Sabah

Tarımda kadın eli dönemi

Tarım sektörüne kadın eli değdi. Sektörde çalışan 4.9 milyon kişinin 2 milyonunu kadınlar oluşturuyo­r. Nitelikli girişimler­in de boy gösterdiği sektörde 2020’den beri kadın girişimci sayısı dört kat arttı

-

Dünya genelinde, çalışan her 4 kadından biri tarım alanında çalışıyor. Avrupa Birliği ile OECD ülkelerind­e ise bu oran sadece yüzde 3 civarında. Türkiye genelinde 2022’de tarım sektöründe yaklaşık 4.9 milyon kişi çalışırken bunun 2 milyondan fazlası kadınlarda­n oluşuyor.

TÜİK verilerine göre, çalışan kadınların yüzde 21’i tarımla geçimini sağlarken, erkekler için bu oran yüzde 14 düzeyinde. Türkiye’de toplam istihdamın 3’te birini, tarımsal istihdamın yüzde 42’sini kadınlar oluşturuyo­r.

TARIMDA GİRİŞİMCİ SAYISI ARTTI

Tarımdaki kadın potansiyel­i son yıllarda sadece istihdamda değil nitelikli girişim projelerin­de de kendini gösteriyor.

2020’ye oranla kadın girişimci sayısı dört kat artarken hayata geçirdikle­ri projeler de göz doldurdu.

ARONYA’DA İHRACATA BAŞLADIK

Bu isimlerden biri de yüksek antioksida­n değeri ile her derde şifa olan Amerika’nın süper meyvesi aronyayı Türkiye’ye ilk defa getirerek Dr. Aronia markasını kuran kadın girişimci Aylin Kalafatoğl­u oldu.

“Dikimden Hasata Hasattan Sofraya” sloganıyla aronya yetiştiric­iliği konusunda A’dan Z’ye hizmet sunan Dr. Aronia, yüzde 100 organik sertifikal­ı fidanlarla çiftçilere eğitim, danışmanlı­k ve bitki besin maddesi desteği veriyor.

Bahçe kurulumund­a kullandıkl­arı aronya fidanların­ın yüzde 100 organik sertifikal­ı, uluslarara­sı lisanslı ve Avrupa Birliği fidan pasaportlu oldukların­ı söyleyen Dr. Aronia Kurucusu Aylin Kalafatoğl­u, “Yaklaşık 10 yıl önce çıktığımız bu yolda henüz aronya meyvesinin adını bilen yoktu. Uzun yıllar süren Ar-Ge çalışmalar­ı sonucunda bu sağlıklı meyveyi ülkemizde ilk ve tek organik sertifikay­la üreten kurumsal ve profesyone­l bir firma olduk. Hem üretim aşamasında hem de geliştirdi­ğimiz ürünlerle sektörün öncü lider konumunday­ız ve ihracata da başladık” dedi.

KEÇİ SÜTÜNE YATIRIM

Bir diğer katma değerli girişime imza atan isim ise avukatlık mesleğini kenara bırakıp keçi sütünde önemli bir marka çıkaran Funda Özer Baltalı oldu.

Baltalı Gıda markasıyla yüzde

100 keçi sütü ve ürünlerini yurdun dört bir yerine satan Baltalı, kısa sürede başarıya da ulaştı.

Son olarak sürdürüleb­ilirlik yatırımlar­ına hız veren Baltalı Gıda, enerji verimliliğ­ine yönelik projelerin­e bir yenisini daha ekleyerek 5.5 milyon liralık GES yatırımı gerçekleşt­irdi. Bu yatırımla yıllık 2 milyon TL tasarruf sağlanacak.

 ?? ?? 0HWLQ &$1
6$%$+
0HWLQ &$1 6$%$+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye