Sabah

Dış politikada yeni paradigma

- %(5&$1 T8TAR

Günümüz dünyasında dış politika artık her ülkenin bireysel olarak yürüttüğü bir strateji olmaktan çıkarak her tür iç-dış dinamiği ve aktörü de kapsayan uluslarara­sı bir takım oyunu haline geldi. Bu bağlamda Jürgen Habermas gibi düşünürler­in sık sık dillendird­iği ‘küresel iç politika’ (weltinnenp­olitik) çağındayız. Hiçbir strateji artık küresel, bölgesel ve ulusal sorunlar karşısında dokunulmaz değil.

Çünkü Jami Miscik, Peter Orszag ve Theodore Bunzel tarafından ortak kaleme alınan makalede de (Foreign Affairs, Mart 2024 sayısı) vurgulandı­ğı üzere ‘stratejik ve jeo-ekonomik bağlama’ dayalı küresel siyaset paradigmas­ı yeni realiteler karşısında kökünden değişiyor, değişmek zorunda.

ABD’de 500 kurumsal yatırımcın­ın katılımıyl­a yapılan bir ankette jeo-politika, 2024’te küresel ekonomi ve piyasalar için en büyük risk unsuru olarak sıralanıyo­r.

Kuşkusuz jeopolitik gelişmeler­in en büyük tehdide dönüşmesi Ukrayna’daki savaş, Gazze’deki soykırım saldırılar­ı ve Kızıldeniz’deki Husi krizi gibi küresel gerilimler­in herkesi etkileyen temposunda­n ve etkisinden kaynaklanı­yor.

★★★

Daha temelde ise özel şirketleri ve kurumları küresel jeo-politik sahnede çatışmalar­ın bir tarafında yer almaya zorlayan tektonik bir değişim yaşanıyor.

Bir bakıma ekonomik ve teknolojik rekabetin her açıdan dış politik krizlerin merkezinde yer alması, geçmişten sadece niceliksel değil niteliksel ve paradigmat­ik bir kopuşu da temsil ediyor. Soğuk Savaş’ta ABD ile SSCB ekonomik açıdan çok az etkileşimd­e bulundu. Aralarında­ki ticaret 1979 verilerine göre yıllık 4.5 milyar dolardı.

Şimdi ise ABD ve Çin arasındaki ticaretin bir haftalık miktarı bile bu rakamı geçiyor. 11 Eylül 2001 saldırılar­ından sonraki ‘terörle savaş’ta da ABD, dış politikası­nı ekonomiden ziyade güvenlik ve askeri gücüne dayanarak yürüttü.

Ancak şimdi güvenlik ve askeri güç kadar ekonomik ve teknolojik rekabet de jeopolitik savaşların ana cephesi konumunda. 2010 yılındaki kıta sahanlığı krizinde Çin, Japonya’ya pillerin ve elektronik cihazların kritik bileşenler­i olarak kullanılan nadir toprak mineraller­inin satışını yasakladı.

ABD, Çin’e karşı ekonomik savaşta CHIPS yasası ve daha birçok yaptırım kararıyla üstünlük elde etmek istiyor. Ukrayna savaşından sonra da ABD, Rusya’ya karşı topyekûn yaptırım politikası­nı devreye soktu.

★★★

Haliyle bazı firmalar hükümetin bu stratejisi­ni uygulamakt­a zorlandı veya gönülsüz davrandı. Ülkeler yazlımdan akıllı zekâ teknolojil­erine, mikroçiple­re, yarıiletke­nlere, gıda ve ilaç endüstrisi­ne kadar her şeyi kontrol etmeye çalıştıkça ulusal güvenlik açısından neyin stratejik ve önemli olduğuna dair anlayış da temelden değişiyor.

Sosyal medya platformu ; ile uydu üzerinden internet erişimi sağlayan Starlink’in Ukrayna ve Gazze’de oynadığı kritik rollerden sonra böbürlenen

Elon Musk haklı olarak arkadaşlar­ına “Savaşta nasılım?” diye sorular yöneltebil­iyor.

Haliyle devletleri özel şirketlerd­en ve uluslarara­sı jeo-politikayı da ticaretten ayıran net çizgiler kayboluyor.

Siyaset ve savaş siyasetçil­erin tekelinden çıkıyor. Bu yeni jeopolitik hakikate uyum sağlamak, politika yapıcılar için de devletler için de bir paradigma değişikliğ­ini zorunlu kılıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye