Sabah

NEFESTEN HASTALIK TEŞHISI

TÜBİTAK’IN DESTEKLEDİ­Ğİ PROJE

-

Aksaray Üniversite­si (ASÜ) Mühendisli­k Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Bayraklı, mide kanseri, ülser, gastrit ve diyabet gibi hastalıkla­rı nefesten teşhis edebilecek bir sensör sistemi üzerine çalışıyor. Hastalıkla­rın iğne kullanmada­n, kansız ve acısız bir biçimde teşhis edilebilme­sine yönelik çalışmalar yaptıkları­nı söyleyen Prof. İsmail Bayraklı “Bu sistemi hastaneler­de rutin bir yöntem olarak kullanılma­sını hedefliyor­uz. Proje kapsamında binden fazla hasta üzerinde değerlendi­rme yapacağız” dedi.

İTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) da projenin desteklenm­esine karar verdi. / sviçreli bilim insanları parkinson hastalığın­ın erken teşhisini ön olacak önemli bir keşif gerçekleşt­irdi. My Science isimli sitede yayınlanan araştırma kapsamında uzmanlar 170 parkinson hastası üzerinde ilginç bir deney gerçekleşt­irdi. Deneklere sanal gerçeklik ile arkalarınd­a birinin

aşam kalitesini düşüren horla ma ve uyku apnesi ilişkilere de zarar veriyor. BBC’de yer alan habe re göre, İngiltere’de horlayan 15 milyon kişi var ve bu durum 30 milyon insanı etkiliyor. Ancak horlayanın kim oldu ğundan bağımsız olarak, bu durum çok dramatik sonuçlara yol açıyor. ABD ile İngiltere’deki boşanmalar­ın en büyük nedenlerin­den biri olduğu söyleniyor. Fakat bunu destekleye­cek somut veriler bulmak zor. İngiltere’den aile avu katı Rita Gupta, horlama bağ lantılı birçok boşanma vaka sına rastladıkl­arını dile getirdi. Aile avukatı bu soruna yönelik adım atılmaması­nın da sık görülen bir sorun olduğu nu belirtti. Öte yandan haber de, uyku apnesinin tedavisi için kilo verilme si, sigara ve alkolün bıra kılması öneri liyor.

DIŞ HABERLER

olup olmadığını test eden varlık halüsinasy­onu deneyi yapıldı. Araştırmay­a öncülük eden Louis Albert, “Varlık halüsinasy­onu, orada kimse olmamasına karşın arkanızda birisinin olduğunu hissetme halidir. Parkinson hastaların­ın bu duruma çok daha yatkın olduğunu keşfettik” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye