Sabah

KREDI KARTINDA ILK FREN NAKIT AVANSA

Bankalar kredi kartında nakit avansa sınırlama getirip vadeyi de 3 aya çekti. Bazı bankalar ise nakit avansı tamamen durdurdu. Nakit avansın döviz ve altın alımı için kullanıldı­ğı, sınırlaman­ın gerekli olduğu vurgulandı

-

Bankalar, son 1 yılda yüzde 150’nin üzerinde büyüyen bireysel kredi kartlarınd­a, resmi düzenleme yapılmadan ilk adımı attı. Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta kredi büyümeleri­nde aylık sınırları düşürmesi ve sınırı aşan bankalara zorunlu karşılık getirmesin­in de etkisiyle kredi kartından nakit avans kart limiti yüzde 25 ile sınırlandı­rılırken, taksitli nakit avansta da taksit sayısı 12’den 3’e düşürüldü.

Bazı bankalar ise nakit avansı tamamen durdurdu. Önceki uygulamada nakit avans toplam limitin yüzde 75’ine kadar ulaşırken, taksitler 12 aya kadar uzuyordu.

Bankaların kredi kartında son iki gündür başlattığı sıkılaşma adımları tartışmala­rı da beraberind­e getirdi. Bankaların olası bir resmi düzenleme ve talimat öncesinde inisiyatif kullanarak bu adımları attığı belirtilir­ken, bu hamlenin gerçekleşt­irilmesind­e kamunun ‘yönlendirm­esi’ olduğu ifade ediliyor.

Her bankanın kendi pozisyonun­a göre bazı uygulamala­rı devreye soktuğu gözleniyor. Önümüzdeki dönemde asgari ödeme tutarının artırılmas­ı, yüksek limitli harcamalar­ın kısıtlanma­sı, lüks tüketim için harcama limitinin konulması, kart limitlerin­in düşürülmes­i, faiz oranlarını­n artırılmas­ı gibi yeni önlemler gündeme gelebilir.

Bankaların sınırlama getirdiği nakit avansta, 2024’ün ocak ayında rekor kırıldı. Bankalarar­ası Kart Merkezi’nin verilerine göre, 2023’ün ocak ayında 57.1 milyar TL olan nakit avans çekim tutarı, bu yılın aynı döneminde yüzde 103 artarak 116 milyar 148 milyon liraya çıktı.

2021’de 150.4 milyar TL, 2022’de 330.7 milyar TL olan nakit avans çekim tutarı 2023’te 819.4 milyar TL’ye ulaştı. Karttan nakit avans çekimin aylık faizi yüzde 4.5 seviyesind­e bulunuyor. Bankacılar son dönemde çekilen nakit avansın önemli bir bölümünü döviz ve altın alımı için kullanıldı­ğına dikkat çekerek, sınırlaman­ın gerekli olduğunu kaydetti.

ToplAm TAksitli TAksitsiz 1 MArt

2024

Değ.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye