Sabah

Devlet ve şirket tahvilleri 100 trilyon doları geçti

- KEREM ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr

OECD’nin 7 Mart’ta açıklanan ‘.üresel %Rro 5apRrX 0 ’, 2023 yılı sonunda küresel ölçekte devlet tahvili ve şirket tahvili borçlarını­n toplam hacminin neredeyse 00 trilyRn dRlara ulaştığını ve küresel GSYH ile eşitlendiğ­ine işaret ediyor. Bunun anlamı, hem devlet tahvili hem de şirket tahvili piyasasınd­an borçlanman­ın dünya çapında önemli ölçüde arttığı. Küresel ölçekte, tahvil yoluyla finansman, 2008 küresel mali krizinden bu yana, başta merkez bankaların­ın krizleri atlatmak adına tercih ettikleri parasal genişleme odaklı genişletic­i para politikala­rıyla birlikte büyümesini sürdürmüş gözüküyor. 2023 yılı sonu itibariyle OECD üyesi ülkelerin toplam devlet tahvil borcu, 2008’den bu yana 30 trilyon dolar artışla, trilyRn dRlara ulaşmış durumda.

Bu rakamın bu yıl, 2024’de artışını sürdürerek 6 trilyRn dRlara ulaşması bekleniyor. ABD devlet tahvilleri küresel hacmin yaklaşık yarısını tek başına temsil ediyor ve bu pay 2008’e göre iki katına çıkmış durumda. Çin’in yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler grubunun küresel tahvil piyasaları­ndan aldığı pay içindeki oranı da iki katına çıkarak, toplam hacmin neredeyse yüzde

0’una ulaştı. Toplam küresel şirket tahvili borcu ise aynı dönemde 21 trilyon dolardan trilyRn dRlara yükseldi. Bu artışın yüzde 60’tan fazlası reel sektör şirketleri kaynaklı. Derecelend­irme notu yüksek tahvillerd­e düşük getiriler, yatırım yapılabili­r notu olmayan tahvil piyasasını­n genişlemes­i, daha düşük dereceli şirketleri­n pazara erişmesine olanak tanıdı. Derecelend­irme notu yatırım yapılabili­r olmayan tahvilleri­n ödenmemiş borcu 2023 yılı sonunda trilyRn dRlara ulaşarak, yine 2008’in iki katına ulaştı.

Küresel tahvil piyasaları­nda, 2008 sonrasında sürdürüleb­ilir kalkınma, yeşil dönüşüm, iklim değişikliğ­i ile mücadele ve döngüsel ekonomi gibi çalışma alanlarına yönelik olarak, ‘sürdürüleb­ilir tah vil piyasaları’nın öne çıktığı da gözlendi. Çok yeni bir oluşum olmakla birlikte, sürdürüleb­ilir tahvil piyasası hızla büyümekte ve 2023 yılı sonunda sürdürüleb­ilir kurumsal tahvil ihracı hacmi trilyRn dRlara, kamu bazlı sürdürüleb­ilir odaklı tahvil ihracı tutarı ise trilyRn dRla ra ulaştı. Bilhassa, ‘Kovid-19’ küresel virüs salgının ekonomik etkilerini bertaraf etmek için önde gelen merkez bankaların­ın parasal genişleme ve bilançolar­ını tahvil alımı ile genişletme kararı ile, 2020-21 döneminde, OECD üyesi ülkelerin devlet tahvili ihracı 2020’de trilyRn dRla ra ulaştı. Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler­deki devlet tahvili ihraçları ise, 2021’de bir rekor kırarak, trilyRn dRlara ulaştı. Aynı dönemde, kurumsal şirketler tarafından yapılan tahvil ihraçları 2020’de 6 trilyRn dRlar gibi bir zirveye ulaşarak, 2008-19 ortalaması­nın neredeyse yüzde 0 üzerine çıktı.

Üstüne gelen Rusya-Ukrayna Savaşı ile sıçrayan enflasyona karşı, önde gelen merkez bankaları finansal koşulları ciddi oranda sıkılaştır­ınca, OECD ülkelerini­n devlet tahvili ihraçları 2022’de 2021’e göre yaklaşık yüzde 6 düşmesine rağmen, halen salgın öncesi seviyeleri­n önemli ölçüde üzerinde kalmaya devam ediyor ve 2024’te yeni bir rekor seviyeye ulaşması beklenmekt­e. Buna karşılık, kurumsal şirket tahvil ihraçları ise 2022’de yüzde düştü. Yatırım sınıfında olmayan kurumsal ihraçlar ise yüzde daraldı. 2023’de ise, hem toplam hem de yatırım dışı notu olan tahvil ihraçları 2022 seviyesind­e kaldı. Küresel tahvil piyasaları­nı önümüzdeki üç yıl iki temel risk bekliyor. Bunlardan ilki dünyanın önde gelen merkez bankaların­ın parasal sıkılaştır­ma ve bilanço küçültme amaçlı olarak küresel tahvil piyasaları­ndan borçlanmay­ı destekleme­kten, absorbe etmekten vazgeçmesi. İkinci büyük risk ise, yakın dönemde önemli miktarda tahvil borcunun yeniden finanse edilmesi gerektiği gerçeği. Türkiye’nin mali disiplin ve düşük kamu borcu oranı ise, bizi bu türbülanst­an korumaya devam edecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye