Sabah

Somali’nin geleceği MEHMETÇIĞE EMANET

Somali’nin kalkınması­na büyük destek sağlayan Türkiye’nin en önemli sacayağını başkent Mogadişu’da konuşlu Somali Türk Görev Kuvveti (STGK) oluşturuyo­r. 2017’den bu yana Somali ordusunu eğiten TSK, özellikle terörle mücadele konusunda tecrübe aktarımınd­a

- (GLW|r: Bekir YENİAY - Tasarım: =e\QeS Gg//h SABAH - MOGADİŞU

Somali’nin kalkınması­na büyük destek sağlayan Türkiye’nin en önemli sacayağını başkent Mogadişu’daki Anadolu Kışlası’nda konuşlu Somali Türk Görev Kuvveti (STGK) oluşturuyo­r. Eylül 2017’den bu yana Somali ordusunu eğiten Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), özellikle terörle mücadele konusunda tecrübe aktarımınd­a bulunuyor. SABAH, Somalili askerlerin kabulünden mezuniyeti­ne kadar aldıkları eğitimleri­n tüm aşamaların­a yerinde tanıklık etti.

Türkiye ve Somali arasındaki dostluğun pekiştiril­mesi, Somali ordusunun teşkilat, eğitim, öğretim, askeri altyapı ve lojistik sistemleri­nin iyileştiri­lmesi amacıyla 30 Eylül 2017’den bu yana eğitim ve danışmanlı­k faaliyeti yürütülen Anadolu Kışlası’nda Harp Okulu, Astsubay Okulu ve Birlik Eğitim Grup Komutanlığ­ı bünyesinde kara, hava ve deniz kuvvetleri personelin­e çeşitli eğitimler veriliyor.

STGK Komutanlığ­ı’nın eğitim faaliyetle­ri kapsamında Somali’de bugüne kadar Harp Okulu’ndan 417 subay, Astsubay Okulu’ndan 422 astsubay mezun oldu. Hâlen Harp Okulu’nda 200, Astsubay Temel Eğitim sınıfında ise 30 olmak üzere 230 öğrenci Türk subay ve astsubayla­rından eğitim alıyor. Birlik eğitimi kapsamında da Somali Piyade Taburların­a tabur eğitimi veriliyor.

2019-2022 yılları içerisinde Somali Piyade Taburların­ın eğitimleri kapsamında geçtiğimiz perşembe günü düzenlenen mezuniyet töreninde mezun olan askerlerle birlikte toplam 10 tabur, Somali Ulusal Ordusu’na teslim edildi.

Törene Somali Cumhurbaşk­anı Hasan Şeyh Mahmud Abdulkadir Mohamed Nur, Somali Kuvvet Komutanlar­ı ve STGK Komutanı Tuğgeneral Selahattin Kalkan katıldı. Törene katılanlar­a teşekkür eden Tuğgeneral Kalkan; bu topraklard­a görev yapmanın gururunu yaşadığını ifade ederek yemin eden askerlere seslendi: “Yemin eden taburun kahraman askerleri, yemin etmenize gururla şahit olduk. Sizler askerlik mesleğinin gerektirdi­ği doğrultuda temel ve ihtisas eğitimleri­nizi tamamladın­ız.

Bu eğitiminiz­e müteakip Somali

Silahlı Kuvvetleri saflarına katılacaks­ınız. Sizler ordunun gözbebeği, övünç ve gurur kaynağı olacaksını­z. Somali Silahlı Kuvvetleri’nin en genç neferi olarak bugün Kuran, bayrak ve silah üzerine yemin ettiniz. Bu yemin ile sizler her zaman her yerde milletiniz­e hizmet edeceğiniz­e, askerliğin namusunu canınızdan aziz görüp gerektiğin­de bu vatan için seve seve şehit olacağınız­a söz verdiniz. Parolanız vatan, bayrak ve şeref olsun. Samimiyet, dürüstlük ve ahlaktan asla taviz vermeyin.”

Kalkan sözlerine şöyle devam etti: “Eğitimde görev alan Somalili ve Türk silah arkadaşlar­ım, ailelerini­n bize emanet ettiği biricik evlatların­a büyük bir sabır ve inançla gece gündüz demeden vatan sevgisini, askerliğin ruhunu aşıladınız. Onlarla sizler kardeşsini­z. Askerlik arkadaşlığ­ı ömür boyu unutulmaz dediniz.

Kahramanla­r yeminiz kutlu olsun” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye