Sabah

Eğitimin sihirli yılları

- SAİT VDLW JXUVR\#VDEDK FRP WU

FMV Eğitim Kurumları Direktörü ve Kurucu Temsilcisi Müge Yalım Alpan

ile görüştüm.

Müge Hoca, anaokulu döneminin insan hayatında son derece önemli bir rolü oldu ğunu belirtti. Küçük çocuklarla uzun süre bir likte olan eğitimcile­r bilir ki, onların dünyası gerçekten de çok sihirlidir. Çocuklar yara tıcılıklar­ı, hayal güçleri, merakları, enerjile ri ile fark yarattıkla­rı bir dönemden geçer ler. Her şeyin başlangıcı yaşamın ilk yıllarıdır. Eğitimde anaokulu dönemi, adı üzerinde ana yani temel dönem. Okul yaşantısın­ın da başlangıcı, temeli. “Anaokulu eğitimi, gerçek hayatın bir simülasyon­u gibidir” diyor Müge Hoca. Sadece ilkokula hazırlık değil, yetişkin lik yaşamına bir hazırlıktı­r. Bu nedenle biliş sel gelişimin yanı sıra, sosyal, duygusal, dil ve fiziksel gelişim alanları bütünsel bir yaklaşım la destekleni­r.

Eğitimin ilk yılları olan anaokulunu, sade ce çalışan anne babalar için bakım hizme ti veren bir kurum olarak görmeyip, ciddiye almak gerektiğin­in günümüzde birçok eğitim ci, eğitim yöneticile­ri ve akademisye­nler far kında. Özellikle bünyesinde anaokulund­an lise son sınıfa kadar eğitimin tüm aşamaları nı barındıran kurumlar, anaokulu dönemine “yatırım” yapılması gerektiğin­i biliyorlar.

Nasıl bir anaokulu?

Bu soru hakkında Müge Hoca ile konuş tuğumuzda, şu noktalara dikkat çekiyor: Öğretmen çok önemli. Özellikle çok küçük yaştaki çocuklarla iletişim kuran anaokulu öğretmenle­rinin mesleki eğitimleri, tecrübeler­i çok önemli. Anaokulu öğrenciler­inin hayatla rına dokunan öğretmenle­rin öğrenci ve ailesi ne rehberlik eden bir tutumda olmaları gere kiyor. Kurumlar öğretmenle­rin mesleki gelişim ve eğitimleri­ne destek sağlamalı.

Nitelikli bir anaokulu eğitimi için, öğret menlerin yanı sıra, uygun fiziksel koşulla rın sağlanması, çocuklar için güvenli ve temiz oyun ortamların­ın olması gereki yor. Özellikle açık havada oyun oynamak, çocukların gelişimind­e ve sağlığında büyük rol oynuyor. Çocuğun fiziksel ve zihinsel geli şiminin yanı sıra sosyal, duygusal ve dil gelişi mine de önem verilmeli.

Günümüzde genç ebeveynler küçük çocukların­ın eğitimi için çok daha bilinç li hareket ediyorlar. Çocukları için en uygun eğitimi sağlayacak anaokulu arayışı içindeler.

Özellikle çalışan anne babalar, gün boyunca işte çalışırken çocukların­ın da güvenli ve nitelikli eğitim veren kurumlarda olmalarını tercih edi yorlar.

Umudumuz, geleceğimi­z olan çocuk larımızın erken yaşlardan başlayarak nitelik li eğitim almaları ve daha donanımlı bireyler olarak topluma karışmalar­ıdır.

THO

S0S S* 0(SA0+ LQVWDJUDP FRP VDLWJXUVR\

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye