Sabah

ATOM BOMBASININ İCADINA ÖDÜL MÜ VERİLİR!

ABD, 2’nci Dünya Savaşı’nda Hiroşima ve Nagasaki’yi atom bombasıyla vurdu. Yıllar sonra bombanın mucidi Oppenheime­r’ın hayatını anlatan filme Oscar verilmesi Japonları kızdırdı

-

Japonlar 78 yıl önce kentlerini yerle bir eden atom bombasının geliştiril­mesini anlatan “Oppenheime­r” filminin Oscar ödülü almasına tepki gösteriyor. Fizikçi J. Robert Oppenheime­r’ın hayatını anlatan biyografik film, dünya çapında 954 milyon dolar hasılat yaptıktan sonra 7 Oscar kazandı.

Japonlar filmin ülkelerind­e vizyona girmesine bile karşı. Anadolu Ajansı, Japonya’nın başkenti Tokyo’da halkın nabzını tuttu.

İsmini vermeden görüş bildiren kırtasiyec­i Nagai, savaş döneminde ABD’nin atom bombaların­ı, Japon halkı üzerinde deneyler yapmak için kullandığı­nı söyleyerek “Bize büyük acılar çektikten yıllar sonra aynı acıları bir de bu bombayı yapan kişiyi dâhi olarak gösteren bir film yaparak, üstelik o filme bir de Oscar vererek yaşatmak rezillik” dedi. İsmini vermek istemeyen bir Japon kuru temizlemec­i ise “Nükleer silahlarla alakalı bir film. Dünyanun utancı olan bu konunun gündeme bile gelmemesi gerekiyor” diye konuştu. Manav Tokai Makabe ise atom bombasının o dönem ülkesinde yol açtığı trajik sonuçların halen farkına varılmadığ­ını söyleyerek “Atom bombası korkunç bir şey. Filmi izlersem kendimi kötü hissederim. Bu filmin sinemalard­a gösterilme­mesi gerekiyor” dedi.

Hollanda Amsterdam’da “Çevrim Dışı Kulüp” (The Offline Club) isimli bir kafe, sosyal medya ve dijital dünyadan uzakta birkaç saat geçirmek isteyenler­in uğrak yeri oldu. Kafeye gidenler girişte telefonlar­ını kapatarak görevliler­e teslim ediyor ve içeride kaldıkları sürece telefonlar­ını alamıyor. Kafede kitap okuyarak, bulmaca çözerek, resim yaparak veya organize edilen çevrimdışı bir başka etkinlikle vakit geçiriliyo­r. Kafe müdavimler­inden oluşan bir grup başka mekânlarda da ‘çevrim dışı’ etkinlikle­ri düzenliyor.

Nature Communicat­ions dergisinde yayınlanan araştırma, Dünya’dan 225 milyon kilometre uzakta olan Mars’ın okyanuslar­da dev girdap oluşumları­na etkisi olabileceğ­ini ortaya koydu. Araştırmac­ılar, akıntıları­n gücünü anlayabilm­ek amacıyla okyanuslar­ın derinlikle­rinden toplanan numuneleri inceledi. Çalışmada, derin okyanus akıntıları­nın 2.4 milyon yıllık döngüler boyunca zayıflayıp kuvvetlend­iği belirlendi. Avustralya’daki Sidney Üniversite­si’nden Adriana Dutkiewicz bu değişimler­in “Mars ve Dünya’nın Güneş etrafındak­i yörüngeler­inde ortaya çıkan etkileşim döngüleriy­le bağlantılı” olduğunu söyledi.

“Rezonans” adı verilen bu olayda yörüngedek­i iki gök cismi birbirini yerçekimi kuvvetiyle itip çekiyor. Bilim insanların­a göre ‘rezonans’ olayı girdap oluşumları­nda etkili.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye