Sabah

İSTİKLAL MARŞIMIZ 103 YAŞINDA

- Koray TAŞDEMİR/ Selma Argon Ersoy

Bugün, İstiklal Marşı’nın kabulünün 103’üncü yıldönümü. Türkiye’nin milli marşı 103 yıl önce bugün 250 bin düşman askerinin işgalci olarak Anadolu’da bulunduğu bir zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleşt­irilen tarihi bir oylamayla resmen kabul edildi.

12 Mart 1921’de gerçekleşe­n bu önemli oylama, Türk milletinin bağımsızlı­k ve özgürlük mücadelesi­nin sembolü olarak tarihe geçti. 1920 yılı sonlarında askerlerim­izi milli heyecanla coşturacak bir milli marş yazılması için yarışma açılmıştı. Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ricası ve Balıkesir milletveki­li Hasan Basri Çantay’ın iknası sonucu Mehmet Akif Ersoy, marşı yazmaya karar verir. Mehmet Akif, herkesin sabırsızlı­kla beklediği şiiri 10 gün içinde tamamlar. İstiklal Marşı, 17 Şubat 1921’de Sebilürreş­ad dergisinin ilk sayfasında “Kahraman Ordumuza” ithafıyla yayımlanır. 1 Mart 1921’de tarihi günlerinde­n birini yaşayan Meclis, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başkanlığı­nda toplanır. Genel Kurul’daki görüşmeler­de İstiklal Marşı şiiri, elemeleri geçen son 6 şiirle Meclis’in seçimine sunulur. İstiklal Marşı, ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından

Meclis kürsünden okunur ve

■ EMİNE ERDOĞAN: Bir arınma ve tazelenme mevsimi, bir sevgi ve merhamet şöleni, bir rahmet ve mağfiret pınarı Ramazan-ı Şerif’e kavuştuk. Bu mübarek ayın feyzi ve bereketi “Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” dizesi milletveki­llerinden yoğun alkış alır.

Gazi Mustafa Kemal Paşa, Meclis’te marşı en ön sırada ve ayakta alkışlayar­ak dinlemiş ve marşın kabulünden sonra “Bu marş, bizim inkılabımı­zın ruhunu anlatır. Efendiler Türk’ün hürriyetin­e dokunulama­z” der. O sırada borçlu olduğu söylenen ve sırtında giyecek paltosu olmayan Mehmet Akif, yarışma ödülü olarak verilen 500 lirayı kimsesiz kadın ve

çocukla- ra iş, tüm insanlığı kuşatsın, bütün mazlum ve mağdurları­n gözyaşları­nın dinmesine vesile olsun. Milletimiz­in ve tüm İslam âleminin ramazan ayını tebrik ediyorum. sanat öğretme ve fakirlikle mücadele amacındaki “Dârülmesaî” adlı kuruma bağışlayar­ak yazdığı marş içim “O artık o milletindi­r. Benimle alakası kesilmişti­r” demişti.

■ BAŞKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN: Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem ateşinden kurtuluş olan ramazan ayının İslam âlemi ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ramazan-ı Şerif’imiz mübarek olsun.

 ?? ?? SABAH
SABAH
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye