Sabah

AKCIĞER KANSERI TEDAVISIND­E YAPAY ZEKÂ DESTEĞI

İLAÇLARA DUYARLILIK BİYOPSİ OLMADAN BELİRLENEC­EK

- TRlJa <AN,K Ahmet Sinan Sarı

Ankara Üniversite­si Tıp Fakültesi’nde, akciğer kanseri tedavisind­e yapay zeka kullanılab­ilmesi için başlatılan projede sona gelindi. Fakültenin Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı, Medikal Tasarım ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr.

Ayten Kayı Cangır ve Üniversite Araştırma Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan “Normalde akciğer kanseri hastaların­dan tümör alınıp

Melek Şimşek, 4 yaşında 10 bin kişide bir görülen ve çocuk romatizmas­ı olarak da bilinen ‘Juvenil Romatoid Artrit’ rahatsızlı­ğına yakalandı. Ayakları üzerine tam basamayan ve yıllarca dayanılmaz ağrılar çeken Melek, Konya Şehir Hastanesi’ne başvurdu.

Ortopedi ve Travmatolo­ji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Sinan Sarı ve ekibi yapılan tetkikler sonucunda Melek için ameliyat kararı aldı. Sarı ve ekibi tarafından ‘Supramalle­oler Osteotomi ile Deformite Düzeltme’ ameliyatı başarıyla gerçekleşt­irildi. Bu ameliyat sayesinde Melek 21 yıl sonra ayakları üzerine tam basmayı başardı. Çok mutlu olduğunu ifade eden Melek Şimşek, “Yıllardır parmak uçlarıma basarak yürüyebili­yordum. Bu nedenle özellikle ayağımda ve belimde ağrılar yaşıyordum. Ama artık ayağımın üzerine basabiliyo­rum. Özgüvenim yerine geldi, mutluyum” dedi. Ameliyatı gerçekleşt­iren Doç. Dr. Ahmet Sinan Sarı da “Başarılı bir ameliyat gerçekleşt­irildi. Tedavi süreci sonunda, hasta ayağını düz basabilir hale geldi. Bu durum diğer hastalarım­ıza

da umut oldu” dedi. biyopsi yapılıyor ama iş maliyetli ve riskli. Şimdi tedavi sürecinde yapay zekayı ele almak istiyoruz. Çalışma ilk kez üniversite­mizde gerçekleşt­irildi. Yapay zeka, biyopsi olmadan, kişinin hangi ilaca duyarlı olup olmadığını yaklaşık yüzde 87 doğrulukla ayırt etti. Bu önemli çünkü biyopsi uygulanmad­an, ek maliyet, süre gerekmeden tedaviye başlanabil­ecek” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye