERİR Mİ?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Sprey ve benzeri maddeler yutulmazsa orucu bozmaz.

■ AŞI OLMAK VEYA İĞNE YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyon­lar orucu bozmaz. Hastalar, sağlıkları­na kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebi­lirler.

■ SAÇ BOYAMAK ORUCU BOZAR MI? Oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmakta­n dolayı bozulur. Saç boyamak ve saç bakımı bu kapsamda olmadığınd­an orucu bozmaz.

■ ORUÇLU İKEN KAN VERMEK VE VÜCUDA KAN ALMAK ORUCU BOZAR MI?

Ramazanda oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz. Vücuda kan almak ise beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

Öte yandan İspanyol gemisi Open Arms’ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Larnaka’dan ayrılarak Gazze’ye yardım ulaştırılm­ası “deniz ablukası”nın kırılması sonucunu üretecek. Bu yolla Filistin’e gidecek yardım miktarı da artacak.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Tahir ÖZÇELİK - Mehmet BONCUK
Tahir ÖZÇELİK - Mehmet BONCUK
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye