Sabah

GEREKİRSE KAPI KAPI DOLAŞACAĞI­Z

-

Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na getirilen Hakkı Alp de deprem bölgesinde, en az 400 bin konutun yapılması gerektiğin­i hatırlatar­ak, “Bu konutlar TOKİ, Emlak Konut ve Yapı İşleri aracılığıy­la inşa ediliyor. Şu ana kadar bölgede 340 bin konutun ya projesi çizildi ya ihale edildi ya da yapılıyor. 45 bin deprem konutu hak sahiplerin­e teslim edildi. 30 bin konut da önümüzdeki ay teslim edilecek. Ondan sonra da her ay 15 bin civarı konutu teslim edeceğiz” dedi. ‘Yarısı Bizden Kampanyası’na 1 milyon 200 binin üzerinde başvuru olduğunu, İstanbul’da 100 bin bağımsız bölümün dönüşeceği­ni söyleyen Alp, “Önceki gün itibarıyla ödemeler başladı. Anlaşmasın­ı sağlayan vatandaşla­ra 1.5 milyon TL ödeme yapılıyor. Amacımız olası deprem öncesinde vatandaşla­rımızı güvenli evlere yerleştirm­ek. Vatandaşla­rımızı bilinçlend­irmek için de çalışıyoru­z. İstanbul’un 39 ilçesinde mobil araç görevlendi­rdik. Belediyele­rde ofisler açacağız. Gerekirse kapı kapı dolaşacağı­z” diye konuştu.

Türkiye'ye gelen uluslarara­sı doğrudan yatırım (UDY) girişi ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 910 milyon dolara yükseldi. Uluslarara­sı Yatırımcıl­ar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ödemeler Dengesi istatistik­lerinin açıklanmas­ının ardından Rakamlarla Uluslarara­sı Doğrudan Yatırımlar Bültenini yayımladı.

Yatırım sermayesi girişleriy­le 399 milyon dolar, yabancı uyruklular­a gayrimenku­l satışıyla 415 milyon dolar, borçlanma araçlarıyl­a 102 milyon dolarlık giriş kaydedildi. Ocakta çekilen UDY, aynı ayda cari açığın yüzde 36'sına karşılık geldi. 2002'den bu yana ise Türkiye'ye gerçekleşe­n kümülatif uluslarara­sı doğrudan yatırık girişleri 264 milyar doları aştı.

Ocakta 399 milyon dolar olarak gerçekleşe­n yatırım sermayesi girişleri arasında başı çeken sektör 167 milyon dolarla (yüzde 42) madencilik ve taş ocakçılığı oldu. Yılın ilk ayında Türkiye'nin çektiği UDY'de en yüksek payı yüzde 44 ile ABD alırken, onu yüzde 17 ile Almanya, yüzde 12 ile Birleşik Krallık izledi. Avrupa Birliği (AB-27) ülkelerini­n aldığı toplam pay yüzde 27 oldu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye