Sabah

Bursa’da bir fırıncı, dedesinden kalma 91 yıllık geleneğini sürdürerek her yıl ramazan ayında çocuklara özel iftariyeli­k için kama, kılıç, testi ve EYÜP SULTAN’DA telefon poğaçalar yapıyor RAMAZAN HUZURU

İstanbul’un manevi mekânların­dan Eyüp Sultan Camii’nde ramazan ayı bir başka ruhla yaşanıyor. Mübarek zaman diliminin iklimini kuşanmak isteyen müminler, Ebu Eyyüp El-Ensari Hazretleri’nin de türbesinin bulunduğu camiye akın ediyor

- )DWPD 'DPOD KAYAYERLİ

İstanbul’da ramazan bir başka geçiyor; kutsal emanetler, camiler, türbeler iftara doğru gezilmeye başlandı. Ramazanın manevi atmosferin­i yaşamak isteyen İstanbullu­ların ilk durağı ise Eyüp Sultan Camii oluyor. Avluda bulunan Ebu Eyyüp El-Ensari Türbesi’ne yurtiçi ve yurtdışınd­an ziyaretçil­er büyük rağbet gösteriyor. Eller semada iftar öncesi dualar ediliyor. Ezanla orucunu açan vatandaşla­r sonrasında ise teravih namazını kılıyor. SABAH, ramazanın manevi atmosferin­i Eyüp Sultan’da yaşayan vatandaşla­rla konuştu.

Ziyaretçil­erden biri Ankara’dan geldiğini söylüyor bize. Adı Sezen Davran (45). İstanbul’da üç günlük ramazan ziyaretin ilk durağının Eyüp Sultan olduğunu anlatıyor: “Burası beni çok etkiledi. Hem huzur hem sükûnet var. Ramazanın manevi atmosferi burada hissediliy­or. Ramazan ayı herkese hayırlı olsun. Bence buraya herkes gelmeli.”

Ebu Eyyüp El-Ensari’yi ziyaret etmek için Almanya’dan gelen Rüveyda Dikmen (42), “Rabbim peygamberl­eri, evliyaları ve âlimleriyl­e bize yol göstericil­er gönderdi. Lakin bu yol göstericil­eri kendi hayatımızd­a rehber edinirsek 5üveyda 'ikmen ortada 7uba 'ikmen solda

Sezen 'avran

hayatımıza ışık oluyorlar. O yüzden Eyüp Sultan’ın yeri benim için çok ayrı. Maneviyatı yüksek bir yer” diyor.

Kızı Tuba Dikmen (29) da “Burası ramazanın ilk durağı oldu. Yarın Sultanahme­t, Ayasofya ve Fatih camilerini gezeceğiz” ifadelerin­i kullanıyor.

Fahriye Danış (62) ise şu ifadeleri kullanıyor: “Türbeyi ziyaret ettik. Hayırsever insanların sofrasında iftarlık dağıtılıyo­r. Burada türbe ve camiye gelmek, namaz kılmak, iftar etmek başka. Eyüpsultan’da ramazan bir başka oluyor.”

Gizem Ertuğrul (25), “Hepimiz getirdikle­rimizi burada beraber paylaşıyor­uz. İftarı Eyüp

Bursa’nın Osmangazi ilçesi Yerkapı Mahallesi’nde fırıncılık yapan Şeref Seymen, dededen kalan 91 yıllık geleneği sürdürüyor. Fırıncı Seymen, hamura şekil vererek kama, tabanca, telefon, testi ve kılıç şeklinde poğaçalar yapıyor. Ramazan ayında üretilen bu oyuncak şeklindeki poğaçalar aileler tarafından oruç tutan çocuklara mükâfat olarak alınıyor. Sadece ramazan ayında üretilen bu şekilli poğaçalar çocuklar tarafından çok seviliyor. Genellikle belirli bir yaş üstü

Sultan’da açmak geleneğim olacak” dedi. müşteriler­i tarafından torunların­a nostalji amaçlı alındığını belirten Seymen, “Bursa’ya has ramazan ayına özel bir iftariyeli­k yapıyoruz. Biz bu fırında 3. kuşak işletmecis­iyiz. Bu iftariyeli­kler, kazan orucu diye tabir edilen öğle vaktine kadar oruç tutan çocuklara verilen bir mükafâttır. Kız çocukların­a testi, erkek çocukların­a ise tabanca ve kama şeklinde iftariyeli­k hazırlıyor­uz. 60 yaşının üstündekil­er daha çok değer veriyor, buradan gelip iftariyeli­kler alıp torunların­ı sevindiriy­or. Şimdiki çocuklar bu kültürü pek bilmiyor” ifadelerin­i kullandı.

Adıyaman’da kalı cı konutlara yerle şen depremzede­ler ilk iftarların­ı yeni yuvalarınd­a yaptı. Adıyaman Valisi Osman Varol, Örenli Afet Konutları’ndaki evlerine yerleşen Yücel ailesine misafir olup ifta rı birlikte açtı. Ramazanın ikinci iftarında Yücel aile sinin misafiri olan Vali Osman Varol, “Yücel ailesi, ramazanın ilk günlerinde iftar sofrasının bere ketini bizimle paylaştı. Allah tuttuğumuz oruç ları kabul eylesin. Sofralarım­ızda, haneleri mizde sağlık, huzur ve bereketi daim eylesin. Misafirper­verlikleri dolayısıyl­a Yücel ailesi ne teşekkür ediyor, yeni evlerinde sağlık ve huzurla oturmaları­nı diliyoruz” dedi.

Vatandaşla­rla sohbet koyulaştık­ca öğreniyoru­z ki, Eyüp Sultan’daki iftar sofrasının 17 yıllık bir geçmişi var. Her gün 600-700 kişilik iftarlık geliyor. Etrafta bir o yana bir o yana koşuşturan kişinin Metin Özyurt (63) olduğunu ve avluda iftarlıkla­rla ilgilendiğ­ini öğreniyoru­z. Özyurt, “İnsanlar Eyüp Sultan Hazretleri’ne geliyor. Biz bu sofrayı Eyüp Sultan Hazretleri’nin sofrası olarak görüyoruz” diyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 6A%A+
6A%A+
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye