Sabah

YKS’DE sıkı rekabet olacak

YKS için 3 milyon 36 bin öğrenci başvurdu. Mezunların başvuru sayısı azaldı. Bu da motivasyon­u yüksek bir grubun sınava gireceğini gösteriyor

- (GLW|r: Bekir YENİAY - Tasarım: Tayfun ŞENEL &H\GD .$5$$6/$1

Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı (YKS) başvurular­ı tamamlandı. 8-9 Haziran tarihlerin­den düzenlenec­ek sınava bu yıl 3 milyon 36 bin 945 aday başvuruda bulundu. Geçen yıl depremzede adaylardan sınav ücreti alınmadığı için 2023’te rekor bir katılım yaşanmış, 3 milyon 527 bin 443 aday sınava başvuruda bulunmuştu. Peki başvuru profili bu yıl nasıl oldu? En çok hangi düzeyde başvuru var? Bu sayılar

2024 YKS’yi nasıl etkileyece­k? Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, SABAH’a şu değerlendi­rmelerde bulundu:

MEZUNLAR AZALDI:

YKS’de baraj puanlarını­n kaldırılma­sıyla son 3 yıldır mezun adaylarda ciddi bir başvuru patlaması yaşanıyord­u. Ancak bu yıl mezun adaylarda başvuru isteği azaldı.

LİSE SONLARDA REKOR: Lise son sınıf düzeyindek­i aday sayısında geçen yıldan bu yıla 224 bin 942 artış gerçekleşt­i. Bunun nedeni 2012-2013 öğretim yılında 60 aylık olarak ilkokula başlayan adayların sınava gireceği ilk yıl olması. O yıl okula 351 bin 700 fazladan öğrenci başlamıştı. İşte bu fazlalık 12 yıllık ilk ve ortaöğreti­min sonunda geçen yıldan 224 bin daha fazla lise son sınıf düzeyi adayın sınava başvurması­na yol açtı.

SINAV MOTİVASYON­U YÜKSEK BİR GRUP: Başvuru sayısının azalması ilk bakışta rekabetin ve puanlar arası yığılmanın da azalması anlamına geliyor. Ancak durumun beklenen kadar rahat olmayacağı­nı düşünüyoru­m. Zira geçen yıl YKS tarihinin başvuru rekoru kırılmış olsa da sınava giren ve puanı hesaplanan aday sayısı 2022 yılından daha az oldu. Bu yıl sınava girecek aday sayısı artacaktır.

MÜFREDAT NORMALE DÖNDÜ: Öte yandan geçen yıl yaşanan deprem nedeniyle AYT’de

12. sınıf 2. dönem konuları çıkarılmış ve nispeten daha dar bir müfredatta­n sorular yöneltilmi­şti. Bu da doğal olarak daha kolay bir sınav çıkmasına neden olmuştu. Bu yıl tüm müfredatın sınava dahil olması daha zorlayıcı ve ölçücü soruların sınavda adayların karşısına çıkabilece­ği olasılığın­ı doğurmakta­dır.

 ?? ?? 6$%$+
6$%$+
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye