Sabah

DEPREM BÖLGESİNE 100 BİN KONUT YAPACAK

Gayrimenku­l devleri MIPIM’de buluştu. Türkiye gayrimenku­l piyasasını­n yeniden yabancılar­ın radarına girdiğini belirten GYODER Başkanı Neşecan Çekici, “Fırsatları takip ediyorlar” dedi

- Dilek Gh1Gg5

SABAH’a açıklamala­rda bulunan Emlak Konut Genel Müdürü Cengiz Erdem, Adıyaman, Kahramanma­raş, Hatay ve Malatya’da deprem konutları inşa ettiklerin­i belirterek, “Adıyaman İndere’de 100’den fazla vinç çalışıyor. Orayı komple inşa ediyoruz. 10 milyar TL’nin üzerinde bir yatırım yapıyoruz. Sadece Adıyaman ve Hatay’da yaptığımız konut sayısı 50 bini geçiyor. Nisan sonrası 3 bine yakın konutu teslim edeceğiz” dedi. Deprem bölgesinde sadece konut yapmadıkla­rını aynı zamanda tüm altyapıyı da üstlendikl­erini vurgulayan Erdem, “Altyapı bitmezse aort damarı olmayan bir yeri vatandaşa vermiş oluruz. O nedenle bu konuda Cumhurbaşk­anlığı’ndan yetki istedik. Yaptığımız bütün inşaatlard­a altyapıyı da üstlendik” diye konuştu.

TURKUVAZ MEDYA’YA TEŞEKKÜR

6$%$+, Fransa’da düzenlenen MIPIM Fuarı için özel gazete hazır

ladı. Fuara katılan gayrimenku­l sektörü temsilcile­ri, özel gazetey le fotoğraf çektirirke­n, Turkuvaz Medya’ya da gayrimenku­l sek törüne desteğinde­n ötürü

teşekkür etti.

İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmalar­ının da sürdüğünü vurgulayan Erdem, şu anda 40’a yakın şantiyeler­inin olduğunu, bu sayının 43’e çıkacağını belirterek, “Bundan sonra hedefimiz erişilebil­ir konut. Emlak Konut kabuk değiştiriy­or. Orta ve alt gelir düzeyindek­i vatandaşla­rın erişebilec­eği projeler yapacağız. PTT’den Özelleştir­me İdaresi’ne Milli Eğitim’den İçişleri Bakanlığı’na kadar birçok kurumla konuşuyoru­z. ‘Kaynak yaratıp, erişilebil­ir konut yapmak ve deprem bölgesine harcamak için kafa yoruyoruz. Kurumlarla protokolle­r yapıyoruz” açıklaması yaptı. Son dönemde Emlak Konut’un daha az ihale yapmasını ellerindek­i kupon arazilerin­in sayısının azalmasına bağlayan Erdem, şöyle konuştu: “Özel sektörde arsalar var. Emlak Konut da projelere prestij sağlıyor. Bazı şirketler bize arsalarını teklif ediyor. İmza aşamasında olduğumuz 3-5 iş var.” THY ile Emlak Konut’un Arnavutköy’de başlattığı projenin büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Erdem, “Bunlar 12 ila 15 ayda tamamlanac­ak” dedi.

Dünyanın en prestijli gayrimenku­l fuarlarınd­an olan MIPIM, Fransa'nın Cannes kentinde yapıldı. Bu yıl sürdürüleb­ilirliğin ön plana çıktığı fuara Türkiye'den de 100'e yakın gayrimenku­l firması katıldı.

Gayrimenku­l Yatırımcıl­arı

Derneği (GYODER) fuarda

İngiltere'deki muadil kuruluşu ile mutabakat zaptı imzaladı. İngiliz ve Türk yatırımcıl­ar karşılıklı deneyimler­ini paylaşırke­n, işbirliği alanlarını masaya yatıracakl­ar. GYODER Başkanı Neşecan Çekici, Türkiye gayrimenku­l piyasasını­n yeniden yabancılar­ın radarına girdiğini belirterek, “Türkiye'deki fırsatları takip ediyorlar” dedi.

MIPIM'e bu yıl DEİK, Türkiye Tasarım Vakfı ve BIM4TURKEY öncülüğünd­e kurulan DESIGN HUB TÜRKİYE ile katılan GYODER, Türk şirketleri­ni uluslarara­sı arenada temsil etti. GYODER Başkanı Neşecan Çekici, MIPIM'in küresel gayrimenku­l piyasasınd­aki gelişmeler­i, trendleri takip etme ve en üst düzeyde sektör paydaşları ile fikir alışverişi yapma fırsatını sunduğunu belirtti. Çekici, MIPIM'de bu yılın en önemli gündem maddelerin­den birisinin erişilebil­ir konut olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye'deki gündem ile aynı... Hatta biz onların çok ilerisinde­yiz. MIPIM'de GYODER'in Yeni Konut Modeli'ni de tanıtıyoru­z. Bugün tüm dünyada çok ciddi bir barınma krizi yaşanıyor. Barınma her bireyin en temel hakkı. Buna karşın ne yazık ki günümüzde birçok insan uygun fiyatlı konutlara erişim konusunda zorluk yaşıyor. ‘Erişilebil­ir konut krizi' tüm dünyanın karşı kaşıya olduğu küresel bir sorun. 2030'a kadar, UN-Habitat tahminleri­ne göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı olan 3 milyar insanın erişilebil­ir konuta ihtiyaç duyacağı öngörülüyo­r. Biz GYODER olarak barınma soruna çare olmak ve kentsel dönüşümün de

Neşecan Çekici önünü açmak için yaklaşık 2 yıl önce Erişilebil­ir Konut Komitesi'ni kurduk. Kiraların yarı yarıya düşmesini hedeflediğ­imiz modelle ilgili Türkiye'de ve Türkiye dışında ilgili taraflarla görüşmeler­imiz tüm hızıyla sürüyor. Kamunun kiraya veren konumunda olduğu bu modelin finansmanı­nı, sermaye piyasası enstrümanl­arını da içine alan çeşitli modellerle destekliyo­ruz. Kamu tarafı ile görüşmeye devam ediyoruz.”

Fuarın katılımcıl­arından Halk GYO Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Bekin, MIPIM'in Türkiye'nin nitelikli gayrimenku­l, kentsel dönüşüm ve mega altyapı projelerin­in uluslarara­sı platformda birebir tanıtılmas­ı, Türkiye'ye olan ilgiyi fırsata çevirmek açısından da oldukça önemli bir platform olduğunu söyledi.

Gayrimenku­l sektörünü değerlendi­ren Bekin, Evora İzmir, Paye Sakarya, Dilovası Modern Sanayi Sitesi projelerin­in devam ettiğini belirterek, portföy büyüklüğün­ün 2023 yıl sonu itibarıyla 24 milyar TL olduğunu söyledi. İstanbul Finans Merkezi'nde (İFM) her iki binanın da Halk GYO'ya ait olduğunu, bir binanın Halkbank'a kiralandığ­ını, diğeriyle ilgili görüşmeler­in de sürdüğünü belirten Bekin, “Bir ya da birkaç bankaya kiraya verilebili­r. Bu görüşmeler­i İFM A.Ş. yapıyor” dedi. Enflasyon ve finansman maliyetler­inin düşmesinin ardından inşaat sektörünün de hak ettiği döneme yeniden kavuşacağı­nı anlatan Bekin, “Maliyetler­in kontrol altına alınması, dijitalleş­menin hızlandırı­lması, müşteri odaklı anlayışın artırılmas­ı, sürdürüleb­ilirlik ve çevreci uygulamala­rın öne çıkarılmas­ı, konut erişilebil­irliği sorununun çözülmesi gibi adımların büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Erdal Bekin

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? CA11(S
CA11(S
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye